Sosyal medya devi Facebook’a 2015 yılında açılan davada, firma yasal olmayacak şekilde milyonlarca kullanıcının rızası olmadan biyometrik verilerini toplamakla suçlanıyordu. Illinois’de gerçekleşen mahkemede eyalet yasalarına göre şirketlerin biyometrik verilerin toplanıp, depolanmasından önce yazılı bir politika geliştirmesini zorunlu kılındığı ancak Facebook’un bu yasayı çiğnediği iddia ediliyordu.
Facebook’un bu yasayı ihlali, otomatik arkadaş etiketleme özelliğiyle gün yüzüne çıktı. Nitekim bu teknoloji fotoğraflardaki insanların yüzünü analiz ediyor, gözlerini, burunlarını ve diğer belirleyici biyometrik özellikleri kullanarak kim olduklarını tanımlayabiliyor.
Mahkeme kararında “yüz tanıma teknolojisinin izinsiz olarak kullanıldığı, bireyin özel işlerini ve somut çıkarlarını istila ettiği sonucuna vardık.” İbaresi yer aldı.
Amerikan Sivil Özgürlük Kurumu konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada kazanılan mahkemenin gizlilik hakları konusunda önemli bir zafer olduğunu, yüz tanıma teknolojilerinin yükselişine paralel olarak tehlikenin farkındalığına dikkat çekildiğini belirtti.
Reeuters tarafından yapılan habere göre 7 milyon Facebook kullanıcısı bu yasa ihlalinden etkilenmiş durumda. Yasaya göre biyometrik verinin izinsiz toplanması sonucu etkilenen birey başına 1.000 dolar, kasıtlı veya umarsız için de 5.000 dolar para cezası ödenmesi gerekiyor.
Facebook daha önce de Amerikan Federal Ticaret Komisyonu tarafından veri ihlali sebebiyle 5 milyar dolar para cezasına çarptırılmıştı.