Yakın dönemde Elon Musk’ın satın almasına ilişkin haberlerle gündem olan Twitter, Amerikan Ticaret Komisyonu tarafından kullanıcı gizliliğini ihlal ettiği gerekçesiyle dava edildi. Twitter’ın güvenlik amacıyla topladığı 140 milyon kullanıcıya ait veriyi daha sonra hedefli reklam göstermek maksadıyla kullanması ve bunu birincil gelir modeli olarak konumlandırması nedeniyle suçlu bulunan sosyal medya devi 150 milyon dolar para cezası ödemeyi kabul etti.
2011 yılında FTC (Federal Ticaret Komisyonu) ile yapılan anlaşmanın ihlal edildiği belirtilirken, Twitter’ın kullanıcılarının halka açık olmayan iletişim bilgilerinin güvenliğini ve gizliliğini tehlikeye attığı söylendi. Ayrıca bilgisayar korsanlarının Twitter’ın idari kontrolünü ele geçirmesi ve kullanıcıların özel bilgilerine ve hesaplarına erişmesine neden olan güvenlik hataları gündeme taşındı.
Özellikle Mayıs 2013 ve Eylül 2019 tarihleri arasında Twitter’ın kullanıcılarına telefon numaralarını ve e-posta adreslerini hesap güvenliği amacıyla topladığını söylediği, ancak bu bilgileri şirketlere hedefli reklam uygulamaları için gönderdiği belirtildi. Twitter’ın bu hamlesi Avrupa Birliği – ABD ve İsviçre – ABD Gizlilik Kalkanı anlaşmalarını da ihlal ettiği söylendi.
2013 yılında Twitter kullanıcılarına hesaplarında güvenliği bir üst seviyeye çıkarmak için telefon ya da mail adresini tanımlamaları gerektiğini belirten bir bildiri yayınlamıştı. Ancak FTC’nin tespitine göre kullanıcılar güvenlik amacıyla hesaplarını bu bilgiler eşliğinde güncellerken, Twitter bilgileri hedefli reklam oluşturması amacıyla şirketlere sattı.
Konu hakkında açıklama yapan Twitter, kullanıcı gizliliğini birincil öncelik olarak hedeflediklerini ve bu nedenle FTC ile bir anlaşmaya vararak 150 milyon dolar ödemeyi kabul ettiklerini belirtti.