Artırılmış Gerçeklik Geleceğimizi Nasıl Değiştirecek?

Henüz emekleme aşamasında olan AR ( Artırılmış Gerçeklik) teknolojisi şimdiden pek çok endüstriyi ve iş kolunu etkisi altına aldı.

Augmented Reality (Artırılmış Gerçeklik) şu günlerde sıkça kulağımıza çalınır oldu. Uzun süredir üzerinde çalışılan bu teknoloji, gerçeğin bir tık üstü bir hayatı deneyimleme fırsatı sunuyor. Aslında henüz emekleme aşamasında olmasına karşın bu teknolojinin yapabildikleri hepimizi şaşkına çevirmeye yetiyor.

WWDC 2019 etkinliği kapsamında Apple’ın davetlisi olarak San Jose’ye gittim. iOS 13, tvOS, yeni macOS ve Mac Pro dahil pek çok yeni ürünle karşılaşma şansı bulduğum gibi bazı yeni uygulamaları da yakından deneyimleme ve bu uygulamaları geliştirenlerle görüşme şansım oldu. Onlardan biri de Türk girişimci Şahin Boydak oldu.

Uzun süredir San Francisco’da yaşayan Boydak, Leo AR Camera adı altında bir uygulama geliştirmiş. Daha önce Sürreal ismini taşıyan uygulama, daha sonra isim hakkı konusunda yaşanan sorun nedeniyle ismini Leo AR Camera olarak almış. Ücretsiz olarak App Store ve Google Play Store’dan indirilebilen uygulama, AR ile nelerin yapılabildiğini özetle gözler önüne seriyor.

500’ün üzerinde figürün bulunduğu uygulamada bir dinozoru olduğunuz yerde oluşturabiliyorsunuz. Ya da dans eden iskelet ve daha nicesi uygulamada yer alıyor. AR’nin çalışma mantığını gözler önüne seren ve daha çok eğlence tarafıyla dikkat çeken bu teknoloji, aslında yolun çok başında ve göreceğimiz daha pek çok yenilik ve aşama var. Örneğin eğitim alanında AR teknolojisi kullanılmaya başladı bile! Elbette şu an pilot uygulama olarak oldukça dar bir kitleye hitap etse de yakın gelecekte öğrencilerin fen, coğrafya, matematik, biyoloji ve kimya dahil pek çok dersi artırılmış gerçeklikle öğrenecek olması hem eğitimin kalitesini artıracak hem de çocuklar çok daha interaktif bir şekilde özümseyerek derse katılabilecekler.

Eğitim dışında sağlık başta olmak üzere hayatın pek çok farklı alanında görmeye başlayacağımız artırılmış gerçeklik, Sanal Gerçeklik (Virtual Reality) kavramından oldukça farklı. VR teknolojisi, apayrı bir dünya sunarken, gözlükleri takmadan o dünyaya gidemiyorsunuz. AR ise gözlüğe ihtiyaç duymadan da olduğunuz yere ‘gerçek üstü’ bir obje ekleyiveriyor. 

Total
1
Shares
Önceki haber

İngiltere Hükümetinden Kuantum Bilişime 194 Milyon Dolarlık Yatırım

Sonraki haber
Bulut güvenliğinde 2019 trendleri

Bilgisayar Korsanları 100.000 Yolcunun Fotoğrafını Çaldı

İlginizi çekebilir

Nebim V3 Paylink, Mağazada Alışveriş Deneyimine Konfor ve Hız Getiriyor

Ödeme sistemlerinde Türkiye’nin öncü şirketi Paynet ile köklü yazılım üreticisi Nebim Yazılım, önemli bir iş birliğine imza atarak Paynet’in sunduğu Paylink uzaktan ödeme çözümü ile Nebim V3 POS’u entegre etti. Nebim V3 POS Paylink Mobil Ödeme Entegrasyonu, tüketicinin mağaza içinde limit sınırı olmadan temassız, taksitli ve güvenli ödeme yapmalarını mümkün kılıyor. İşletmelerin iş süreçlerini ve müşteri memnuniyetini iyileştirirken kârlılığını artırıyor, maliyetlerini azaltıyor.
Devamını oku

Markalar Uzun Vadeli Marketing Yol Haritaları İçin Dijital Veri Analizini Yaptırmalı ve Ölçmeli

Dijital pazarlama bütçeleri her geçen gün artarken, pazarlamanın yarattığı etkinin ölçülmesi ve analizi de bir o kadar önemli hale geliyor. Digital Exchange’in uzman ekibi “Ölçümlenmeyen bir pazarlama faaliyeti yapılmamış sayılır” ifadesini kullanırken, Influencer pazarlaması sonrasında marka sitesini ziyaretten, ürünün Google aramasına kadar bir dizi analizin önemine vurgu yapılıyor. Digital Exchange’in CEO’su Emrah Pamuk ise “Milyonlarca dolar da harcasanız, ölçülmeyen ve analiz edilmeyen pazarlama çalışması bundan çok daha fazla zarara yol açar” uyarısında bulundu.
Devamını oku