Japonya Dünya’nın En Hızlı İnterneti Rekorunu Kırdı

Evde kullandığımız internetten 7,6 milyon kat daha hızlı!

Japon mühendisler internet hızında yeni bir rekor kırdı ve bir saniyede 80 bin film indirebilme hızına sahip veri aktarım hızına erişti. 

2020 yılında yapılan bir çalışmada İngiliz ve Japon mühendisler, Netflix’teki tüm bir içeriği bir saniyenin altında indirebilen, saniyede 178 terabit (Tb/s) hızına erişerek bir rekora imza atmışlardı. Bu hız Japonya, Amerika ve Yeni Zelanda’da tüketicilere sunulan en yüksek hız olan saniyede 10 Gb/s hızdan 17.800 katı daha hızlı olarak not edilmişti. Hatta NASA’nın saniyede 400 Gb/s veri aktarımı sunan ESnet teknolojisi dahi bu rekorun çok gerisinde kalıyordu.

Yeni rekor ise bir önceki hızı ikiye katlıyor. Japon mühendisler, saniyede 319 terabit (Tb/s) ile bir Amerikalı’nın evinde kullandığı ortalam 42 Mb/s hızı 7,6 milyon kat aşmayı başardı.

İnternet hızında kullanılan kablo teknolojisi kritik öneme sahiptir. Farklı türde internet bağlantıları, verileri farklı donanım türleri üzerine iletir. Örneğin eski çevirmeli bağlantılar telefon kablolarına dayanırken, günümüzde mevcut olan en hızlı internet türü fiber, fiber optik kablolar aracılığıyla bağlantı sağlar. Fiber kablolar, cam veya plastik çekirdekli ince optik fiberler boyunca hareket eden ışık darbeler aracılığıyla veriyi iletirler. 

Japonya Ulusal Bilgi ve İletişim Teknolojileri Enstitüsü’ndeki araştırmacılar, dünyanın en hızlı internet rekorunu kırabilmek için bir yerine dört çekirdekli deneysel bir optik fiber kablosu geliştirdiler. Geliştirilen yeni fiber kablo teknolojisi, farklı dalga boylarında darbeler gönderebilen lazer ve çoklu sinyal amplifikasyon teknikleri ile güçlendirildi.

Deneyin en heyecan verici yanı çalışmada, halihazırda kullanılan bağlantı teknolojisi optik fiberin kullanılması oldu. Zira araştırmacılar, dört çekirdekli fiber kablo teknolojisini günümüzün fiber optik internetini sunmak için kullanılan aynı çapta bir fiberle paketlemeyi başardılar. Bu, yeni kablo teknolojisinin mevcut altyapıya entegre edilmesinin çok da zor olmayacağı anlamına geliyor.

Total
0
Shares
Önceki haber

Vertiv Dijital Altyapı Topluluğuna Katıldı

Sonraki haber

Redington Türkiye, ekosistemin birleştirici gücü olmayı sürdürdü

İlginizi çekebilir

Normalleşme yeni nesil güvenlik teknolojileriyle sağlanıyor

COVID-19 salgınıyla mücadele tüm hızıyla devam ederken yeni normale göre hayat devam ediyor. Bu noktada teknoloji, tüm kişi ve kurumların en büyük yardımcısı. AVM’lerden tüm işletmelere, eğitim kurumlarından havaalanlarına insan yoğunluğundan kaynaklanan riskleri düşürmek ve sağlıklı bir güvenlik sunmak için her yerde teknoloji kullanımı hızla artıyor. Temassız geçiş kontrol çözümleri, noktasal ısı tespiti yapan, ateş ölçen, maske kontrolü yapan kameralar ve daha birçok teknoloji hayatımızın yeni normalinde güvenliği sağlayan baş aktörler olarak ön plana çıkıyor.
Devamını oku