Dijitalleştiremediğimiz KOBİ’lerimizden misiniz?

Malum gündem yaz ama aklı evvel şirketlerimiz hala KOBİ’lerimizi dijitalleştirme peşinde.

İster dijital dönüşüm deyin, ister e-dönüşüm ya da dijitalleştirme bir sonuç ya da değer üretemiyorsanız sonunda çabalarınız da hem zamanlarını hem de paralarını boşa harcayan KOBİ’lerin emekleri de boşa gitmiş oluyor.

Yaşı yetenler hatırlayacaktır. KOBİ’ler için İlk e-dönüşüm çılgınlığı 2000’lerin başında ortaya çıkmıştı. O zamanın fırsatı değerlendirme heveslisi şirketleri KOBİ’ler için, web sitesi barındırma, web sitesi kurma aracı, muhasebe paketi ki aslında onlar ERP diyordu ve bir orta halli PC’den oluşan paketi 5000 dolar gibi bir fiyata KOBİ’lere sattılar. (Buraya itelediler kelimesini yazmadım çünkü siz okurlarımıza karşı bir sorumluluğumuz olduğuna inanıyorum.)

Sonra ne oldu? Ne olacak o bilgisayarlar işletim sistemindeki kağıt falı bakma oyunu çin kullanılmaktan öte geçemedi. Neden geçemedi? Çünkü bakım süreçlerinde muhataplar ortadan kayboldu. Çünkü bu sistemi alan KOBİ’ye kimse web sitesi kurma aracını nasıl kullanacağını anlatmadı ya da muhasebe programının ne işe yaradığını/yarayacağını.

Sütten ağzı yanan…

Sonrasında böyle bir süreçten geçen KOBİ’ler, doğal olarak atasözünde denildiği gibi yoğurdu üfleyerek yemeye başladı. Günümüze gelindiğinde ise hala KOBİ’leri dijitalleştirme adı altında birçok kampanya ve çalışmaya rastlamak mümkün.

Aslında yapılması gereken KOBİ kısaltmasının tam karşılığını bulmak. Açılım olarak baktığımızda Küçük ve Orta Boyutlu İşletmelerden bahsediyoruz. Ancak küreselleşen dünyada bizim holdinglerimizin KOBİ kalması, KOBİ’lerimizin ise denizde birer damlaya dönüşmesi yüzümüze tokat gibi çarpan gerçekler. Kaldı ki ekonomimizin yüzde 80’inin KOBİ’lerin döndürdüğü gibi doğrulanmaya mahkum bir rakam da ortalarda dolaşıyor.

Web sitemiz yeniledik, biz dönüştük

Son dönemde KOBİ boyutunda işletmeler de işin kurnazlığını çözmüş durumda. Bİraz palazlanıp halka ilişkiler ajanslarıyla çalışmaya başlayan KOBİ’ler, “web sitemizi yenileyerek dijital dönüşü yolculuğumuzu hızlandırdık” minvalinde basın bültenleri yolluyor. Diğer gazeteci arkadaşlarımın bu konudaki tutumu nedir bilmem ama ben fena halde takık durumdayım bu şirketlerin içinden tanıdığım genel müdürler varsa “dijital dönüşüm danışmanınızı ya da ekibinizi değiştirin” şeklinde danışmanlık yapmaya kadar ilerletiyorum işi.

Tabii bunlar hep işin şakası kimsenin ekmeğinde gözümüz yok ama KOBİ’ler siz de azıcık uyanık olun kardeşim, 20 küsür yıldır ben yazmaya doydum siz dolandırılmaya doymadınız…

Total
1
Shares
Önceki haber

Huawei’nin Yeni İşletim Sistemi Android’e Rakip Olmayacak

Sonraki haber

Bosch ve Daimler’in Otonom Araç Park Yerine Devletten Onay

İlginizi çekebilir

Nike Ayağınızı Dijital Olarak Ölçerek Uygun Ayakkabıyı Bulmanızı Sağlayacak

Spor giyim ürünlerinde öncü markalardan olan Nike, teknoloji alanındaki yatırımlarıyla da dikkat çekiyor. Geçtiğimiz yıl akıllı ayakkabı teknolojisiyle dikkat çeken firma bu kez de Nike Fit isimli dijital uygulamasıyla gündeme geldi. Amsterdam’da düzenlenen sunumda sahneye çıkan Nike Dijital Ürünler Başkanı Michael Martin, tüketicilerin doğru ayakkabıyı tercihinde katkı sağlayacak olan Nike Fit isimli uygulamayı tanıttı. ABD’de nüfusun %60 oranında yanlış ayakkabı numarası kullandığını belirten Martin, bunu geleneksel ölçüm yöntemlerinin yetersizliğine bağladı. Bilgisayar görüşü, veri bilimi, makine öğrenmesi ve yapay zekadan faydalanan Nike Fit isimli tarayıcı sadece birkaç saniye içerisinde ayağın 13 farklı noktasından topladığı verilerle uygun bir ölçüm çıkararak tüketicinin ayakkabı seçiminde fayda sağlıyor. Nike Fit uygulaması ayak ölçünüzü ileride yapacağınız alışverişler için kayıt altına alıyor ve misafir bölümünde sizin dışınızda bu özellikten faydalanmak isteyenler için ek kayıtlar oluşturabiliyor. Uygulama aynı zamanda müşterilerin mağaza görevlileriyle etkileşime geçmesi ve satın almak üzere oldukları ayakkabı hakkında daha fazla bilgi edinmesine de yardımcı oluyor.
Devamını oku