Küresel fintech endüstrisi, salgına rağmen 2020 boyunca büyük ölçüde büyüdü. 2020 yılı, dijitalleşme süreçlerini beklenenden daha yaygın bir şekilde hızlandırdı. Önümüzdeki yıl neler olacağı, sektörün nasıl bir dönüşüm sürecine gireceği herkes için merak konusu. Bu makalemde 2021 yılında global olarak fintech sektöründe beklenen gelişmeleri ve öne çıkması beklenen başlıkları derledim.
Banka Fintech ortaklıkları artacak
Bu yıl, bankaların finansal olmayan ortamlarda müşterileri hakkında daha derin bir bilgi kazanmak için fintech’lerle ortaklıklarını artırdığını göreceğiz. Bankalar, fiziksel şubelerin düşüşte olduğu yeni düzende müşteri ilişkilerini sürdürmek ve kişiselleştirilmiş finansal ürünler sunmak için fintech’lerle yoğun çalışacak.
Ödemeler ve Mesajlaşma Uygulamaları birleşecek
Wechat’ın Çin’deki liderliğini takiben, Whatsapp, Telegram ve Signal gibi sohbet robotlarını ödeme hizmetleriyle entegre eden mesajlaşma uygulamalarının kullanımı artacak. Cep telefonları hem temassız ödeme hem de çevrimiçi ürün ve hizmetler için ödeme yapma olanağı sağlayacak.
Açık Bankacılık fırsatları çoğalacak
Tüketici ve ticari müşterilere sorunsuz bir deneyim sunan Açık Bankacılık alanında; hızlı hesap, kimlik ve gelir doğrulamasının yanı sıra uygun fiyat kontrolleriyle akıllı ilk katılımın gerçeğe dönüştüğünü göreceğiz. Açık bankacılık, hesap birleştirme, otomatik muhasebe ve karşılanabilirlik kontrolleri gibi KOBİ hizmetlerine yol açacak.
Kripto para birimleri daha geniş kapsamlı şekilde benimsenecek
Kripto para birimleri, cüzdan sağlayıcıları, borsalar ve saklama hizmetleri kullanıcı dostu platformlar geliştirdikçe daha geniş bir şekilde benimsenmeye devam edecek. Bu, bankalar ve saklama sağlayıcıları gibi geleneksel firmaların, dijital varlıkları dahil etmek için mevcut platformlarını ve hizmetlerini geliştirme çalışmalarını hızlandıracak.
RegTech FinTech alanında büyüyecek

RegTech, düzenlemelere uygunluk sağlamak için daha fazla çözüm geliştirildikçe FinTech alanında büyüyecek. Bu büyümede; Müşteri Edinimi (KYC), Kara Para Aklamayı Önleme (AML), Yaptırım Denetimi ve Terörle Mücadele Finansmanı (CTF) hizmetlerinin sağlayıcıları başı çekecek.
Açık Bankacılık Açık Finans’a dönüşecek
Açık Bankacılık, emekli aylıkları ve sigorta, emeklilik, tasarruf fonları gibi diğer finansal hizmetleri kapsayacak şekilde bankacılığın ötesine geçerek Açık Finans’a dönüşecek.
DeFi ekosistemde büyümeyi sürdürecek
Merkezi Olmayan Finans (DeFi) niş bir alan olarak kalacak, ancak birlikte çalışabilirliği sağlamak için kripto token kullanan mikro hizmetler geliştirildikçe ekosistemde büyümeyi sürdürecek. DeFi hizmetlerinin yekpare ve bağımsız olmaktan çok “tak ve çalıştır” olmasına olanak tanıyan ortak bir platformda çalıştığını görebiliriz.
Müşteriler dijital öncelikli deneyimler arayacak
Müşteriler, işe yarayan basit bir üründen daha fazlasını talep edecekler. Finans kurumlarının müşteriye günlük olarak gerçek değer katması, para iadesi, sorunsuz bir Açık Bankacılık deneyimi sunması gibi yeni özellikler getirmesi mecburi hale gelecek. 2021’de müşteriler, kendi değerlerini paylaşan ve gezegeni önemseyen markaları tercih etmeye meyilli olacak.
Siber güvenlik önlemleri ve ihtiyaçları artacak

2020’de elde edilen tüm veriler, dijital ödemelere toplumsal geçişle uyum sağlamak için daha fazla veri güvenliği ve kimlik yönetimine olan ihtiyacı gösteriyor. Bankalar, müşterilerini korumak için daha sağlam bir güvenlik sunarken, mevzuatlara uygun çerçevede geliştirilen insan merkezli yaklaşımları benimseyecek.
ML, AI destekli tahmin modelleri ve otomasyon
Makine öğrenimi / yapay zeka, tahmine dayalı davranış analizi ve veriye dayalı pazarlama gibi yeni teknolojiler, finansal kararlarda tahmin yürütmeyi ve alışkanlığı ortadan kaldıracak. Dijital bankacılık platformları, kişiselleştirilmiş bankacılık davranışlarını teşvik etmek, maliyet verimliliği ve otomasyon için ML tahmin modellerine daha fazla yoğunlaşacak.
Sizin için 2021 yılı beklenti ve tahminlerini özetlemeye çalıştım. Bir önceki makalemde pandeminin gölgesinde geçen 2020 yılını özetlemiş ve yıl içerisinde daha çok konuştuğumuz başlıkları hatırlatmıştım.
Fayda görmeniz dileğiyle.