Tel Aviv Üniversitesi araştırmacıları başarılı bir şekilde dünyanın ilk 3D kalbini üretti. Bugüne değin araştırmacılar 3D yazıcılarla sadece örnek teşkil edebilecek, kan damarlarından yoksun kalpler üretmişlerdi. Ancak bir hastanın kendi hücreleri ve biyolojik materyallerini kullanarak oluşturulan bu yapay kalp, geleceğin tıp dünyasında çığır açacak nitelikte.
Araştırmanın başındaki isim Tal Dvir, yaptıkları çalışmaya ilişkin verdiği demeçte: “Bu kalp insan hücreleri ve hastanın biyolojik materyallerinden elde edildi. Çalışmalarımızda bu materyaller 3D yazıcıda karmaşık doku modelleri oluşturabilmemiz için bio-ink, şeker ve proteinden yapılmış madde görevi üstlendiler. Geçmişte insanlar 3D yazıcı ile kalp örnekleri oluşturmuştu, ancak bu kalp örneklerin hücre ve kan damarları yoktu. Bizim sonucumuz gelecekte kişiselleştirilmiş doku ve organ değişimi mühendisliğinin potansiyelini gösteriyor.” dedi.
3D yazıcıda kalp üretme süreci hastalardan alınan bir yak dokusu biyopsisi ile başladı. Dokulardan gelen materyal, baskı işi için “mürekkep” olarak kullanıldı. Örnek kalp şu an için sadece bir tavşan kalbi büyüklüğünde. Ancak bunu mümkün kılan teknolojin nihayetinde insanın ihtiyaç duyabileceği büyüklükte bir organın üretimini sağlayabilir. Şu an için kalp sadece büzüşebiliyor ancak araştırmacılar 3D kalbi geliştirip gerçekte çalışması gerektiği hale getirmeyi planlıyor. Bu işlem tamamlandığında, hayvanlara nakil işlemi ile denemeler yapılacak.
Araştırmacıların öngörüsüne göre önümüzdkei 10 yıl içinde hastaneler kendi 3D organlarını üreterek organ nakli gerçekleştirebilecekler.
Kaynak: https://www.iflscience.com