Twitter’a 150 Milyon Dolar Ceza: Kullanıcılarını Kandırarak Verilerini Sattı!

İki faktörlü kimlik doğrulamayı etkinleştiren kullanıcılarına ait verileri toplayarak hedefli reklamlarda kullanan sosyal medya devi 150 milyon dolar para cezası ödemeyi kabul etti.
KRAKOW, POLAND – 2018/10/29: In this photo illustration, the Twitter logo is seen displayed on an android mobile phone. (Photo Illustration by Omar Marques/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

Yakın dönemde Elon Musk’ın satın almasına ilişkin haberlerle gündem olan Twitter, Amerikan Ticaret Komisyonu tarafından kullanıcı gizliliğini ihlal ettiği gerekçesiyle dava edildi. Twitter’ın güvenlik amacıyla topladığı 140 milyon kullanıcıya ait veriyi daha sonra hedefli reklam göstermek maksadıyla kullanması ve bunu birincil gelir modeli olarak konumlandırması nedeniyle suçlu bulunan sosyal medya devi 150 milyon dolar para cezası ödemeyi kabul etti.

2011 yılında FTC (Federal Ticaret Komisyonu) ile yapılan anlaşmanın ihlal edildiği belirtilirken, Twitter’ın kullanıcılarının halka açık olmayan iletişim bilgilerinin güvenliğini ve gizliliğini tehlikeye attığı söylendi. Ayrıca bilgisayar korsanlarının Twitter’ın idari kontrolünü ele geçirmesi ve kullanıcıların özel bilgilerine ve hesaplarına erişmesine neden olan güvenlik hataları gündeme taşındı.

Özellikle Mayıs 2013 ve Eylül 2019 tarihleri arasında Twitter’ın kullanıcılarına telefon numaralarını ve e-posta adreslerini hesap güvenliği amacıyla topladığını söylediği, ancak bu bilgileri şirketlere hedefli reklam uygulamaları için gönderdiği belirtildi. Twitter’ın bu hamlesi  Avrupa Birliği – ABD ve İsviçre – ABD Gizlilik Kalkanı anlaşmalarını da ihlal ettiği söylendi. 

2013 yılında Twitter kullanıcılarına hesaplarında güvenliği bir üst seviyeye çıkarmak için telefon ya da mail adresini tanımlamaları gerektiğini belirten bir bildiri yayınlamıştı. Ancak FTC’nin tespitine göre kullanıcılar güvenlik amacıyla hesaplarını bu bilgiler eşliğinde güncellerken, Twitter bilgileri hedefli reklam oluşturması amacıyla şirketlere sattı.

Konu hakkında açıklama yapan Twitter, kullanıcı gizliliğini birincil öncelik olarak hedeflediklerini ve bu nedenle FTC ile bir anlaşmaya vararak 150 milyon dolar ödemeyi kabul ettiklerini belirtti. 

Total
0
Shares
Önceki haber

Siber güvenlik sektörü Hacktrick 2022 Konferansı’nda buluşuyor

Sonraki haber
Siber Güvenlik

Teknoloji devleri, bireysel ve iş kullanıcılarının güvenliğini en üst düzeye çıkarmak için düzenlenen etkinlikte bir araya geldi

İlginizi çekebilir

Kaspersky, Orta Doğu, Türkiye Ve Afrika Bölgesindeki Şirketlerin Hızla Dijitalleştiği Dönemde Siber Güvenlik Risklerine Dikkat Çekti!

Son Kaspersky Business Digitisation anketine göre, Türkiye’deki şirketlerin %76'sı önemli ölçüde dijitalleşmiş durumda. Bu, iş süreçlerini daha anlaşılır ve verimli kılarak işleri basitleştiriyor. Ancak, beraberinde, artan siber güvenlik riskleri gibi önemli zorlukları da var. META bölgesindeki katılımcıların neredeyse yarısı (%46), şirketlerinin son 24 ay içinde bir siber güvenlik olayı yaşadığını ifade ederken, Türkiye'de bu oran %28 olarak belirlendi.
Devamını oku

Dünya çapında birçok kuruluş, “çoklu-kötü amaçlı yazılım” kampanyasıyla geri kapı, tuş kaydedici ve madenci saldırılarına maruz kaldı

En son Kaspersky raporu, devam eden bir "çoklu kötü amaçlı yazılım" kampanyasının küresel kuruluşları hedef alan 10 binden fazla saldırı gerçekleştirdiğini ortaya koydu. Kampanyada arka kapılar, tuş kaydediciler ve madenciler kullanılıyor. Güvenlik özelliklerini devre dışı bırakmak ve kötü amaçlı yazılım indirmelerini kolaylaştırmak için tasarlanmış yeni kötü amaçlı komut dosyaları kullanan kampanyanın ana amacı finansal kazanç elde etmek.
Devamını oku