Geçtiğimiz yıl Microsoft başkanı Brad Smith, Amerikan Kongresi ile gerçekleştirdiği buluşmada yüz tanıma teknolojileri konusunda gerekli düzenlemelerin sağlanmaması sonucu oluşabilecek kötüye kullanım sebebiyle geniş toplumsal sıkıntıların ortaya çıkabileceğini belirtmişti. Yazılım devinin bu endişesi, yüz tanıma teknolojisini Kaliforniya Polis Teşkilatı’na satmasına da engel olmuştu.
Bu endişelerin devamında Microsoft, 100.000 insana ait 10 milyon resimden oluşan MS Celebs isimli veri tabanını silme kararı aldı. 2016 yılında kurulan veri tabanı Microsoft tarafından dünyanın halka açık bir şekilde sunulmuş en büyük veri kaynağı olarak tanımlanıyordu. Yazılım devinin veri tabanını silme kararından önce MS Celebs küresel teknoloji firmaları ve askeri kuruluşlar tarafından araştırma amaçlı kullanılıyordu.
Adından da anlaşılacağı üzere MS Celebs fotoğrafları, aktör ve aktrislerin rızası olmaksızın setlerde çekilmiş görüntülerden oluşuyordu. Bu sebeple görüntüler Creative Commons lisansı altında internetten çekildi.
Diğer yandan araştırmacı Adam Harvey tarafından ortaya çıkarılan bilgilere göre MS Celebs’de yer alan resimler arasında gazeteci ve yazarlara ait görüntüler de bulunuyor. Harvey’e göre MS Celebs tarafından yayınlanan resimler her ne kadar veri tabanından silinmiş olsa da internetin dört bir yanında paylaşılmaya devam ediyor. Veri tabanındaki görüntüleri kullanan sitelerden birisi de FT.com
Veri tabanını silme işlemi, FT.com’un yüz tanıma teknolojisi çalışmaları ve Microsoft’un konu hakkındaki rolüyle alakalı derinlemesine araştırmanın başlaması akabinde gerçekleşti. Yazılım devinin veri tabanını silme kararında, aslında FT.com’un eski bir Microsoft çalışanına ait olmasının açığa çıkmasında etkili olduğu söyleniyor.
Kaynak: Engadget