İleri Teknoloji Çözümlerle Depolarda Üst Düzey Güvenlik

Yangın, hırsızlık, sabotaj ve diğer doğal unsurlara karşı depoları güvenli hale ge-tiren Sensormatic, ileri teknoloji çözümleriyle olası sorunların hızlı tespitini, uzak-tan izlemeyi ve erken müdahaleyi mümkün hale getiriyor.

Elektronik güvenlik alanındaki entegre çözümleriyle Sensormatic, perakendecilerin, üretim tesislerinin ve lojistik şirketlerinin depoları için ihtiyaca göre farklı seviyelerdeki güvenlik çözümleri ile hem güvenlik hem de verimliği sağlıyor. Sensormatic, depolar için çevre koruma teknolojileri ile başlayan güvenlik çözümlerinden, video tabanlı yangın algılama teknolojilerine uzanan geniş bir güvenlik ağı oluşturuyor.

Depolarda mesai saati sona erdiğinde kapılar kapanıyor, geçiş kontrol sistemi ile entegre çalışan alarm sistemi aktif hale geliyor. Tüm kapalı alanlarda kurulabilen alarm çözümleri, hareket sensörleri sayesinde devrede olduğu sürece, izinsiz girişler olduğu taktirde uzaktan izleme merkezine bilgi iletebiliyor. Uzaktan izleme merkezi alarm durumunda güvenlik senaryosunu devreye sokmadan önce kameralara uzaktan bağlanılarak izinsiz giriş olup olmadığını kontrol edebiliyor. Sonrasında, belirlenmiş güvenlik senaryolarına göre müşteri veya kolluk kuvvetleri bilgilendirilebiliyor ve hızlı şekilde müdahale gerçekleştirilebiliyor.

Geçiş kontrol teknolojileri ile her şey kontrol altında

Depolarda farklı güvenlik ihtiyacı seviyelerine göre farklı geçiş kontrol teknolojileri sunulabiliyor. Bazı alanlarda sadece kartlı geçişle giriş-çıkış yapılırken, güvenlik seviyesinin daha yüksek olması gereken, gizlilik içeren alanlarda biyometrik geçiş kontrol çözümleri kullanılıyor. Güvenlik ihtiyacına göre parmak izi, parmak damarı ya da iris okuma gibi biyometrik teknolojiler sisteme kolaylıkla entegre edilebiliyor. Kartlı geçiş sistemleri, özel bir uygulama ile mobil cihazlar ve akıllı saat gibi giyilebilir teknoloji ürünleriyle de uyumlu çalışabilir hale getirilebiliyor.

Personel giriş-çıkış kayıtlarının tutulması ve Sensormatic’in geliştirdiği özel bir yazılım olan Passlogic üzerinden raporlanması da bir başka avantaj olarak öne çıkıyor. Passlogic, geçiş kontrolden video izlemeye, biyometrik sistemlerden RFID teknolojilerine kadar birçok çözümle entegre çalışarak işletme güvenliğini ve verimliliği artırıyor. Bu yazılım ile ayrıca, işletmenin farklı bölgelerdeki geçiş kontrol sistemlerini tek merkezden izlemek ve yönetmek mümkün oluyor. Yazılımın ERP uyumu da önemli avantajlar sağlıyor. Örneğin çalışanların mesai takibi yapılarak bordro işlemleri hızlı ve otomatik biçimde yapılabiliyor.

Her tür ortam koşulunda üst düzey güvenlik

Depo güvenliğinin temelinde bulunan video izleme sistemleriyle, gerçekleşen tüm hareketler kayıt altına alınabiliyor, olağan veya olağanüstü olaylar tanımlanarak güvenlik senaryoları üretilebiliyor. Geçiş kontrol, yangın algılama ve alarm sistemleri ile doğrudan entegre olan video izleme sistemleri, önceden belirlenen senaryolar dahilinde izleme gerçekleştiriyor. Oluşabilecek herhangi bir güvenlik ihlali durumunda video analiz sistemleri ilgili görüntüyü anında güvenlik görevlilerinin ekranına iletiyor. Olay anında yapılan sesli anons ile olası bir ihlal gerçekleşmeden engellenebiliyor.

Değişken hava koşullarına sahip coğrafi ortamlarda ve düşük aydınlatma koşullarında tercih edilen termal kameralar da bu sistemin bir diğer unsuru olarak çalışıyor. Isı enerjisini renkler oluşturacak şekilde algılayan termal kameralar sayesinde ağaçlık alanlar gibi ortam koşullarının zor olduğu ve aydınlatmanın az olduğu alanlarda bile net izleme yapılabiliyor. Depolar bu tip alanlarda yer alıyorsa, termal kameralar tesis etrafında gerçekleşebilecek olası güvenlik ihlallerini belirlemek üzere kullanılıyor.

