2024 yılında firmaların sıkça karşılaşacağı siber güvenlik trendleri ise şöyle:
ÜRETKEN YAPAY ZEKA TEHDİTLERİ: Artık pek çok saldırı yapay zeka destekli. İşletmeler artık siber suçlara karşı her zamankinden daha savunmasız. Hacker’lar giderek daha akıllı ve sofistike hale geliyor ve işletmeleri çevrimiçi ortamda istismar etmek için sürekli yeni yollar buluyorlar. Korsanlar yapay zekayı kullanarak güvenlik açıklarını hızlı bir şekilde bulup saldırılarını daha kolay yapabiliyorlar. Üretken yapay zeka gerçek bir tehdit oluşturuyor.Giderek daha fazla işletme veri analizi, sağlık hizmetleri uygulamaları ve kullanıcı arayüzü özelleştirmeleri gibi iş uygulamaları için yapay zekayı kullanıyor. Yanlış bilgi yaymak veya şaşırtıcı derecede gerçekçi kimlik avı e-postaları oluşturmak için kullanılabilir.
NESNELERİN İNTERNETİ: Bu teknolojiye sahip cihazlar giderek daha popüler hale geliyor. Daha fazla cihaz birbirine bağlandıkça, bu cihazlar için gelişmiş güvenlik ihtiyacı giderek daha önemli hale gelecektir. Kuruluşlar, IoT cihazlarının güvenliğinin güncel olduğundan emin olmalı ve aynı zamanda verilerinin ve uygulamalarının güvende kalmasını sağlamalı. Uzaktan çalışma devam ederken, çalışanların iş ağlarına erişmek için kullandıkları aynı ev ağındaki cihazlardan gelen tehdit de artıyor. Bu cihazların zayıf güvenlik protokolleri ve şifreleri onları bilgisayar korsanları için kolay bir hedef haline getiriyor. Fidye yazılımı ve kimlik avı saldırılarına karşı ağ güvenliğinin sürekli ve tutarlı bir şekilde izlenmesi, 2024 yılında tüm siber güvenlik uzmanlarının gündeminde üst sıralarda yer almalı.
TEDARİK ZİNCİRİNE DİKKAT: Üçüncü taraf ve tedarik zinciri saldırılarında büyüme beklenebilir. İş ortaklarınız ve iş yaptığınız firmalara dikkat etmelisiniz. Saldırı hem onlardan gelebilir hem de onları hedefleyebilir. Saldırganlar üçüncü taraf çalışanlarını tehlikeye atmak için kimlik avı e-postaları gönderebilir veya sosyal mühendislik taktiklerini kullanabilir. İşletmeler üçüncü taraf tedarikçilerinin çalışanlarını güncel ve eğitimli tuttuklarını teyit etmeye çalışmalıdır.
SAVUNMASIZ BULUT: Bulut bilişim pek çok işi kolaylaştırıyor ancak pek çok güvenlik riskini beraberinde getiriyor. Kuruluşlar, bulut tabanlı veri ve ağları korumak için şifreleme, kimlik doğrulama ve düzenli yama gibi yeterli güvenlik önlemlerini sağlamalı. Daha fazla şirket verilerini ve uygulamalarını buluta taşıdıkça, bu varlıkları koruyabilecek bulut güvenlik çözümlerine duyulan ihtiyaç da artacak. Bulut güvenlik çözümleri, bulutta depolanan verileri yetkisiz erişime karşı korumanın yanı sıra veri ihlallerine ve diğer siber tehditlere karşı korumak için tasarlanmıştır.
UZAKTAN ÇALIŞANLARIN TEHDİTİ: Pandemi birçok şirketi uzaktan çalışmaya geçmeye zorladı ve bu da yeni bir dizi siber güvenlik sorununu beraberinde getirdi. Uzaktan çalışanlar, genellikle daha az güvenli ağlara ve cihazlara sahip oldukları için siber saldırılara karşı daha savunmasız olabilirler. Bu nedenle, kuruluşlar uzaktan çalışanlarını korumak için çok faktörlü kimlik doğrulama, güvenli VPN’ler ve otomatik yama gibi yeterli güvenlik önlemlerini sağlamalı.
SİBER SAVAŞLAR: Devlet destekli saldırganlar giderek daha sofistike hale geldi. Kuruluşların bu tür saldırganların kendilerini hedef alabileceğinin farkında olması gerekir. Bu tür saldırılara karşı korunmak için çok faktörlü kimlik doğrulama ve gerçek zamanlı izleme gibi yeterli güvenlik önlemleri alınmalı. 2024 yılında devlet destekli siber saldırılarda ve casuslukta artış yaşanacağı öngörülüyor.
OTOMASYON: Veri miktarı her geçen gün artıyor. Veri üzerinde daha iyi kontrol sağlamak için otomasyonun entegrasyonu çok önemli. Günümüzün yoğun iş talebi de profesyonelleri ve mühendisleri hızlı ve yetkin çözümler sunmaya zorlayarak otomasyonu her zamankinden daha değerli hale getiriyor. Büyük ve karmaşık web uygulamalarının korunması, otomasyonun yanı sıra siber güvenliği de yazılım geliştirme sürecinin kilit bir kavramı haline getiriyor.
YENİ HEDEF OTOMOBİLLER: Teknolojik özelliklere sahip otomobiller, otonom araçlar sürücülerin hayatını kolaylaştırırken bilgisayar korsanlarının da yeni hedefli oluyor. Bu araçlar iletişim kurmak için Bluetooth ve Wi-Fi teknolojilerini kullanıyor ve bu da onları bilgisayar korsanlarının çeşitli güvenlik açıklarına veya tehditlerine açık hale getiriyor. Aracın kontrolünü ele geçirmenin 2024 yılında artması bekleniyor.
YENİ HEDEF MOBİL: Siber güvenlik trendlerinde, mobil saldırılarda bir hayli artış görülüyor. Cep telefonlarımız korsanlar için ideal hedef haline geliyor. Tüm fotoğraflarımız, finansal işlemlerimiz, e-postalarımız ve mesajlarımız daha fazla tehdit içeriyor. Akıllı telefon virüsleri veya kötü amaçlı yazılımlar siber güvenlik trendlerinde öne çıkabilir.
İÇERİDEN GELEN TEHDİTLER: İnsan hatası hala veri ihlalinin başlıca nedenlerinden biri. Herhangi bir kötü gün ya da kasıtlı boşluk, çalınan milyonlarca veriyle birlikte tüm bir kuruluşu çökertebilir. Raporlar, toplam saldırıların yüzde 34’ünün doğrudan veya dolaylı olarak çalışanlar tarafından yapıldığına dair siber güvenlik trendleri hakkında stratejik bilgiler veriyor. Bu nedenle, verileri mümkün olan her şekilde korumak için kurum içinde daha fazla farkındalık yarattığınızdan emin olun.
SİBER GÜVENLİK EĞİTİMİ: Bu yıl siber güvenlik farkındalığı ve eğitimi her zamankinden daha önemli olacak. Siber suç ve veri ihlallerinin gerçek bir maliyeti var. Araştırmalara göre, küresel siber suç hasar maliyetleri 2025 yılına kadar 10.5 trilyon dolara kadar çıkabilir. Sürekli eğitim ve siber güvenlik farkındalık eğitimi, bir şekilde internete bağlanmak zorunda olan herkes için en önemli konu olmaya devam etmelidir. Çalışanlara güncel bilgiler vermek ve onları tehditlerden haberdar etmek, 2024 yılında siber suçların potansiyel etkisini en aza indirmek için uzun bir yol kat edecektir.