Kurumsal Bulut (Cloud) Teknolojileriyle Ortaya Çıkan Yeni Dünya ve Verinin Önemi

Bulut (Cloud) teknolojisinin kişisel kullanımı, kurumsal hayata da etki etti.

Bulut teknolojisi, kişisel kullanımda güvenlik endişelerinin arda bırakılarak kullanılmaya başlanmasıyla birlikte kurumsal şirketler de konuyu yakından takip etmeye başladı. Bulut teknolojisi kısa süre içerisinde uluslararası birçok şirkette hızla tercih edilir hale gelirken, teknolojinin gelişimiyle birlikte güvenlik risklerinin de en aza indirgenmesi, kullanıma etki eden etkenlerin başında geliyor.

KOBİ’ lerin tercihi bulut teknolojisine kaymaya başladı
Server’ ların maliyetinin oldukça fazla olduğu hepimizin malumudur. Bunun yanında veri depolamanın server üzerinde tutulmasının bulut teknolojisinden çok daha fazla risk taşıdığı da açıkça ortada. Verilere karşı gerçekleştirilen saldırılar, doğal afetler, vb. birçok konu aslında bulut teknolojisinin kurumsal şirketler için ne derece önemli ve faydalı olduğunu gözler önüne seriyor.

Bulut üzerinde ortak çalışma ve ofis uygulamalarının kullanımı
Bulut teknolojisi yalnızca verilerinin sanal olarak depolanmasına olanak sağlamakla kalmadı, aslında her yerde çevrimiçi ortak çalışma platformunu ve ofis uygulamalarının kullanımını da çalışanlara sunmaya başladı. Artık bilgisayarınız ile internet erişimi olan her yerde dosyalarınıza erişebilmenin ve bu dosyalarınız üzerinde çalışma arkadaşlarınızla birlikte düzenleme yapabilmenin keyfi paha biçilemez hale geldi.

Yeni teknoloji, hafif bilgisayarların önünü açtı
Gelişen donanım teknolojisine ek olarak yazılım teknolojisinin de gelişmesi, bilgisayarlar üzerinde veri depolanmasını ve bu verilerin özellikle taşınabilir bilgisayarlar üzerindeki veri saklama sıkıntısı haline gelmesinin önüne geçti. Sınırsız alana sahip bulut teknolojisi ile verilerinize istediğiniz yerden ulaşabilir ve istediğiniz büyüklükteki dosyalarınıza erişebilir halde kalabilirsiniz. Bulut teknolojisi hızlı ve hafif bilgisayarlar olan Chromebook gibi ürünlerin de kullanımını yaygınlaştırarak, aslında taşınabilir bilgisayarların veriye açılan bir pencere olmasını sağlar hale geldi.

Şirketler için güvenli, pratik ve düşük maliyetli
Uzun bir süre şirketler arasında güvenlik riski sebebiyle tercih edilmeyen bir ürün olan bulut teknolojisi, bugün güvenilir bir teknoloji olmasının yanı sıra, pratik ve maliyeti düşük bir çözüm olarak kullanılıyor. Şirketlerin altyapılarını bulut teknolojisine taşıması, birçok şirketin “keşke daha önce geçiş yapsaydık” demesine de sebep oldu. Gelişen teknolojiye ayak uyduran şirketler büyüme hedeflerinde de rol oynayabilecek olan bir teknolojiye de geçiş yapmış oldular ve olmaya devam ediyorlar.

Bulut teknolojisi artık yeni bir sektör
Bulut teknolojisinin hızlı gelişimi yazılım devi markaların da iştahını kabartıyor. Amazon, Google, Microsoft gibi firmalar bulut altyapılarıyla çeşitli çözümlerini iş ortakları aracılığıyla veya direkt olarak kurumsal şirketlere sunuyorlar. Kıyasıya rekabetin yaşandığı bu noktada her geçen gün birbirlerini yeni teknolojileriyle geçmeye çalışan teknoloji devleri, bu sektörde deyim yerindeyse “pastada büyük pay sahibi” oluyorlar.

Türkiye’nin verisi, Türkiye’de kalsın!
Sıkça duymaya başladığımız bu tabir ne manaya geliyor? Türkiye’nin verisi nasıl Türkiye’de kalır? Peki verilerimiz şu anda nerede? ve bu veriler nereye gidiyor? gibi çok fazla sorunun kafanızda belirdiğini hissedebiliyorum. Evet, verilerimiz hizmet sunan firmaların serverlarında ve yüksek düzeyde şifrelemeye sahip güvenlik algoritmalarıyla birlikte güvenli bir şekilde saklanıyor. Bu veriler dışarıdan gelebilecek olan saldırılara karşı birçok şirketin kendi serverında sakladığından çok daha fazla güvende ve bu noktada hiçbir soru işareti yok. Soru işareti, “hizmet sunan firmalar verilere acaba erişirler mi?” tarafında oluşuyor.

