Yıllar geçtikçe büyümesini sürdüren oyun sektörüne son olarak teknoloji devleri de ciddi yatırımlar yapmaya başladı. Apple, kendine özel oyunları içerecek olan Apple Arcade platformunu tanıtırken Google ise tüm kullanıcıları birleştirecek bulut tabanlı yeni oyun servisini duyurdu. Bu gelişmeler oyuncular arasında büyük heyecan yaratsa da eski hayal kırıklıklarını da hatırlatmadı değil.
Geçmişte pek çok büyük firma da devrim yaratacak oyun konsolları duyurmuş ancak piyasaya çıktıktan kısa bir süre unutulup gitmişti. İşte en büyük hayal kırıklığına yol açan oyun konsolları.
Atari Jaguar
Jaguar, bir zamanlar oyun sektörünün en güçlü firması olan Atari’nin kendi kendini nasıl yok ettiğinin öyküsüdür. İlk 64-bit oyun konsolu olan bu cihaz, cazip fiyatı ve vadettiği özelliklerle büyük heyecan yaratmıştı. Ancak 1993’te piyasaya çıktığında fiyatı söz verilenden daha fazlaydı. Ayrıca cihazın büyük bir kısmı 64-bit değil, 32-bit ile çalışıyordu. İşlemcisi bile tam anlamıyla 64-bit değildi. Asılsız reklamları, rahat olmayan kontrolleri ve tatmin etmeyen oyunları ile Jaguar, IGN’in o zamanki eleştirisi ile tüm zamanların en kötü oyun konsolu seçilmişti. Jaguar kısa zamanda unutuldu. Atari ise bir süre sonra iflasını verdi.
Gizmondo
Bir el konsolu olarak yine çok büyük umutlarla 2005’te piyasaya çıkan Gizmondo, 2006’da piyasadan çekildi. Akıllı telefonların olmadığı bir dönemde rüya gibi vaatlerde bulunan cihaz ile telefon görüşmeleri ve SMS gönderme dışında, oyun oynayabilir, MP3 dinleyebilir ve video izleyebilirdiniz. Hatta cihazın GPS’i bile vardı. Ancak zamanına göre 400 dolarlık fiyat etiketiyle çok pahalı bulundu. 10 içeriğe bile sahip olmayan oyun kütüphanesi ise hiç tatmin edici değildi. 25 bin adetten daha az satılan Gizmondo, piyasadan çekildi ve bir yıl sonra ise üreticileri iflas etti.
Apple Pippin
Apple’ın ilk kez oyun sektörüne atılım yaptığını sanıyorsanız, yanılıyorsunuz. Bandai ile birlikte geliştirilen Apple Pippin, 1995’te piyasaya çıktı. Kısaca Mac büyüklüğünde bir oyun konsolu olan bu cihazın internete bağlanabilme özelliği de vardı. Tıpkı bugünkü Apple TV gibi televizyonunuza bağlıyor ve oyun oynuyordunuz. Ancak 600 dolarlık fiyatına göre çok yavaş bir aygıttı. Sadece 18 video oyununa sahip olan Pippin, 1 yıl sonra piyasadan çekildi ve toplamda 100 binden daha az bir satış rakamına ulaştı.
Ouya
Kampanya çalışmaları 2012’de başlayan Ouya’yı o yıllarda sektörde duymayan yoktu. Kickstarter’da beşinci en çok bağış yapılan proje olan cihazın oyun piyasasında bir devrim yaratacağına kesin gözüyle bakılıyordu. Android’ten güç alması nedeniyle Ouya, kolayca geliştirebilir ve her oyuna uyum sağlayabilirdi. Ayrıca internette yapabileceğiniz her şeyi bu küçük cihazla yapabilirdiniz. Beklentiler çok yüksekti ancak 2013’te piyasaya çıkan Ouya, tam anlamıyla hayal kırıklığı yarattı. Aslında insanlar Kickstarter’da gördüklerini değil görmek istedikleri şeyi desteklemişti. Oyun kumandası, rakiplerine göre hiç rahat değildi ve kalitesizdi. Donanım konusunda Android sistemi, video oyunlarını çalıştırmak için çok yetersiz kalıyordu. Kütüphanesi ise oyun sayısı bakımından çok fakirdi. Ouya, 100 dolarlık hesaplı bir fiyat etiketine sahip olmasına rağmen PlayStation 4, Xbox One ve Wii U ile rekabette çok zayıf kaldı. Başarısızlıkla sonuçlanan bu girişimden sonra ise geliştirici şirket 2015’te Razer tarafından satın alındı.
Sega Dreamcast
Çok ilginç bir reklam kampanyasıyla heyecan yaratan Sega Dreamcast, 09.09.99 tarihinde piyasaya sürüldü. Zamanına göre oldukça iyi performans özellikleri barındıran cihaz, diğer konsollardan çok daha önce oyuncuları modem ile internete bağlamıştı. Yüksek bir fiyat etiketine sahip olan Dreamcast, istenen satış rakamlarına ulaşamayınca Sega, konsol yapma işini diğer firmalara bıraktı ve kendini asıl gelir kaynağı olan oyun geliştiriciliğine verdi. Yavaş yavaş düşen satış rakamları, 2000 yılında PlayStation 2’nin sahneye çıkmasıyla dibe vurdu. 2001’de Dreamcast’in fişini çeken Sega, oyun konsolu işinden de ebediyen ayrıldı.
WiiU
Oyun sektörünün devlerinden biri olan Nintendo, şu anda Switch ile pek çok kullanıcıya hizmet verse de hayal kırıklığı yaşadığı dönemler de olmuştu. Nintendo Wii ile tüm zamanların en çok satan üçüncü oyun konsolu olma başarısına imza atan şirket, bir sonraki ürünlerinin de aynı şekilde mükemmel satış rakamlarına ulaşacağından son derece emindi. Ancak işler hiç de istendiği gibi gitmedi. Wii U piyasaya çıktığında oyuncular, isim benzerliğinden dolayı ürünü yeni bir konsoldan ziyade eskisinin bir gelişmişi olarak gördüler ve pek rağbet etmediler. Ayrıca konsolun tablet kontrol kolu son derece hantal ve ağırdı. Toplamda Nintendo ismi sayesinde 13 milyonluk bir satışa ulaşan Wii U’ın başarısı, varisi olduğu konsola göre çok aşağıda kalmıştı.
3DO
1993’te çıkış yapan 3DO, o zamanların Steam Machine’i olma vaadi sunuyordu. Pek çok üreticinin oyunlarını yayınlayabileceği bir oyun konsoluydu. 700 dolarlık fiyat etiketi ve buna karşın güzel oyunlara ev sahipliği yapamaması yüzünden kullanıcılarını rakiplerine kaptırdı. 2 yıl sonra ise piyasadan çekildi.