Asahi isimli haber sitesi tarafından yapılan habere göre Japon bilim insanları her kan grubu ile uyum sağlayan ve ağır kan kaybının yaşandığı olaylarda hayatta kalma şansını arttırabilecek yapay kan geliştirdi.
Japonya Ulusal Savunma Bakanlığı Tıp Fakültesi tarafından geliştirilen yapay kan şu an için tavşanlarda yapılan deneylerde olumlu sonuçlar gösteriyor. İnsanlara uygulanmasının mümkün hale gelmesiyle acil durumlarda doğru kan grubunu bulma ve müdahale etme problemin ortadan kalkmış olacak. Yapay kan normal oda sıcaklığında 1 yıla kadar saklanabiliyor.
Yapay kanın geliştirilme sürecine dahil olan bilim adamı Manabu Kinoshita, merkezden uzak yerleşim alanları ve ada bölgelerinde acil durumlar için gerekli doğru kan grubunun temin edilmesinin zor olduğunu ve yapay kanın bu noktada pek çok hayatı kurtarabileceğini dile getirdi.
Acil durumlarda müdahalede bulunan sağlık ekiplerinin, hastanın kan grubunu belirleyememesi zaman kaybına veya yetersiz müdahaleye sebep olabiliyor. Yapay kan müdahale sürecinde kan grubu belirleme zorunluluğunu ortadan kaldırarak daha hızlı bir ilk yardım sağlayabiliyor.
Araştırmada 10 test hayvanı üzerinde gerçekleştirilen deneyde ciddi kan kaybı yaşayan 6 hayvan yapay kan ile hayata döndürüldü. Hayata dönen hayvanlarda ise herhangi bir yan etki gözlemlenmediği belirtiliyor.
Kaynak: Asahi.com