Sanal gerçeklik gözlüğü (VR), karma gerçeklik gözlüğü (MR), artırılmış gerçeklik gözlüğü (AR)…. Sanal evrene ve metaverse’e hazırlık için gözlük teknolojisi de gelişimini devam ettiriyor. Apple’ın yaz aylarında tanıttığı uzun süredir beklenen karma gerçeklik gözlüğü Apple Vision Pro’nun ABD’de satışa çıkması dikkatlerin tekrar bu alana çevrilmesini sağladı. Gözlüğe ilgi bir hayli fazla oldu. 19 Ocak’ta ön siparişe çıkan gözlük 2 Şubat’ta resmi olarak satışa sunuldu. Bu süreçte 200 binden fazla cihaz satıldığı tahmin ediliyor.
BÜYÜK HEYECAN YARATTI
Apple Vision Pro, hem kullanıcılar hem de iş dünyası için heyecan yarattı. Gerçek dünya ile sanal dünyayı birleştiriyor. Vision Pro ile çalışma, eğlence ve bilgi edinme alanları ekranlar, masalar ve fiziksel oluşumlardan çevremizdeki her şeye kayıyor. Dijital içerikleri, fiziksel dünyada deneyimlemeyi sağlıyor. İçerikleri sokakta, evde, otobüste nerede açarsanız orada kullanabiliyorsunuz. Tüm uygulama ve pencereleri boşlukta konumlandırıyor. Cihaz, çevreyi izlemek ve anında bilgi sağlamak için çevresel algılama sensörleri kullanıyor. Bu sayede, dijital nesneler gerçek dünyada konumlandırılıp hareket ettirilebiliyor.
Sanal gerçeklik gözlüğü ilk olarak hayatımıza Google Glass’la on yıl önce girdi. Ancak bu proje bir süre sonra uygulamadan kaldırıldı. Daha sonra Oculus, HTC ve Samsung, Microsoft gibi markaların sanal gerçeklik gözlükleriyle tanıştık. HoloLens, Gear, Vive, Quest, Rift gibi sanal gerçeklik gözlükleri halen satılıyor. Sanal gerçeklik gözlükleri sensör, kamera ve ekranlarla donatılmış durumda.
Apple’ın yeni ürünüyle beraber bu alanda rekabetin daha da artması bekleniyor. Fiyatları 14 bin TL’den başlayıp 100 bin TL’lere kadar çıkıyor. Apple Vision Pro’nun ABD’deki fiyatı 3 bin 500 dolar. Türkiye’ye geliş tarihi belli değil ama fiyatının en az 200 bin TL olması bekleniyor.
SANAL GERÇEKLİK NELER GETİRECEK?
Sanal gerçeklik kullanıcıları sanal ortama taşıyor, karma gerçeklik, gerçek ortamla sanal ortamı birleştiriyor. Artırılmış gerçeklik, yapay verileri gerçek ortam üzerine taşıyor. Bu gözlükler başta eğlence, eğitim, oyun, sağlık ve askeriye olmak üzere pek çok sektörde kullanılıyor.
Sanal gerçeklik, karma gerçeklik ve artırılmış gerçeklik iş hayatı için de önemli bir gelişme alanı. İşlere ciddi katma değer katacak. Hem AR hem de VR uygulamaları iş dünyası için önemini artıracak. 360 derece ve üç boyutlu dünyalar yeni iş fırsatlarını da beraberinde getirecek. Sanal nesneler ve bilgiler AR gözlüklere yerleştirildiğinde bu alandaki iş uygulamaları sonsuz fırsatta olacak.
AR, VR ve MR teknolojisi şirket maliyetlerini, verimliliği ve günlük hayatımızı doğrudan etkileyebilecek pek çok kullanım alanı da sunacak. Bu teknolojiye yapılan yatırımlar ve bu teknolojinin benimsenmesi arttıkça faydalar da genişlemeye devam edecek.
Bu alanda erkenden yatırım yapanlar öne geçecek. Pazar ve tüketici talepleri de hızlı şekilleniyor. Bu üç teknoloji iş dünyasının geleceğini de şekillendirecek. Bu yeni teknoloji halihazırda ürün geliştirme, toplantı düzenleme, müşterilerle bağlantı kurma ve daha pek çok şeyi değiştirmeye başladı bile. Pek çok sektörde işlerin yapılış tarzını da geliştiriyor. Statista’ya göre, sanal gerçeklik, artırılmış ve karma gerçeklik sektörünün 2024 yılında 300 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Türkiye olarak da bu yeni alanda yerli uygulamalar geliştirmek için de çalışmamız gerekiyor. Donanımsal tarafta çok Türk girişimci olmasa da yazılımsal tarafta yeni girişimler ve startup’lar olduğunu görüyoruz. Ne diyelim yeni teknolojileri erken yakalayan öne geçer….