4.0’ın Kalbine Yolculuk

Endüstri 4.0’ın merkez üssü haline gelen Almanya hangi teknolojilerle geleceği değiştirecek?

Dünya üretim tarihi ateşin keşfi, tekerleğin icadı ve buhar devriminden sonraki en baş döndürücü süreci yaşıyor. Bu sürecin başkenti de hiç şüphesiz Almanya.

Geçen hafta Endüstri 4.0’ın mucidi olan Almanya’da önemli konferanslara katılma fırsatım oldu. Önce Hannover’de dünya metal sanayisinin merakla beklediği EMO 2019’un basın toplantısını takip ettim. Dünyanın 80 farklı ülkesinden gazetecilerle birlikte çok değerli konuşmacıları izledik. Daha sonra rotayı Bosch ve Mercedes’in Ar-Ge merkezlerine kırdım ve buradaki gelişmeleri yerinde inceledim. 4.0 uygulamalarının beyni olarak kabul edilen bu merkezlere girer girmez kendinizi baş döndüren teknolojik gelişmelerin tam içerisinde buluyorsunuz.

Yeni sanayi devrimini bizler fabrikalardaki dönüşümler gibi algılasak da içinde bulunduğumuz merkez bunun tam da böyle olmadığını hemen hissettiriyor. Çünkü burada tarımdan gıdaya havacılıktan kimya kadar hemen her alanda 4.0 uygulamaları göze çarpıyor. Örneğin 4.0 uyumlu çiftçi robotlar tarımda yeni bir dönemin işareti gibi. Hala geliştirme çalışmaları süren robot tarlaya ürün ekiyor, bakımını yapıyor. Bu noktada en fazla merak edilen noktalardan biri de iki tarafın bir biriyle olan uyumu oluyor. İnsanlar ve robotlar uyum içerisinde bir biriyle nasıl çalışıyor ve özellikle de iş güvenliği nasıl sağlanıyor. Burada gördüklerimizi geleceğe dair de bize önemli ipuçları sunuyor.

Fabrikadaki bütün robot makineler insan dokusuna ve enerjisine duyarlı sensörlerle donatılmış durumda. Böylece robotların insana temas ederek zarar verme ihtimali ortadan kalkıyor. Hatta bazı robotlar insanların el hareketlerini anlayarak da hareket edebiliyor. Özetle robotların yükselişi şu anlık insana uyumlu hale getirilmiş durumda.

100 milyar sensör üreten tesis

Almanya’da beni etkileyen bir diğer tesis ziyareti ise sayıları her geçen gün artan sensör fabrikaları oldu. Özel elbiselerle girilen bu tesiste yılda 100 milyar adet sensör üretileceği bilgisi verildi. Bu kadar sensöre nerede ihtiyaç olacak ki sorusu elbette ilk akla gelen konu. Ama devam eden sohbetimizde öğrendim ki 2020’de piyasa çıkan bir BMW’de 40 bin adet sensör kullanılacakmış. Endüstri 4.0’ın aslında bir sensör devrimi olduğunu da bu rakamlar bir kez daha teyit ediyor.

Akıllı Metal fırtınayı kaçırmayın

Öte yandan EMO 2019 ile de birkaç bilgi vermek istiyorum. Metal işleme sektöründe dünyanın lider ticaret fuarı olan EMO Hannover, bu yıl “Geleceğin üretimine yön veren akıllı teknolojiler” sloganıyla kapılarını açacak. Metal kesme ve şekillendirme tezgâhları, üretim sistemleri, yüksek hassasiyetli araçlar, otomatik malzeme akışları, bilgisayar teknolojisi, endüstriyel elektronik ve aksesuar alanlarında modern metal işleme teknolojilerinin sergileneceği fuar 50’nin üzerinde ülkeden 2 binden fazla firmaya ev sahipliği yapacak. 16-21 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek fuara bu yıl 44’ü üretici olmak üzere 50’nin üzerinde Türk firması da katılacak.

Total
8
Shares
Önceki haber

UPS, Drone’la Teslimat Servisi için Onay Bekliyor

Sonraki haber

Robotik Süreç Otomasyonu: RPA ile Elde Edilen 6 Fayda

İlginizi çekebilir