Erken yangın tespiti ile hasar en aza indirgeniyor

Depoların taşıdığı önemli risklerden biri de yangın. Elektrik kontağı veya insan faktörü kaynaklı yangın olaylarının yanı sıra, kasıtlı olarak çıkarılan yangınlar da depolar için ciddi tehdit olarak sayılabilir. Yangın alarm sistemleri, yangın dedektörleri, doğru değerlendirme yapılarak gerekli iletişimin kurulmasını sağlayan kontrol paneli ve sesli görsel uyarı cihazları gibi bileşenler ile birlikte devreye giriyor. Yine hızlı müdahale imkanı için Video Tabanlı Yangın Algılama (VFD), farklı elektronik güvenlik sistemleri ile entegre olarak çalışıyor.

Büyük antrepolar, depolar ya da uçak hangarları gibi alanlarda oluşabilecek yangınlar, içerideki ürün sayısı ya da değeri yüksek olduğu için yüksek riskli alanlar olarak görülüyor. Sensormatic tarafından sunulan yeni nesil Video Tabanlı Yangın Algılama Çözümü, mevcut sistemlerin hatalı ya da geç algılayabileceği yangınları doğru bir şekilde ve daha erken tespit edebiliyor.

Geleneksel sensör bazlı sistemlerinin yangının algılanması için, dumanın sensöre kadar ulaşması gerekiyor. Bu da tespitin ve müdahalenin gecikmesine sebep oluyor. Video Tabanlı Yangın Algılama çözümünde ise yangın henüz oluşmaya başladığı anda kaynağında algılanıyor. Bu da olası maddi hasarın çok daha düşük seviyede kalmasını sağlıyor. Depo gibi büyük alanlarda kullanılan yangın algılama sistemleri daha fazla sensör kullanımına ihtiyaç duyuyor. Video Tabanlı Yangın Algılama çözümündeki her bir kamera 300 metrekareye varan alanlardaki yangınları net ve daha erken bir şekilde tespit edebiliyor. Bu da maliyet ve yönetim kolaylığı sağlıyor.

Total
0
Shares
Önceki haber

Yemeklerde Bakteriyi Tespit Edebilen Biyosensör Geliştirildi

Sonraki haber

Dijital Dönüşüm için 10 Kültürel Değişim

İlginizi çekebilir

ABD’li Doğal Gaz Operatörü Fidye Yazılım Saldırısı Sebebiyle 2 Gün Hizmet Veremedi

Amerika Ulusal Güvenlik Bakanlığı tarafından geride bıraktığımız salı günü yapılan açıklamaya göre bir doğal gaz işleme tesisinde yaşanan siber saldırı sonrasında görevlilerin gerçek zamanlı takip etmeleri gereken kritik bilgilere erişememesi sebebiyle tüm faaliyetlere 2 gün süreyle ara verildi. Bakanlık hangi tesis veya firmanın etkilendiğini paylaşmazken, doğal gazın borulara güvenli geçişinden sorumlu bir tesis olduğunu söylemekle yetindi. Siber saldırı kötü niyetli bağlantı linkinin e-posta aracılığıyla çalışanlara gönderilmesiyle başladı. Bu bağlantı ile tesisin bilgi işlemine ve ardından operasyon ağına erişmeyi başaran saldırganlar burada tesisin güvenli işlemesinde önem arz eden fiziksel ve gözlem odaklı teknoloji araçlarının stabil çalışmasını engelledi. Tesis görevlileri olay sonrasında siber saldırıya değil fiziksel güvenliği yönelik tehditlere odaklandı. Her ne kadar tam bir acil durum bildirimi yapılmış ve faaliyetlerin doğrudan kapatılması çağrısı yapılmış olsa da tesis görevlileri acil durum planının öngördüğünden daha az ciddi bir durumla karşı karşıya kaldıklarına karar vererek sınırlı acil müdahale önlemlerini uygulamaya koydu. Bu da operasyonel faaliyetlerin doğrudan durdurulması değil kademeli olarak düşürülerek 4 saat içinde kapatılması anlamına geliyordu. Olay sonrası araştırma grubuna dahil olan siber güvenlik firması Dragos, saldırının Ekans olarak adlandırılan fidye yazılımıyla gerçekleştirildiğini açıkladı.
Devamını oku