Kamuda Telsiz Yerine WhatsApp Kullanımı Risk Yaratıyor

Bugün kamunun her kademesinde pratik geldiği için akıllı telefon ve özellikle de WhatsApp kullanılıyor. En kritik bilgilerin WhatsApp üzerinde dolaşıma çıktığını ve WhatsApp gruplarında elden ele gezdiğini görüyoruz. Hatta cephede görev yapan bazı yöneticilerin bile kritik askeri haberleşmeyi WhatsApp’tan yaptığı biliniyor.

Devlet sırları WhatsApp gruplarında

Resmî kurumlarda birçok WhatsApp grubu kullanılıyor. Bu gruplarda devlet sırrı sayılabilecek birçok bilgi ve belge el değiştiriyor. Gazetecilerle iletişim için her kurum WhatsApp grubundan iletişimi tercih ediyor. Örneğin bakanlıkların basın danışmanları, bakanlığıyla ilgili gazetecilerle bilgi ve belge paylaşımını kurdukları WhatsApp grupları üzerinden yapabiliyor.

Genelge de çözüm olmadı

Kamuda güvenlik açısından iletişimin yerli uygulamalardan yapılması hakkında bir genelge yayınlanmıştı. Buna uyulmadığı görülmekle beraber, yerli olarak sunulan alternatiflerin de yetersizliği açık. Çünkü yerli mesajlaşma uygulaması olarak sunulan uygulamalar, daha çok reklâm ve pazarlama amaçlı dayatıldığı ve kaos ortamını andırdığı için kullanıcıları bunaltıyor.

Yerli mesajlaşma uygulamaları reklâm dolu

WhatsApp gibi mesajlaşma araçları sadece iletişime odaklanmışken, bizde yerli diye sunulan benzer uygulamalarda, reklâm, tanıtım, oyun gibi odağı dağıtan bölümler var. Ve operatörlerden sürekli gelen reklâm amaçlı taciz derecesine varan bildirimler, bu uygulamaları iletişim amaçlı kullanma amacına hizmet etmiyor.

Önümüzde acı bir tecrübe var

Güvenli ve kesintisiz iletişim için, kamunun kendi mobil uygulamasını geliştirme gibi bir fikir akla gelse de önümüzde acı bir tecrübe var. TÜBİTAK tarafından geliştirilen ve kamuda o dönem Başbakan, Bakanlar, Genelkurmay Başkanı ve MİT Müsteşarı’na tahsis edilen kriptolu telefonları üreten ekibin birçok üyesi belli bir gruba hizmet etmekten suçlu bulundu casusluktan hüküm giydi.

Deprem sonrası telsizin önemi anlaşıldı

5.8 gibi nispeten düşük şiddetli sayılabilecek İstanbul depreminden sonra mobil iletişim ağlarında yaşanan iletişimsizlik sonrası, telsiz iletişiminin önemi bir kez daha gündeme geldi. Çünkü telsizler radyo frekansı üzerinden çalıştığı için mobil ağlarda oluşabilecek yoğun trafikten etkilenmeyeceği için daha kesintisiz bir iletişim yolu. 

Sayısal telsiz için adım atılacak

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın deprem sonrası mobil operatör temsilcileriyle yaptığı toplantı sonrası açıklamalarından kamuda telsiz kullanımının önemine de vurgu yapılmıştı. Kamuda karar vericilerin ve depremi yönetecek ekibin kendi içindeki ses iletişiminin kesintisiz sağlanması için sayısal telsiz kullanılması öncelikler arasına alındı.

Vatandaş için ücretsiz afet şebekesi önemli

Deprem sonrası vatandaşın yaşadığı iletişim krizine de değinmekte yarar var. Aşırı yüklenmeyi kaldıramayan mobil şebekeden ayrı bir afet şebekesine ağırlık verilmesi doğru karar. Operatörlerin kuracağı şebekenin afetlerde kesintisiz ve ücretsiz hizmet vereceği yine Oktay tarafından açıklandı. 5G’ye geçildiğinde kapasite sorununun aşılacağını hatırlatan Oktay’ın deprem toplanma alanlarında ücretsiz WiFi erişimi sağlanacağını açıklaması da önemliydi.

Halkın operatörlere güveni sarsıldı

Son olarak, deprem sonrasındaki iletişim krizi vatandaşlarda mobil operatörlere olan güvenli oldukça sarsmışa benziyor. Areda Survey şirketinin araştırmasına katılanların yüzde 88,5’inin operatörlerin alt yapı yetersizliğinin soruna neden olduğuna inandığını ve yüzde 47’sinin de operatörünü değiştirmeyi düşündüğünü not düşeyim. 

Total
16
Shares
1 yorum

Bu yazı yoruma kapalıdır.

Önceki haber

Felçli İnsanlar Robotik İskelet Sayesinde Tekrar Yürüyebilecek

Sonraki haber

Microsoft ABD 2020 Seçimleri İçin Çalışma Yapan Hackerlara Karşı Uyarıyor

İlginizi çekebilir