Mobil Uygulamalara Bayılıyoruz

Telefonumda 100’e yakın mobil uygulama var ve her gün en az iki saat, başta sosyal medya olmak üzere bu mobil uygulamalarda zaman harcıyorum… Peki, siz telefonunuzda kaç tane mobil uygulama olduğuna ve telefonda ne kadar zaman harcadığınıza bakmayı hiç düşündünüz mü?

İnsanlar dünyada günde ortalama 3-4 saatlerini cep telefonlarında geçiriyorlar. Türkler olarak telefonda ve mobil uygulamalarda bir hayli zaman harcayan bir ülkeyiz. Artık pek çok işimizi de mobil uygulamalarla çözüyoruz. Haberler, alışveriş, sosyal ağlar, oyun ve bankacılık işlemleri… Özellikle şu dönemde sanırım en yoğun olarak alışveriş uygulamalarını kullanıyoruz.

Dünyada her geçen yıl telefonlara indirilen mobil uygulama sayısı artıyor. Statista verilerine göre, dünyada 2022 yılının ilk yarısında toplam 74 milyar adet uygulama indirildi. 2023 yılının ilk yarısında ise bu sayı 78 milyar adet oldu.

TÜRKİYE HEP İLK SIRALARDA

Android ve iOS işletim sistemli telefonlardan Türkiye’de de bir yılda milyarlarca uygulama indiriliyor. Türkiye istatistiklerde her zaman en çok mobil uygulama indirilen ilk on ülke arasında yer alıyor. Hindistan, ABD, Brezilya, Endonezya, Rusya, Meksika ve Vietnam’ın ardından geliyor.

Türkiye’de mobil uygulama pazarı çok hızlı büyüyor. Adjust’ın rakamlarına göre, gelirler de artıyor. 2022 yılında 1.39 milyar dolar olan gelirin, 2027 yılında 2.18 milyar dolara çıkması bekleniyor.

We Are Social’ın 2023 raporuna göre de, Türkiye’de kullanıcılar tüm cihazlardan günlük ortalama 7 saat 24 dakika internette zaman geçiriyor. Kullanıcılar bu sürenin 4 saat 26 dakikasını cep telefonu üzerinden internete bağlanarak harcıyor. Türkiye’de internet kullanıcılarının temel internet kullanma nedenlerinde ilk sırada bilgi edinme yer alıyor. Türkiye’de en çok ziyaret edilen web sitesi YouTube olurken, Google’da en çok aratılan kelime ise ‘hava durumu’ oldu. En çok kullanılan sosyal medya uygulamasında ilk sırada WhatsApp var. Onu YouTube ve Instagram takip ediyor.

App Annie ve Statista, 2023 yılının istatistiklerini henüz yayınlamadı. Adjust’ın rakamları Türkiye’de 2023 yılını kapsıyor. Türkiye’de mobil uygulama indirme sayısında her yıl artış yaşanıyor. 2023 yılının ilk yarısında da mobil uygulama performansı gelecek vaat eder nitelikteydi. 2022 yılına oranla yüzde 5’lik artış vardı. Genelde hafif bir düşüş olsa da dikeyler olarak fintek, alışveriş, sosyal ağlarda önemli artış görüldü.

Uygulama indirmede mobil oyun açık ara önde. Ülkemizde, bütün platformlarda 2022 yılında oyunda 2.1 milyar indirme sayısına ulaşıldı. 342 milyon indirmeyle otomotiv kategorisi ikinci sırada yer aldı. Medikal uygulamalar üçüncü sırada. iOS’da ise alışveriş, fotoğraf, fintek ve sosyal ağlarda indirme öne çıktı. Genel ortalamada ise fintek, alışveriş ve sosyal ağların kullanımının yükselişte olduğu görülüyor.

YERLİ EKOSİSTEM NE DURUMDA?

