ABD Gümrük ve Sınır Koruma yetkilileri, 100.000’e yakın yolcuya ait bazı verilerin ifşa edildiğini duyurdu. Kurumun izni olmaksızın gerçekleşen veri aktarımı ile veri tabanında bulunan insan yüzleri ve plaka fotoğrafları bir başka ağa aktarılmış durumda. Çalınan veriler arasında herhangi bir kimlik, pasaport veya yolculuk belgeleri yer almıyor.
Yaşanan siber saldırının Amerika – Meksika sınırında plaka okuma teknolojisi olarak kullanılan Perceptics’in karanlık webde ücretsiz olarak sunulmasıyla eşzamanlı gerçekleşmesi, bu iki olayın birbiriyle bağlantılı olabileceğini akıllara getirdi.
Yüz tanıma teknolojisi sivil toplum kuruluşları ve milletvekilleri arasında bu aralar yoğun şekilde tartışılan bir başlık. Toplumun güvenliği için gerekli ihtiyacı karşılayan teknolojinin aynı zamanda yanlış eşleşmeler ve tutuklamalara sebep olabileceği endişesi öne çıkıyor.
ABD Gümrük ve Sınır Koruma’nın havaalanları ve kara sınır geçişlerinde kameralardan ve video kayıtlarından faydalandığı bilinen bir gerçek. Çekilen görüntüler, ABD’ye giren ve çıkan insanların kimliğini izlemek için tasarlanmış bir yüz tanıma programının parçası olarak kullanılıyor.
Kişisel tanımlayıcı bilgiler içeren verita banlarının bilgisayar korsanları ve siber suçlular için cazip bir hedef haline gelmesiyle, veri toplama uygulamalarının devlet kurumları tarafından dikkatli bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğinin önemi artıyor.