Dijital Dönüşüm için 10 Kültürel Değişim

Dijital dönüşüm şirketlerin yeni çağa ayak uydurmasında tek başına yeterli değil. Dijitalleşme ile birlikte çalışanların eski alışkanlıklarından kurtularak yeni bir iş kültürünü benimsemeleri şart.

Kültür, değişim ve inovasyonun önünde önemli bir engel olabilir. Ancak değişime ayak uydurması durumunda kültür, engel olmaktan çıkıp tam aksine dönüşümde hızlandırıcı bir rol oynayabilir. Bu durum dijital dönüşüm süreçlerinde de böyledir. Peki şirketinizde uyguladığınız dijital dönüşümün mayasının tutması için iş kültürünüzde hangi değişimleri beraberinde hayata geçirmelisiniz? Dijital dönüşüm için uygulamanız gereken 10 kültürel değişimi sıraladım. 

Tüm toplantılar yeni stratejiyi desteklemeli

Hafta başında yeni bir dijital strateji açıkladığınızı hayal edin. Salı günü yapılan ilk toplantıda bu toplantının yeni dijital stratejinizi nasıl desteklediğinizi iş arkadaşlarınızla ya da çalışanlarınızla konuşun. Eğer cevap bulamıyorsanız toplantıyı iptal edin. Hatta cevabı bulana dek o toplantıyı öteleyin. 

Başarısızlığı kutlayın

Başarısızlıklardan ders çıkarın. Bu sayede risk toleransınız artacak. Şirket kültünüz olumlu yönde değişecektir. 

48 saatlik karar kuralı

Şirket içinde tüm kararların 48 saatte alınması gerektiği şekilde bir kural belirleyin. Kararınız yanlış olsa bile hiç karar vermeme durumundan daha ileri bir noktada olacağınıza emin olabilirsiniz.

Çabayı ödüllendirin

Skorları ya da satışı değil çalışanların çabalarını, performansını takdir edin ve ödüllendirin. Yöneticiler arasında bu bağlamda bir düşünce yapısı oluşturulmasını sağlayın. Bu sayede çalışanların işlerinden memnuniyet oranı artacaktır.

Dekorasyona dokunun

Amacı ortaya bir şeyler çıkartmak bile olsa bazı toplantılar şikayet oturumlarına dönüşebiliyor. Bunu engellemek için toplantı odalarını gereksiz eşyaları çıkararak ferahlatın. Bu sayede daha minimal bir ortamda toplantılar negatifliğin ortaya çıkmasına müsaade edecek kadar uzamayacaktır. Emin olun denemeye değer. 

Zor sorulardan kaçmayın; hem sorun hem cevaplayın

Toplantıları çalışanlarınız en az 3 zor soru sorana dek sona erdirmeyin. Düşünce yapınızı değiştirmek için zor sorulara açık olmalısınız. 

Tüm soruları bilmenize gerek yok

Öte yandan zor soruların hepsine verecek cevabınız olmayabilir. Ancak bu sorun değil. Burada önemli olan düşünce yapılarıyla birlikte, sizin ve şirketin öğrenme kültürünün değişmesi.

Durum değerlendirme toplantılarını iptal edin

Haftalık ya da günlük durum değerlendirme toplantılarını iptal edin ve kısa yazılı güncellemelerle değiştirin. Bu karar alma yetkisini proje sahiplerine kaydırır, işleri hızlandırıp harekete geçmelerini sağlar.

Toplantı gündemlerinizi düzenleyin

Toplantılara uzarsa veya insanlar geç saatlerde gelirse toplantılar verimsiz hale gelir. Oylama ve karar verme süreçlerini en başa taşıyarak ve sonrasında tartışmalar için  zaman ayırarak toplantılarınızın yapısını değiştirin.

Toplantılarda 15/60/15 dakika kuralını uygulayın

Ard arda toplantılarla dolu günler stresli olabilir. Tartışmalar hakkında düşünmek ve cevap vermek için az zaman kalabilir. Bir toplantı için 90 dakikalık zaman ayırın. İlk ve son 15’er dakikalık zamanı e-postalarınıza bakmak veya başka bir projenin ilerlemesini kontrol etmek için kullanın.

Total
1
Shares
Önceki haber

İleri Teknoloji Çözümlerle Depolarda Üst Düzey Güvenlik

Sonraki haber

Netflix’in Rakibi Apple TV+ ve Apple Arcade’in Aylık Abonelik Ücretleri Belli Oldu

İlginizi çekebilir

Bir Bilene Değil, Yapay Zekaya Sorun!

Her dilde çeviri, ödev araştırması, fikir önerileri, sorulara yanıt, bilgisayar kodu oluşturma, hikaye yazma, metinleri yeniden yazma, metinleri özetleme, matematik problemleri çözme…Bunlar, son dönemde hayatımıza hızlı bir giriş yapan yapay zeka sohbet robotunun yapabileceklerinden sadece bazıları. ChatGPT’nin artık yapmadığı yok. Pek çok insanın eli, ayağı konumuna da gelmiş durumda. Eskilerin deyişi ‘Bir bilene sorun’ artık ‘Bir yapay zeka sohbet robotuna sorun’a dönüşmüş durumda.
Devamını oku

Kaspersky, Orta Doğu, Türkiye Ve Afrika Bölgesindeki Şirketlerin Hızla Dijitalleştiği Dönemde Siber Güvenlik Risklerine Dikkat Çekti!

Son Kaspersky Business Digitisation anketine göre, Türkiye’deki şirketlerin %76'sı önemli ölçüde dijitalleşmiş durumda. Bu, iş süreçlerini daha anlaşılır ve verimli kılarak işleri basitleştiriyor. Ancak, beraberinde, artan siber güvenlik riskleri gibi önemli zorlukları da var. META bölgesindeki katılımcıların neredeyse yarısı (%46), şirketlerinin son 24 ay içinde bir siber güvenlik olayı yaşadığını ifade ederken, Türkiye'de bu oran %28 olarak belirlendi.
Devamını oku