Günümüzün en büyük madeni veri
Evet, günümüzdepetrol rezervi, altın rezervi, elmas madenleri gibi birçok değerli madenden çok daha değerli bir şey var, o da veri! Günümüzün en büyük ve zengin madeni olarak adlandırılabilecek olan veri madenine sahip olan herkes gücü elinde bulunduruyor demektir. Bugün Facebook, Google gibi firmaların milyarlarca kişinin verisine hiç yorulmadan sahip olabilmesi, bu verilerin nasıl ve ne şartlarda saklandığının sorulmasına da neden oluyor.

Verinin gücü Başkanlık seçimini bile etkiledi
Son dönemin Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump’ ın seçilmesinde verinin önemi bir defa daha ortaya çıktığı gibi bu verilerin kullanımı da etik olarak sorgulanmaya başlandı. Facebook’ un da adının karıştığı seçimde suç teşkil eden bir nokta bulunamasa da, verilerin kullanılmasıyla manipüle edilen bir seçim ve başkanlık yarışı olduğu dünya üzerinde net bir şekilde gözlemlendi. Benzer bir durum İngiltere’nin Brexit onayı verdiği halk oylamasında da yaşandı ve aynı manipülasyon İngiltere’de de yapıldı. Bunun yanında adını bilmediğimiz birçok ülkenin seçim yarışında da bu verilerin manipüle edilerek halkın yönlendirildiği halen konuşuluyor.

Bulut depolama ve verilerin Türkiye’de kalması
Amerika Başkanlık seçimi, İngiltere’ nin Brexit oylaması gibi örnekler verilerimizin değerini bir defa daha ortaya koyuyor. Bireysel dünyamızda ve Kurumsal dünyada bulut teknolojisini kullanırken verilerimizin hangi şirketlerde, ne şartlarda saklandığını bilmemiz oldukça önemli. Türk geliştiricilerin ve Türkiye’ ye yatırım yapan, verilerini Türkiye’de saklayan firmaların tercih edilmesi, verilerimizin ülkemizde kalması açısından önem taşıyor. Bunun yanında güvenlik standartlarını ve kurumsal şirketler için pratik ve hızlı kullanım alanını sorgulamak da oldukça önemli. Gelişen teknoloji dünyası bize oldukça güzel çözümleri getirdiği gibi bazı dikkat edilmesi gerekenleri de beraberinde getiriyor.

Sizlere günümüzün popüler teknolojisi olan bulut (cloud) teknolojisinin kurumsal hayata etkileriyle ilgili merak edilenleri aktarırken, verinin önemine ve bu verilerin hayatımızı ne derece yönlendirdiğine değindim. Bir sonraki yazımda değerli Tekno Otorite okuyucularıyla yine önemli ve güncel bilgileri paylaşacağım.

Sevgiyle ve teknolojiyle kalmanızı dilerim.

Total
17
Shares
Önceki haber

Apple’dan iPhone’u Hackleyebilene 1 Milyon Dolar Ödül!

Sonraki haber

Yurtdışı Alışverişlerinde Son Durum

İlginizi çekebilir

Bulutta Ek Maliyetlere Katlanmayın! Pandemi Yerli Buluta Geçişi Hızlandırdı

Pandemi döneminde verileri ele geçirmeye yönelik bulut tabanlı siber saldırılar 7’ye katlandı. Salgın süreci, bulut hizmetlerinin yerli ve milli kaynaklarla geliştirilen çözümlerle sağlanmasının önemini bir kez daha ortaya koydu. Teknoser Genel Müdürü Ozan İnan, “Bulut hizmeti veren şirketlerin büyük bölümünün sunucularının yurt dışında olması hem verilerin yurt dışına çıkmasına neden oluyor hem verilerin güvenliğinin sorumluluğunu tamamen müşteriye bırakarak ek maliyet ve güvenlik riski doğuruyor. Bulut bilişimde ek maliyetlere katlanmayın, verilerinizi yerli ve milli kaynaklarla geliştirilen bulut hizmetlerinde saklayın” diyor.
Devamını oku

Binanız Kuşatmalara Karşı Ne Kadar Hazır?

Suçlular artık kapımızı zorlamaya ihtiyaç duymuyor. Akıllı teknolojilerle donatılmış binalarımızın güvenlik sistemlerindeki açıklardan faydalanarak yönetimi ele geçirip fidye istiyor. Eskiden beri var olan, günümüzde ise Siegeware adıyla anılan bu tehditlere karşı koymaya hazır mıyız?
Devamını oku

2024 Yılında ‘Siber Güvenlik’ Konuşacağız

Siber güvenlik… 2023 yılında en çok konuştuğumuz konulardan oldu. Hem dünyada hem Türkiye’de pek çok firmanın hack’lenmesi ve müşteri bilgilerinin çalınmasıyla ilgili haberler okumaya devam ediyoruz. Siber güvenlik, firmaların artık çok hassas ve önemli bir noktası haline geldi. 2024 yılında ve gelecek yıllarda da önemini korumayı sürdürecek. Gelişen teknolojilere hacker’lar da adapte oluyor ve daha komplike saldırılar düzenliyorlar. Sosyal mühendislik, oltalama gibi eski yöntemlere yenileri ekleniyor.
Devamını oku