Facebook Yapay Zeka Tarafından Üretilen İçeriklerle Yaşlıları Kandırıyor

Uzmanlar, hepimizin savunmasız hale gelmesinin uzun sürmeyeceğini söylüyor.

Stanford Üniversitesi ve Georgetown Üniversitesi’ndeki araştırmacıların hazırladığı makaleye göre, Facebook’un algoritması son zamanlarda ürün satmak ve takipçi toplamak için kullanıcıların akışlarına tuhaf yapay zeka görselleri gönderiyor.

Yapay zeka tarafından üretilen bu fotoğraflardan herhangi birinin yorum bölümüne baktığınızda, yaşlı kullanıcıların “güzel” ya da “harika” oldukları yönünde yorumlarda bulunduklarını ve bu paylaşımları genellikle kalp ve dua emojileriyle süslediklerini göreceksiniz. Yaşlı yetişkinler bu sayfalara sadece kanmakla kalmıyor, aynı zamanda bunlardan keyif alıyor gibi görünüyor.

Yapay Zeka Görüntüleri Neden Yaşlıları Kandırıyor?

Toronto Üniversitesi’nde yaşlanmanın iletişim üzerindeki etkisini inceleyen bilişsel sinirbilimci Björn Herrmann, The Daily Beast’e yaptığı açıklamada, Google gibi teknoloji şirketlerinin dahili testler sırasında yaşlı kullanıcıları göz ardı etme eğiliminde olması nedeniyle bu kodu kırmanın özellikle önemli olduğunu söyledi.

Herrmann, “Genellikle bu tür alanlarda, yaşlanma perspektifi göz önünde bulundurulmadan bir şeyler öne sürülür” dedi.

Bilişsel gerileme bu makine destekli uyumsuzluk için makul bir açıklama gibi görünse de, ilk araştırmalar yapay zeka ile ilgili deneyim ve aşinalık eksikliğinin genç ve yaşlı kitleler arasındaki anlama boşluğunu açıklamaya yardımcı olabileceğini öne sürüyor. Örneğin, Ağustos 2023’te AARP ve NORC tarafından 50 yaş ve üzeri yaklaşık 1.300 ABD’li yetişkinle yapılan bir ankette, katılımcıların yalnızca yüzde 17’si yapay zeka hakkında “çok şey” okuduklarını veya duyduklarını söyledi.

Şimdiye kadar, yaşlıların yapay zeka algısını analiz etmek için yapılan birkaç deney, Facebook’ta yaşanan fenomen ile uyumlu görünüyor. Scientific Reports dergisinde geçen ay yayınlanan bir çalışmada, bilim insanları 201 katılımcıya yapay zeka ve insan tarafından üretilen görüntülerin bir karışımını gösterdi ve yaş, cinsiyet ve teknolojiye yönelik tutumlar gibi faktörlere dayalı olarak tepkilerini ölçtü. Ekip, yaşlı katılımcıların YZ tarafından üretilen görüntülerin insanlar tarafından yapıldığına inanma olasılıklarının daha yüksek olduğunu tespit etti.

Kimse Güvende Değil

Araştırmacılar ve teknoloji şirketleri sahte medyayı otomatik olarak tespit etmek için algoritmalar yaratmış olsalar da, bunlar yüzde 100 doğrulukla çalışamazlar ve hızla gelişen üretken yapay zeka modelleri eninde sonunda onları alt edecek. Bu durumda insanları manipüle etmek, tarihte hiç olmadığı kadar kolaylaşabilecek.

Total
0
Shares
Önceki haber

Vertiv, NVIDIA İş Ortağı Ağı’na Katılıyor

Sonraki haber

9 farklı ülkeden 153 takım FIRST® Robotics Competition ile İstanbul’da bir araya geldi

İlginizi çekebilir

MP3 25 Yaşında!

90’ların ve 2000’lerin başında müziğe ulaşımda adeta devrim yaratan .mp3 formatı, 25 yaşına bastı. Bugün artık mp3’ü çok tercih etmesek de müziğin bugünkü şeklini almasında .mp3’ün payını herhalde kimse yadsıyamaz…
Devamını oku