Bu yıl içerisinde ortaya çıkan ve insanların yüzlerini farklı içeriklerde kullanmaya yarayan Deepfake, kişilerin rızaları dışında oluşturulan sahte videolar ve dolandırıcılık vakalarıyla dikkat çekiyor. Bu yüzden büyük firmalar oluşturulan sahte içeriklere karşı ortak bir mücadeleye başladı.
Deepfake yapay zekanın yardımıyla bir yüzü kopyalayarak farklı fotoğraflar ya da videolar üzerinde kullandırıyor. Bu özellik eğlenceli ve faydalı gözükse de iftiralar ve şantaj içerikli materyaller elde etmek için de kullanılabiliyor. Bu içeriklerin tespiti ve durdurulması için Facebook ve Microsoft gibi büyük isimler “DeepFake Detection Challenge” (DFDC) isimli bir mücadele başlattı. Amazon kendi sitesinde yaptığı açıklama ile bu mücadeleye dahil olduğunu duyurdu.
Amazon DFDC’ye destek olmak amacıyla iki yıl içerisinde 1 milyon dolar maddi destek sağlayacağını, ayrıca sahte içeriklerin tespiti için teknik destek sağlayacağını duyurdu. Amazon Makina Öğrenme Labaratuvarları da araştırmacıların yardımına hazır olacak.
Eylül ayında başlayan DFDC hareketinin amacı internet üzerindeki sahte içerikleri inceleyerek, manipüle edilmiş içeriklerin yapısını analiz etmek. Bu sayede sahte içeriği gerçeğinden ayırmanın mümkün olması sağlanacak. MIT, Oxford Üniversitesi ve Cornell Tech gibi akademik kurumların da bulunduğu mücadele için şimdiden 10 milyon dolarlık bir bütçe ayırıldı ve sahte içeriğin tespitini sağlaması amacıyla 5 binden fazla sahte video incelendi.
Aralık ayında gerçekleştirilecek bir konferans ile DFDC’nin ilk bulgularını paylaşacağı söyleniyor.