2020’nin 10 Stratejik Teknolojik Trendi

2019’un sonuna yaklaşırken teknoloji dünyası bugünlerde 2020’deki teknoloji trendlerini tahmin etmekle meşgul. İşte farklı teknoloji otoritelerinin ön görülerinden derlediğim gelecek yıl en fazla öne çıkacak 10 teknoloji trendi

1.Hyperautomation

Hyperautomation çoklu makina öğrenme modellerinin, otomasyonun, süreçlerin ve diğer araçların entegrasyonu anlamına geliyor. Bu yalnızca farklı araçların olması demek değil aynı zamanda tüm adımların otomasyonunun sağlanması demek oluyor. Bu trend robotik süreç otomasyonu ile entegre ancak Hyperautomation yalnızca  RPA’nın dışında farklı süreçleri de içeriyor.

2.Çoklu deneyim

Çoklu deneyim AR, VR gibi teknolojilerle daha dinamik bir arayüz yaratmak anlamına geliyor. Öyle görünüyor ki çoklu deneyim teknolojisi sayesinde önümüzdeki birkaç yıl içinde kullanıcıların dijital dünya algısı ve bu dünya ile iletişimi değişecek.

3.Uzmanlığın demokratikleştirilmesi

Uzmanlığın demokratikleşmesi yeni teknolojilerin organizasyonlar aracılığı ve yapay zeka yardımı ile en son kullanıcılara ulaşması anlamına geliyor. Gartner’a göre 2023’ün trendleri  veriler ve analitik alanlarda, kalkınma, tasarım ve bilgi alanlarında olacak.

4.Human Augmentation

İnsan geliştirmesi, hem fiziksel hem de bilişsel olarak insanları güçlendirmek için teknolojiden yararlanmakla anlamına geliyor. Örneğin, fiziksel artışta, bir çip yerleştirerek insan vücudunun yeteneklerini değiştirilebiliyor. Bilişsel geliştirme ise, bilgi ve uygulamaları geleneksel bilgisayar sistemlerinde kullanarak çoklu deneyim sunan arayüzler yaratmak anlamına geliyor.

5.Şeffaflık ve izlenebilirlik

Bu iki faktör, toplum artık kişisel verilerinin nasıl kullanıldığını, yönetildiğini ve güvence altına alındığını anlamayı talep ettiği için hızlı bir şekilde önem kazanıyor. Dolayısıyla şeffaflık ve izlenebilirlik dijital etiği, gizlilik gereksinimlerini ve yasal gereklilikleri zorunlu hale getiriyor.

6.Güçlendirilmiş uç cihazlar

Bilgi işlem teknolojisi, bilgi işlemenin, içerik toplamanın ve dağıtımın veri kaynaklarına, depolara ve verilerin tüketicilerine daha yakın gerçekleşeceği şekilde değişiyor. Önümüzdeki yıllarda etkisini daha fazla hissedeceğimiz bu değişim gecikmeyi azaltacak ve aynı zamanda cihazlara daha fazla bağımsızlık sağlayacak.

7.Dağıtılmış bulut

Dağıtılmış bulutla düzenleme ve gecikme gibi sorunlar giderebildiği için veri merkezlerinin kurulduğu fiziksel konum daha önemli hale gelicek.

8.Otonom nesneler

Bu teknoloji robotlar, insansız hava araçları gibi özerk araçlar ve  bu otonom teknolojiye bakış açımızla  ilişkili. Öyle görünüyor ki önümüzdeki yıllarda teknolojik gelişmeler hız kazandıkça,  kamusal alanlarda çok daha fazla otonom nesne ile karşılaşacağız.

9.Blockchain

Blockchain terimi uzun süredir hayatımızda olmasına rağmen teknik ve yönetimsel konulardan dolayı çok hızlı ilerleyemedi. 2020’de blockchain’in daha iyi anlaşılması ve bu sisteme bakış açısının değişmesi bekleniyor.

10.Yapay zeka güvenliği

Güvenliğin yapay zeka ile entegrasyonunu sağlayan bu sistem hyperautomation’ı mümkün kılmak  amacıyla tasarlandı. Sistem güvenlik ekiplerinin oluşacak yeni problemlerle başa çıkmalarına yardımcı olacak.

Total
1
Shares
Önceki haber

Google Play Müzik Dünyanın En Çok İndirilen Uygulamalarından Biri Oldu

Sonraki haber

Volkswagen Elektrikli Araba Pazarında Tesla’ya Meydan Okuyor

İlginizi çekebilir