Bankacılık ve finansal teknoloji dediğimizde aklımıza hemen FinTech’ler gelse de, Türkiye’nin önde gelen bankalarının son yıllarda kendi içlerinde teknoloji şirketleri çıkardığına şahit oluyoruz. Teknolojiyi dış kaynak yoluyla sağlamaktansa, kendi iştirakleriyle kendi teknolojisini yaratan bankalar, günümüzde adeta bir teknoloji fabrikası gibi çalışıyor. Türkiye’deki bankaların kendi bünyesinden çıkardığı teknoloji şirketleri ise şöyle sıralanıyor:
Ziraat Teknoloji: Ziraat Teknoloji, geliştirdiği bankacılık çözümleri ile ilklere imza atıyor. Ziraat Teknoloji, Ziraat Bankası ve Halkbank’a bilgi teknolojileri hizmeti sunmak amacıyla 2001 yılında Fintek Finansal Teknoloji Hizmetleri adı ile kuruldu, 2014 yılında da unvanı Ziraat Teknoloji olarak değişti. Şirketin sermayesinin yüzde 100’ü Ziraat Bankası’nın elinde bulunuyor.
Softtech: Dijital bankacılıktan şubelere, mobil uygulamalardan Bankamatik’lere kadar İş Bankası’nın yazılım teknolojilerinin tamamı, bankanın 2005 yılında kurduğu teknoloji şirketi Softtech tarafından geliştiriliyor. Türkiye’nin yerli sermayeli en büyük yazılım şirketi olan Softtech, 2016 yılında Silikon Vadisi’ne iştiraki olan Maxitech ile adım adarken, 2018 yılında da Çin’de inovasyon merkezi açmıştı.
Garanti Teknoloji: Türk finans sektöründeki birçok
teknolojik ilkin altında imzası bulunan
Garanti Teknoloji, Garanti BBVA markalı kurumlara teknoloji altyapısı, farklı
platformlarda yazılım geliştirme, internet uygulamaları, entegrasyon, sistem
yönetimi, güvenlik yönetimi, proje yönetimi ve ofis uygulamaları hizmetleri
sunuyor. Banka, bu iştirakine her yıl 135 milyon doların üzerinde yatırım
yapıyor.
Yapı Kredi Teknoloji: Şirket, finans sektöründe yenilikçi ve yüksek katma değerli ürün ve çözümler üretmek üzere, 2015 yılında, Maslak İTÜ Ayazağa Yerleşkesi’nde, Yapı Kredi Bankası tarafından kurulmuş bir teknoloji şirketi. Çözüm ve ürünlerinde, ağırlıklı olarak mobil yazılım geliştirme, doğal dil işleme, makine öğrenmesi, yapay zeka ve veri madenciliği teknolojilerini kullanıyor.
IBtech: QNB Finansbank Bilgi Teknolojileri ekibinin temelleri üzerinde kurulmuş olan IBtech, 2005 yılından beri QNB Finansbank ve iştiraklerine rekabetçi ürünler geliştirmekte ve bankanın bilgi teknolojileri altyapısını işletiyor. Şirketin 600’ün üzerinde uzman çalışanı bulunuyor.
Intertech: 1987’de kurulduğunda temel bankacılık yazılımı yapan bir şirket olan Intertech, 2002 yılında DenizBank Finansal Hizmetler Grubu’na katılımı sonrasında, finans sektörünün uçtan uca tüm ihtiyacını karşılayan bir bilgi teknolojisi kurumuna dönüştü. Şirket Türkiye dışında Almanya, Avusturya, Azerbeycan, Lübnan, Suudi Arabistan, Arnavutluk, Kosova gibi ülkelerde de hizmet veriyor.
Finberg: Fibabanka geçtiğimiz yıl, yatırım ve finansal teknoloji girişimi şirketi olan Finberg’i tanıtmıştı. Girişimlere ortak olacak ve onlarla birlikte yenilikçi finansal ürünler geliştirecek olan Finberg, hem Banka içerisindeki girişimleri hem de ekosistemin diğer oyuncularını destekliyor. Banka Finberg’i, ‘Fibabanka’nın yeni nesil bankacılıktaki geleceği’ olarak tanımlıyor.
Architecht: Architecht de 2015 yılında Kuveyt Türk’ün yüzde 100 iştiraki olarak kuruldu. Ar-Ge, teknoloji ve yenilik konusunda Türkiye’nin önde gelen kuruluşlarından biri olmak vizyonu ile yola çıkan şirket, ilk yılında Türkiye’nin ilk 500 bilişim şirketinin arasına adını yazdırmayı başardı. Şirketin ana uzmanlık alanları arasında FinTech, güvenlik teknolojileri, alternatif kanal çözümleri, yazılım geliştirme, destek ve danışmanlık hizmetleri bulunuyor.