Tüketici beklentilerine cevap verebilmek için hem stratejik odaklı hem de teknolojik açıdan daha donanımlı hale gelmek temel bir zorunluluğu beraberinde getiriyor.
İnovasyonun önemini daha ilk günlerden kavrayan sektör için verilerden yararlanan yeni çözümler geliştirmek, gelişmiş analitik yapılar kurgulamak, dijital teknolojilere ve yeni dağıtım platformlarına adapte olmak hiç bu kadar önemli olmamıştı.
Bu dönüşümün ardında sürükleyici pozisyonda olan ise yenilikçi teknolojiler ve bu teknolojileri çok hızlı benimseyen tüketicilerden başkası değil…
Bankacılık sektörü bir sonraki adımı atabilmek için hazır ama regülasyon beklentisini sürdürüyor. Teknolojiyi arkasına alan diğer belirleyicilere gelince.
Değişimin Öncüsü Fintechler
Finansal teknolojiler alanında son dönemde yaşanan gelişmeler, fintechlerin hem şirketler hem de devletler için ne kadar önemli olduğunun altını çiziyor.
Geleceğin ticaret savaşında kazananı belirleyici konumda olacak fintechler, geleneksel yapıyı dönüştürme potansiyeli de taşıyor. Kullanıcı taleplerindeki artış, bankalara olan bağımlılığın azalması fintechlerin sunduğu çözümlere talebi artırıyor. Bir süredir gündemden düşmeyen fintechler yarınlarımızın da en önemli konu başlığı. Teknolojinin gücünü ardında alan fintechler başta olmak üzere, küresel finans ve teknoloji devleri finansal hizmetler arenasında devrim yaratamaya hazırlanıyor. Bu mega trendlerin bir parçası olarak, bankalar hem teslimatı hem de bağlamsal kişiselleştirmeyi geliştirmek için yeni mobil uygulamalar ve ses özellikli gadget’lar denemeye hazırlanıyor.
Yenilikçi ürünler veriyi, teknolojiyi ve teslimatı yönlendirirken, ödemeleri nasıl ve nerede aldığımızın dinamiklerini de değiştiriyor. Ödeme yeniliği trendleri, nesnelerin interneti (IoT), satış noktası (POS), mobil cüzdanlar, kripto para birimleri ve blok zinciri ile birlikte ortaya çıkacak. Ödemeler sektörü, bankacılık endüstrisindeki en dinamik yenilik alanlarından biri oldu ve olmaya da devam edecek. Tüketici beklentilerinin değişmesi ve teknolojik gelişmelerin etkisiyle, büyük değişim dalgası “yenilikçilik geleneksel finans kurumlarından, fintechlerden ve büyük teknoloji oyuncularından” gelmeye devam edecek.
Kişiselleştirilmiş Hizmetler
Bankacılık kuruluşlarının çoğu, kişiselleştirilmiş iletişim ve deneyimler geliştirmek üzere veri ve analitikten faydalanıyor. Öte yandan inovasyon ve bir segmente hizmet etmek, bireysel tüketicilerle sınırlı değil. Bankalar ve kredi birlikleri, mevcut çabalarını küçük ve orta ölçekli işletme (KOBİ) segmentine ve bireysel işletmelerin ihtiyaçlarına odaklıyor. Diğer yandan ise “GAFA” (Google / Amazon / Facebook / Apple) yaklaşımını benimsemeye devam ediyor. Kişiselleştirilmiş hizmetlerden ve bireysel kuruluşlardan elde edilen içgörü ve veriler, temel işleri artırmak için kullanlıyor.
Eski teknoloji altyapısı olumlu müşteri deneyimi edinilmesini engelliyor. Veri yığınları müşterinin genel durumunu kapsamlı şekilde irdelemeyi neredeyse imkansız hale getiriyor. Bankaların etkin bir strateji üzerinden, veri yığınlarını nitelikli hale dönüştürerek kişiselleştirilmiş müşteri deneyimi sunması yaygınlaşacak.
Açık Bankacılık
Açık bankacılık; bankalar tarafından tutulan müşteriye ait finansal bilgilerinin, “müşteriler tarafından verilecek izinler doğrultusunda” fintechlerin kullanımına açılarak çok çeşitli hizmetlerin sunulmasınu mümkün hale getiriyor. Açık bankacılığın inovasyon potansiyelinin anlaşılması ve kullanılması, eski finansal hizmetler organizasyonlarının mevcut müşteri ilişkileri üzerine inşa edilmesine olanak sağlıyor. Bu noktada ise yapay zeka ve makine öğrenimi gittikçe önemli konuma geçiyor.
Açık Bankacılık Amerika’dan Çin’e Avrupa’dan Kanada’ya dek etkisini hızla yükseltirken ülkemiz bu konuda hala bekleme aşamasında. Açık bankacılığın geçen yıl Türkiye’ye gelmesi bekleniyordu ancak erteleme kararı geldi. Açık bankacılığın genişlemesi, geleneksel olmayan finansal firmaları da geleneksel bankalarla işbirliği yapmaya teşvik edecektir. Müşterilerine kendi verilerinin seçimini ve kontrolünü sağlayarak hareket eden bankalar, kişiselleştirilmiş finansal hizmetlerin yükseldiği günümüzde birer lidere dönüşebilir.
Yarınların Dünyası
Teknolojinin hızlı gelişimi müşterilerin tercih ve davranışlarını değiştirmiş, bankacılık alanında dijital dönüşümü zorunlu kılmıştı. Bankacılık sektöründeki dijital dönüşüm, internet bankacılığı ile başladı ve mobil teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte mobil bankacılık ile devam etti. Sanal gerçeklik ve giyilebilir teknolojinin gelişmesiyle beraber bankalar bu alanda da uygulamalar geliştirdi. Sektör şimdi bir sonraki adım için şimdiden hazır. Müşteri iletişimine boyut katacak robo-danışmanlar, yapay zeka destekli chatbotlar… beklenen regülasyonların gerçekleşmesi ile birlikte teknolojinin artacak etkisini daha fazla hissedeceğiz.
Bir önceki yazımda “Her bilimsel ve teknolojik buluş, bambaşka bir dünyanın kapılarını bizler için aralıyor” demiş ve 6G’de çalışmalarındaki son durumu sizlerle paylaşmıştım.
Fayda görmeniz dileğiyle.