Amerika – Çin Arasında Yaşanan Ticaret Savaşının Faturası 10 Milyar Dolar

1 Eylül itibariyle doğrudan tüketicileri de etkileyecek yeni vergilerin yürürlüğe girmesiyle teknoloji ve elektronik şirketlerinin işi zorlaşabilir.

ABD ve Çin arasında devam eden ticaret savaşı, 1 Eylül itibariyle yeni bir aşamaya geçti. Resmi açıklamaya göre Trump yönetimi 1 Eylül itibariyle Çin’den ithal edilen ürünlere %15 vergi zammı uygulayacak.

Gelen yeni vergiyle birlikte ABD’li tüketiciler için teknolojik alet ve diğer elektronik cihazların fiyatlarında artış yaşanacağını vurgulayan ABD Tüketici Teknolojileri Birliği sözcüsü Bronwyn Flores, bu etkinin Apple, LG, Walmart ve Best Buy gibi markaları kapsayacağını belitti.

Özellikle Şükran Günü, Kara Cuma ve Yılbaşı döneminde yeni verginin fiyatlara etki edeceğini belirten  Flores, ihtiyaç duyulan elektronik eşyaların şimdiden alınması gerektiği konusunda ABD tüketicilerini uyardı.

Yaşanan ticaret savaşında daha önce gelen vergi dalgası sonucu 2018 yılından bu yana elektronik endüstrisi 10 milyar dolar kayıp yaşadı. Geçmişteki vergiler elektronik aygıt parçaları üreten şirketleri hedeflerken yeni vergi son kullanıcıyla buluşmaya hazır tamamlanmış ürünlere odaklanıyor. Masaüstü bilgisayarlardan dijital kameralara, 52 milyar dolar değerindeki pazarın bu yeni vergilerden etkilenmesi bekleniyor.

Bu vergi dalgasından Apple’ın da önemli ölçüde etkilenmesi bekleniyor. Nitekim teknoloji devi uzun süredir vergilerin kendi ürünlerini etkilememesi adına mücadele veriyordu. Ancak Çinli Foxconn şirketi 1,4 milyon çalışanıyla Apple’ın üretim zincirinde can damarı rolü üstlenmiş durumda ve ABD’nin Çin mallarına uyguladığı vergiler sonrasında Apple ürünlerinin de doğrudan etkilenmesi bekleniyor.

Bu noktada  Apple, geçtiğimiz Haziran ayında ABD hükümetine başvuruda bulunmuş ve Apple ürünlerinin vergilerden muaf tutulmasını istemişti. Ünlü analiz firması J.P. Morgan analistlerine göre Apple, yeni vergilerin etkisini fiyatlara yansıtmadan süreci atlatabilir ancak bunun maliyetinin Apple’a 500 milyon dolar olacağı söyleniyor.

Kaynak: CNBC

Total
1
Shares
Önceki haber

Amerikan Hükümeti, Toplu Katliamları Engellemek İçin Akıllı Cihazlardan Veri Toplamayı Planlıyor

Sonraki haber

Facebook Beğeni Sayılarını Saklamayı Planlıyor

İlginizi çekebilir

Üretim Sanayinin Yedek Parça Sorununa Çözüm Zaxe 3D Yazıcıdan Çıkıyor

Covid-19’a karşı bilim dünyası aşı savaşı başlatırken, üretim dünyası ise bozulan tedarik zincirini aşmaya çalışıyor. Akıllı fabrikaların milyonlarca dolarlık üretim bantlarında 100 dolarlık bir yedek parçanın bozulmasıyla imalat dururken, bu sorunu Zaxe’nin ürettiği X1, X2, X1+, Z1, Z1+ 3D yazıcıları çözüyor. Zaxe Genel Müdürü Emre Akıncı “Ülkemiz sanayici ve üreticilerinin sonuna kadar yanındayız. Yedek parçalar için 8-10 ay beklemek yerine, maliyetinin 10’da birine sağlıklı çözüm 3D yazıcılardan çıkıyor” dedi.
Devamını oku