Türkiye, mobil uygulama indirmede ve kullanımında dünyada iyi durumda. Peki ya mobil uygulama geliştirmede ne durumdayız? Gençlerin ilgi gösterdiği ve çok gelişen bir alan mobil uygulama geliştirme. Özellikle oyunlarda bayağı bir bilgi birikimi oluşmuş durumda. Fintek dikeyi de aynı durumda. Türkiye’de mobil uygulamada belli dikeyler belirlenerek teşviklerin de artırılması gerekiyor. Hem Türkiye’nin ihracatı artırılır hem de katma değeri yüksek bir alanda gençlere iş olanağı sağlanır. Yazılım ihracatında dünyada söz sahibi olabiliriz. Bunun için yapılan düzenlemeler var ancak daha da teşvik edilmesi gerekiyor.

Türkiye’de üretilen Zula, Kafa Topu, Kelime Gezmece, Okey, World of Wonders gibi mobil oyunlar bütün dünyada oynanıyor. Türkiye’de e-Devlet Kapısı, Ziraat Mobil, Trendyol, Getir, Letgo, Hepsiburada, Yemeksepeti, Migros, LC Waikiki gibi uygulamalar telefonlarda en çok kurulan uygulamalar. Türkiye’nin teknolojide artık daha fazla tüketen değil üreten konumuna geçmesi gerekiyor. Türkiye’de geliştirilen ve tün dünyada kullanılan mobil uygulama sayısının artması en büyük isteğimiz.

EN ÇOK OYUN İNDİRİYORUZ

Türkiye’de 2022 yılında bütün platformlarda en çok mobil uygulamanın indirildiği kategoriler şöyle:

TELEFONDA NE KADAR VAKİT HARCIYORSUNUZ?

Android telefon kullanıcıları Dijital Denge programıyla telefonu günde kaç saat kullandıklarını, telefon kilidini kaç gez açtıklarını, hangi uygulamalarda ne kadar vakit geçirdiklerini tespit edebilir. Bunun için yapmanız gereken telefon ayarlarına girerek Dijital Denge’yi açmak. Dijital Denge’de en çok kullandığınız uygulama ve web sitelerini görüp günlük sınırlar belirleyebilirsiniz. Sınıra ulaştığınızda bu uygulama ve siteler kapatılır. Cihazı sağlıklı kullanabilmek adına ne derece vakit harcadığımızı bilmek bizi doğru yönlendirecektir.

Apple’da ise Dijital Denge türünde bir uygulama yok. İşletim sistemi iOS olan cihazlarda Ayarlar’dan Ekran Süresine gidip Tüm Etkinlikleri Gör’e tıklayın. Sonra kullanımını görmek istediğiniz aygıtı seçmek için Aygıtlar’a dokunun. Haftalık kullanımınızın özetini görmek için ‘hafta’ya, günlük kullanımınızın özetini görmek için ise ‘gün’e dokunun.

Total
0
Shares
Önceki haber

TurkNet’in Yeni Üründen Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı (CPO)Erçin Hamarat Oldu

Sonraki haber

HACKERLAR YAPAY ZEKANIN DİL YETENEKLERİYLE FİDYE YAZILIMI SALDIRILARINI GÜÇLENDİRİYOR

İlginizi çekebilir

TurkNet, geleceğin internetine yönelik sağlam adımlar atıyor

Yeni nesil internet teknolojilerinin hızla ilerlemesiyle birlikte, tüketici deneyimi ve iş süreçleri kökten değişiyor. Hız, güvenilirlik ve bağlantı kapasitesinde devrim yaratan 5G ve Nesnelerin İnterneti gibi teknolojiler, hayatımızı dönüştürerek yeni fırsatlar sunuyor. TurkNet; daha hızlı, daha güvenli ve evinizin her bölgesinde tam kapasite ile çeken bir internet deneyimi sağlayarak tüketici deneyimini dönüştürüyor ve yeni teknolojilere uyum sağlayarak internet dünyasında ezberleri bozuyor.
Devamını oku