Dijital Dönüşümden Gelecek Okuryazarlığına

Babadan miras kalan şirket hikâyelerinin sanıldığı kadar bir önemi yok. Çünkü yeni dönem artık anlık başarılarla var oluyor ya da basit hatalarla yok oluyor.

Ekonomi basınında işletmelere ait başarı öyküleri hep ‘Yıllar önce ‘ lafı ile başlar. Şirketin kuruluş zamanından bugüne kadar gelinen süreç, hikâyenin temel taşını oluşturur. Oysa günümüzde klasik başarı öykülerinin çok geride kaldığı gerçeğiyle karşı karşıyayız. Bugüne kadar 2 binden fazla başarı öyküsü yazmış bir ekonomi gazetecisi olarak söyleyebilirim ki artık standart üretim yapmanın başarı sayılabilecek bir yanı kalmadı. Yine babadan miras kalan şirket hikâyesinin de sanıldığı kadar bir önemi yok. Çünkü yeni dönem artık anlık başarılarla var oluyor ya da basit hatalarla yok oluyor.

Kısacası Türkiye ve dünya ekonomisindeki değişim yeni nesil öyküler istenmesine neden oluyor.  Artık Ar-Ge yapan, üretilmeyeni keşfeden, inovasyon delisi firmaların prim yaptığı bir dönemdeyiz.  Elbette ki Türkiye’deki işletmeler de ciddi bir kabuk değişimi yaşıyor. Bu değişim adı bugün için dijital dönüşüm. Bugün için diyorum çünkü kalırsa bu tabir de hızla güncelliğini yitirmeye başladı. Zira ‘dönüşüm’ süreci bir başlangıcı ifade ediyor. Oysa bugün çok daha fazlası ile karşı karşıyayız. Dünya KOBİ’leri dijital okuryazarlık sürecini çoktan tamamlayarak süreçlerini gelecek okuryazarlığına taşımaya başladı. Teknolojinin nimetlerini kullanarak hatasız bir iş ve üretim planı yapmak, milyarda 1 dahi olsa hatalı imalat yapmamak mümkün hale geldi.

Aslında bu süreç iş yapış biçimini revize etmeden sadece kullanılan teknolojileri yenilemek ya da yeni teknolojileri kullanmaya başlamak şeklinde algılanmamalı. Uçtan uca gerçekleşen yeni bir entegrasyondan söz ediyoruz. Bu entegrasyon bize gelecek okuryazarlığının kapılarını açıyor. Aylık, yıllık, hatta 10 yıllık gelecek planlarını kusursuz yapmak artık mümkün. KOBİ’lerin dijital dönüşümde başarılı olabilmesi için kurumsal amaç ve stratejilerini dijital stratejileriyle bütünleştirmesi gerekiyor. Karar alma mekanizmalarında masanın bir ucunda yapay zekanın tecrübelerinden de yararlanılması adeta bir zorunluluk artık.

Özetle söylemek gerekirse dijital dönüşümü bir an önce tamamlayıp, sıradaki süreçlerin startını bir an önce başlatmak zorundayız.

Total
1
Shares
Önceki haber

Avast ve Fransız Polisinden Kötü Amaçlı Yazılım Kullanan Çeteye Darbe

Sonraki haber

419 Milyon Facebook Kullanıcısının Telefon Numarası İnternete Sızdı

İlginizi çekebilir