Internet ve teknoloji devi Google’ın, klinik araştırmaları sırasında 42.000 hastadan alınan BT taramalarına dayanarak geliştirdiği yapay zekası, kanser teşhisinde uzman 6 radyologdan daha iyi bir performans gösterdi. Kanser tespitinde %5 daha fazla teşhiste bulunan yapay zeka, kanser olduğu düşünülen ancak zararsız olan nodülleri saptamada da %11 daha etkili.
Tek bir tarama ile bu verileri sağlayabilen yapay zeka, tarama hassasiyetini büyük ölçüde arttıracak bir teknoloji olarak tanımlanıyor. Uzman hekimler tarafından Google’ın sahte pozitifleri azaltmadaki önemli bir adım olduğunun altı çizilmiş durumda.
Yapay zeka, doktorların kötü huylu tümörü çok daha doğru bir şekilde belirlemelerinde uzun süredir katkıda bulunuyordu. Ne var ki Google’ın sistemi tıbbi uygulamaya koyulmadan önce sıkı bir testten geçmek zorunda. Nitekim çalışma zaten tedavi sürecinde olan hastalarla sınırlı olduğundan, yeni hastalarla karşılaştığında yapay zekanın nasıl bir sonuç vereceği kesinleşmiş değil.
Akciğer kanseri, kadın ve erkeklerde ölümle sonuçlanan en tehlikeli kanser türü olarak biliniyor. Amerikan Sağlık Örgütü raporuna göre her yıl 228.000 akciğer kanseri vakası ortaya çıkarken, 142.000 kişi bu sebeple hayatını kaybediyor.
Kaynak: https://www.foxnews.com