Dijital Pazarlama Sektörü 2023 Yılının 6 Ayında Yüzde 75 Büyüdü. 2023 Yılında E-ticaret Platformlarında Geçirilen Süre Arttı. Türkiye, Dijital Reklam Yatırımlarında Avrupa’da Öne Geçiyor

Türkiye’nin dijital reklam pazarında 2023 yılının ilk 6 ayına ait veriler açıklandı. Bu verilere göre dijital reklam pazarı geçen yılın aynı dönemine göre %75.5 büyüdüğünü söyleyen Dijital Pazarlama Okulu Kurucusu Yasin Kaplan; Türkiye’nin, Avrupa’daki büyüme hızına paralel olarak dijital reklam yatırımlarında en çok büyüyen ülke olarak öne çıktığını belirtti. Kaplan, dijital pazarlama yatırımlarının 24.7 milyar TL’ye ulaştığına dikkat çekerek, sektörde bu büyümenin enflasyonun ötesinde olduğunu gösterdiğini söyledi.

Yeni teknolojiler, tüketici davranışları ve pazarlama trendleri üzerinde büyük etkilere sahip olan dijital pazarlama sektörü gelişmeye ve büyümeye devam ediyor.

Dijital pazarlama sektörünün 2023 yılının 6 aylık verilerine bakıldığında pastadan en çok payın gösterim ve tıklama bazlı reklamların aldığını söyleyen Dijital Pazarlama Okulu Kurucusu Yasin Kaplan, “ İkinci sırada ise video reklamları geliyor ve bu alandaki yatırımlar da oldukça önemli bir paya sahip. Arama motorlarıyla yapılan reklam yatırımları da pazarda %17.6’lık bir paya ulaşmış durumda. Ayrıca, diğer mecralar da gösterim, tıklama, arama motorları veya video reklamlarının dışında kalan dijital reklam yöntemleriyle %12’luk bir paya sahip.  Dikkat çeken bir diğer istatistik ise dijital medya reklamlarının %77’sinin mobil cihazlarda yapıldığı. Mobil reklam yatırımları oldukça önemli bir segmenti oluşturuyor. Sosyal medyaya yapılan reklam yatırımları da oldukça yüksek. 11.1 milyar TL’lik yatırımla sosyal medya, gösterim ve tıklama bazlı reklam yatırımları ile video reklamları içinde büyük bir rol oynuyor. Dijital ses reklamları da dikkat çekici bir büyüme gösteriyor. Avrupa’da en hızlı büyüyen format olan dijital ses reklamları, Türkiye’de de büyüme ivmesi yakalıyor. 2022’nin ilk 6 ayına göre %124’lük bir büyüme yaşanmış ve toplam dijital medya yatırımları içindeki payı %1.7’ye çıkmış durumda” dedi.

2023 yılında önemli bir büyüme kaydedildiğini belirten Kaplan, “Türkiye, 2022’de Avrupa’da en fazla büyüyen ülke olarak açıklanmıştı ve bu yıl da bu büyüme hızını sürdürdü. Bu veriler, dijital pazarlama sektörünün her geçen yıl öneminin daha da anlaşıldığını gösteriyor. Özellikle dünya trendlerine baktığımızda e-ticaret platformlarında dijital platformlarda geçirilen sürelerinde arttığını görüyoruz ve gelecek yıllarda tüketicilere ulaşmak için bu kanallara daha fazla yatırım yapılacağını öngörüyoruz” dedi.

Total
0
Shares
Önceki haber

Kasımda Alışveriş Başkadır!

Sonraki haber

Kaspersky Safe Kids’in Yeni Özelliği: Tek Tıklamayla Ekran Başında Kalma Süresi Yönetimi

İlginizi çekebilir

Alışverişte 11.11 Patlaması Geliyor?

Her yerde kampanyalar, her yerde afişler, sanal ve fiziksel mağazalar rengarenk, ışıl ışıl… Reklamlar, indirimler, yeni ürünler… Alışveriş listeleri de hazır. Evet, perakende sektörü için neredeyse yılın en önemli ayı haline gelen kasımın ilk özel indirim günü 11.11 geldi çattı. Diğer adıyla Bekarlar Günü. Özellikle perakendeyi çok hareketlendirmiş durumda. 11.11 indirimleri bu yıl da pek çok sürprizlerle geliyor. Pek çok kategoride 24 saat sürecek olan indirimler, alışveriş severlerin iple çektiği günlerden. Bazı markalar 11 Kasım indirimlerini Black Friday’e kadar sürdürmeyi planlıyor.
Devamını oku

Online Alışveriş Yapmayanların Oranı Yüzde 5’e Düştü, Her 2 Alışverişten 1’i Marketten 1’i Online’dan

Türkiye’de pandeminin en başından bugüne her 3 kişiden birinin toplu alışverişe ve stoklamaya devam ettiği ortaya çıktı. Ayrıca Mart 2020’de ekmeğini evde yapmaya başlayanların yüzde 44’ünün evde üretime devam ettiği belirlendi. Yeni ihtiyaçların oluştuğu pandemide en büyük hayalin geniş bahçeli ev, çiftlik ya da yazlık olduğu tespit edilirken bu hayaline kavuşanların oranı yüzde 5’te kaldı. Diğerleri hobi malzemelerine ve Netflix gibi dijital platform aboneliklerine ulaşabildi. Her 2 kişiden 1’i ise yeni ortaya çıkan ihtiyaçlarından temel tüketim ürünleri dışındakilerin hiçbirini karşılayamadı. Online alışverişin gücü anket sonuçlarına da yansıdı. Bu süreçte online’dan alışveriş yapmayanların oranı yüzde 5’te kaldı. Tüketici her 10 alışverişinin 5’ini online ve mobil kanallardan yaptı. En çok online sipariş verilen adres ise Trendyol oldu.
Devamını oku