Facebook Yasadışı Dolandırıcı Sitelerin Hosting Firmalarına Dava Açıyor

Teknoloji devi telif hakkı yasalarını kullanarak Facebook sahtekarlarını durdurmaya çalışıyor.

İnternet üzerinde Facebook hesaplarını ele geçirebileceğini iddia eden ya da sosyal medyalara benzer isimler ve görüntüler kullanarak kullanıcıların bilgilerini ele geçirmeye çalışan siteler bulmak mümkün. “HackingFacebook.net” ya da “iiinstagram.com” gibi isimler alan siteler, kullanıcıların hesaplarını ele geçirmeyi vaad edebiliyor. Facebook’un bu sitelerle savaşta son çözümü, sitelerin hosting servis sağlayıcısını dava etmek oldu.

Facebook yaptığı başvuruda hosting hizmeti veren OnlineNIC ve ID Shield’i marka ihlali ve alan adı karaborsacılığı iddialarıyla suçladı. İki şirket de Facebook hesaplarını çalmaya çalışan sitelerin hosting hizmetlerini veriyor. Dava dosyasında Facebook’un daha önce bu sitelerin kaldırılması için bir çok kez talep gönderdiği fakat herhangi bir cevap gelmediği yazıyor.

Konu hakkında konuşan bir Facebook yetkilisi “İnsanlar uygulamalarımızın ve servislerimizin tutarlılığını korumamız için bize güveniyor. Benzer isimlerde siteler açıp, bizden biriymiş gibi numara yapan kişilere tolerans gösteremeyiz. Bugün açtığımız dava, bu tür hareketlere karşı bir şey yapmadan beklemediğimizin kanıtıdır.” dedi.

Dava dosyasında Facebook’un ismini ve resimlerini kullanan en az 20 adres bulunuyor. Bu sitelerin bir çoğu Facebook ve Instagram üzerinde yasa dışı işlemler yapmayı vaad eden sitelerden oluşuyor. Ayrıca sayfalarını orjinal sitelere benzetip, kullanıcıların gerçek site zannederek bilgilerini vermesi için çalışan siteler de bulunuyor. Bunlara örnek olarak “m-facebook-login.com” adlı site gösterilebilir. Bu site Facebook’un giriş sayfasını birebir kopyalamış.

Facebook daha önce hosting firmalarına en az 5 farklı kapatma talebi gönderdiği halde, hiçbir yanıt alamamış. Dava talebinde açılan site başına 100,000 dolar para ödenmesi isteniyor. Bütün siteler göz önüne alındığında en az 2 milyon dolarlık bir para talebi bulunuyor.

Total
5
Shares
Önceki haber

Volkswagen Elektrikli Araba Pazarında Tesla’ya Meydan Okuyor

Sonraki haber

Google’ın Ana Şirketi Alphabet Fitbit’i Satın Almak İçin Teklif Götürdü

İlginizi çekebilir