Özgürlük sağlaması çok güzel, peki bulut depolama ne kadar güvenli?
Son yıllarda bulut depolamayla birlikte gündeme gelen en güçlü soru, bulut depolamanın ne kadar güvenli olduğu oldu. Tamam, verilerinizin kaybolmayacağının ve silinmeyeceğinin garantisi veriliyor. Ancak çalınmayacağının veya 3. Kişiler tarafından paylaşılmayacağının garantisi nasıl sağlanacak? Bu sorular süregelirken birçok ünlü ismin özel fotoğrafları medyaya yansıdı. Yansıyan bu fotoğrafların nasıl sızdırıldığı araştırıldığında, bu özel fotoğrafların bulut depolamada tutulan fotoğraflar olduğu anlaşıldı. İşte bu noktada akıllı cihazlarınızı birine teslim ederken veya değiştirirken verilerinizi mutlaka mevcut cihazdan silmeniz gerektiği ve kesinlikle iki aşamalı güvenlik kullanmanız gerektiği anlaşılıyor. Özel hayatınızda sakıncalı olabilecek fotoğraf ve verilerinizin başkalarının eline geçmesini önlemek için ilk yapmanız gerekenin kendi güvenliğinizi sağlamak olduğunu söyleyebiliriz. İş hayatında ise, veriler ve web sitelerinin yedekleri gibi konularda bulut depolama çözümü sunan firmaların profesyonel ve kaliteli olanlarını seçmeniz gerektiği ortaya çıkıyor.
Risk var, ancak her kullanım alanı kadar risk ihtiva ediyor
Bulut depolamanın kullanımından doğacak riskler var. Ancak bunun önüne geçmek büyük çoğunlukla kullanıcının elinde. Server veya hard disk üzerinde depoladığınız veriler de her an risk konumunda. Server bozulabilir, hard diskiniz çalınabilir, kaybolabilir veya arızalanabilir. Her kullanım koşulunda risk mevcut. Bu koşullar gözlemlendiğinde bulut depolama ürünlerinin çok daha güvenli, pratik ve hızlı olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.
Yaşanabilecek olumsuzlukların önüne geçek için riski dağıtın
İş hayatı kadar, özel hayatımız için depoladığımız verilerin de önemi oldukça fazla. Geri gelemeyecek anları nasıl koruma altına alabiliriz sorusu kafamızda döner durur. Özel hayatımızda fotoğraflar kadar, verilerimizin de yedeklenmesi çok önemli. Hangi verilerinizi bulut depoda tutuyor olursanız olun, tek bir yerde yedekleme yapmayın ve riski dağıtın.
Örneğin, çektiğiniz fotoğraflar, videolar, pdf olarak kaydettiğiniz sözleşmeler, faturalar ve diğer önemli evrakları bulut depolamada yedeklerken sadece bir bulut depolama değil, iki bulut depolama kullanın. Eskiden çift hard disk kullandığımız gibi artık çift bulut depolama alanı kullanmak en sağlam tercih olacaktır.
Bulut depolamada hangi ürünler tercih edilmeli
Günlük kullanımınıza uygun olarak Google, Dopbox, One Drive, Yandex, iCloud ve ismi olmasa da kendisi yerli uygulama olan lifebox ülkemizde en popüler bulut depolama ürünlerinden. Bunların yanında farklı birçok bulut depolama ürünleri mevcut. Bazıları belirli bir depolama alanını kullanıcılarına ücretsiz sunarken, bazıları da giriş paketi dahil olmak üzere tamamen ücretli olarak sunuluyor.
Verileri ne kadar süreyle yedeklemeliyiz
Verileri her gün yedeklemek çok önemli. Hatta otomatik yedeklemeye almak en sağlamı olacaktır. Özellikle çektiğiniz fotoğraf ve videoları iki ayrı uygulamayla yedeklemek, işinizi tamamen garantiye alacaktır.
Wi-Fi üzerinden yedeklemeye özen gösterin
Fotoğraf ve videolarını yedeklerken bu işlemin Wi-Fi üzerinden yapılmasına özen göstermenizde fayda var. Çünkü ayarlarda yapacağınız ufak bir değişiklik, çektiğiniz fotoğraf ve videoları hücresel veri üzerinden yedeklemenize olanak tanıyabiliyor hale gelir ve bu sayede çektiğiniz fotoğraf ve videolar anında yedeklenir. Böylece gerçekten veri kaybınız da en aza inmiş olur. Ancak, hattınız üzerinde sınırsız bir internet aboneliğiniz yoksa, yüksek faturalarla karşılaşabilirsiniz.
Dosyalarınıza her yerden ulaşma imkanı
Bulut depolamanın en güzel özeliklerinden bir tanesi de dosyalarınıza her yerden erişebiliyor olmanız. Bilgisayarım açılmadı, harici hard diskim yanımda değil, usb belleği kaybettim gibi dertler olmadan her an, her yerde dosyalarınıza ulaşıp önemli bilgileriniz kontrol edebilir, hatta sunumlarınızı bulut depolama üzerinden yapabilirsiniz.
Sizler için günümüzün popüler teknolojisi olan bulut (cloud) depolamayla ilgili merak edilenlere değinmeye devam ediyorum. Bu yazımda, kişisel kullanımda bulut depolamanın önemine ve bazı kritik noktalarına değindim. Bir sonraki yazımda, kurumsal bulut teknolojileriyle ilgili bilgileri, değerli Tekno Otorite okuyucularıyla paylaşacağım.
Sevgiyle ve teknolojiyle kalmanızı dilerim.