E-ticarette All-in-One Dijital Pazarlamanın Önemi

Türkiye’de e-ticaret sektörü 2019’a göre 2020’de salgın etkisiyle yüzde 85 oranında büyüyerek 250 milyar TL’lik hacme ulaştı. E-Ticaret Bilgi Platformu’nun verilerine göre bu alandaki kuruluş sayısının 2021’in ilk 6 ayında yüzde 18 oranında arttı. Ülkemizde 68.457 e-ticaret sitesi olduğu düşünüldüğünde rekabetin ne denli büyüdüğü ortada. Bu durumda da e-ticaret sitelerinin müşterilerini özel hissedecekleri All-in-One sistemiyle karşılamaları, ticari başarıları açısından büyük önem taşıyor.

E-ticaretin ülkemizdeki büyüklüğünün 2021 yılında 400 milyar TL’ye ulaşması bekleniyor. Öte yandan online alışveriş dünyası Kasım ayında gerçekleşecek Black Friday’e hazırlanıyor. E-ticaret sitelerinin 2020 Black Friday gelirleri, 2019’a göre yüzde 10 oranında artış gösterdi. Mobil trafik de bu dönemde yüzde 49 oranında arttı. Rakamların ışığında dijital pazarlamanın da etkisini her geçen gün yükselten bir alan olduğunu dile getirmek gerekiyor. Günümüzde tüketiciler, herkese önerilen ürünleri kendilerine de dijital pazarlama çerçevesinde önerilmesini arzu etmiyor ve buna alışveriş yapmak şeklinde geri dönüş sağlamıyor. Müşteriler özel olduklarını ve ihtiyaçlarının tespit edildiğini bilmeyi seviyorlar. O nedenle de All-in-One sistemiyle yapılan bir dijital marketing, e-ticaret sitelerinin istedikleri performansı yakalamalarında en büyük yardımcıları oluyor.

Efektif Kullanıcı Deneyimi Dikkate Alınmalı

lan

Tüketicilerin arama motorları taramalarının ardından ya da şirketlerin stratejileri gereği ilanlar aracılığıyla daima aynı ürünü görmesi satın alma davranışına olumlu bir etki yapmıyor. Aksine, tüketiciyi üründen uzaklaştırabiliyor. Bu sebeple uçtan uca hedeflemeler gerçekleştirilirken kullanıcının tekilleştirilmesi, onların aidiyet duygusunu ciddi oranda arttırıyor. Firmaların satışlarındaki artış, All-in-One yapılarla şirketlerin abonelerini gerçek kişi bazında tanıyarak modüler ve entegre bir yapıda kullanarak sağlanabilir. Artış, özellikle de anonim web üzeri davranışlardan öte izinli kullanıcıları (Opt-in User) tekilleştirerek gerçekleştirilebiliyor. Pazarlama çözümlerinde, firmaların makul bir yatırıma karşılık en yüksek verimi almaları için çalışan Setrow, firmalara en efektif kullanıcı deneyimini sunarak kişilerin gerçek zamanlı alışveriş alışkanlıklarına yönelik senaryo kurgularıyla tüm kanalları hedeflemektedir. Web sitesi üzerinden sunulan araçlar gibi modüllerin yaygınlaşmasıyla kullanıcılara, web sitesi ziyaretlerini sonlandırmış dahi olsalar ilgilendikleri kategorideki ürünleri onlara iletebiliyor ve anlık indirim kampanyalarını “Push Notification” ile hatırlatabiliyoruz. Bunları yaparken akıllı senaryo özellikleriyle ürünleri kullanıcıyı sıkmadan hatırlatmış oluyoruz.

Müşteriye Özel Olduğu Hissettirilmeli

Tüketici Davranışı Alışkanlıkları 2020 Raporu’na göre cep telefonu sahiplerinin yüzde 72’si en az 1 iletişim aplikasyonunu kullanıyor. Ayrıca 2021’in ilk yarısında 6,18 milyar TL’ye ulaşan market alışverişi öncesinde fiyat kontrolü için mutlaka cep telefonundan arama motoru incelemesi gerçekleştiriliyor. Görüldüğü üzere tüketiciler artık daha bilinçli ve internette onlara önerilen ürünlere karşı daha duyarlı. Burada bir e-ticaret sitesi All-in-One pazarlama stratejisi oluştururken, müşteriye özel olduğunu hissettirmenin yanında marka görünürlüğünü de aktarmayı başarmalı. Setrow, entegre dijital pazarlama çözümleriyle kullanıcıyı tekilleştirerek tüm platformlarda bir önceki kullanıcı hareketlerini de takip eden bağlantılı kurgular tanımlayabiliyor. Örneğin, Web Push ile iletilen kampanyaya tepki veren kullanıcılar, posta pazarlama ya da site üstü pazarlama araçlarında bu kampanya özelinde bir bildirim almazlar. Reklam kurgusunun bir sonraki adımı bu kullanıcının kampanyaya verdiği tepki baz alınarak kendilerine sunulmakta.

Firma/markaların dijital pazarlama faaliyetlerinde önceliklendirdiği yazılımlar ve altyapılar ele alındığında genelde kaçırılan nokta, kişilere birebir dokunan ve onlara hitap edebilecek bir ürün/hizmet tercih edilmemesidir. Tüm firmalar, global hedeflemelerini önemserken izinli kullanıcıların hangi içerikleri görmek istediğini ve hangi kurgulara dönüş sağlayabileceğini göz ardı ederek hareket edebiliyorlar. Bunun nedeniyse elbette kullanıcıların yeterince detaylı analiz edilememesidir. Reklam kurgularının yanı sıra kullanıcıların marka sadakatini arttırmak adına alışveriş sonrası deneyim ölçümleme araçları da büyük önem taşıyor. Doğru hedeflenen ve tek bir noktadan sağlanan pazarlama çözümleri markaların pazarlamaya ayırdıkları zamanı da efektif olarak kullanmalarını sağlıyor. Bu noktada yine sonrası senaryolar veya otomatik ama akıllı kurgulara bağlanan anketler kritik bir önem taşıyor. Doğru analiz ve bu analizin anonim davranışların izlenmesinden ziyade tüketiciyi gerçek bir birey olarak görebilen yani dijital ile sosyal yaklaşımı harmanlayarak sunan yapılar eşliğinde ilerlemeleri e-ticaret sitelerine fayda sağlayacaktır.

Total
0
Shares
Önceki haber

Acer, 3D İçerik Üreticiler için Yeni ConceptD 7 SpatialLabs Edition Dizüstü Bilgisayarını Tanıttı

Sonraki haber

Sağlık ve çevre dostu termos markası Qwetch, Türkiye pazarına girdi!

İlginizi çekebilir