Uzaktan ve hibrit çalışma modellerinin tüm dünyada hızla yaygınlaşmasıyla çalışanların işte kişisel mobil cihaz kullanımı arttı. Techjury tarafından yapılan araştırmaya göre bugün global iş dünyasında, çalışanların yüzde 67’si artık işte kendi mobil cihazlarını kullandığını söylüyor. Şirketlerin yüzde 87’si de çalışanlarının mobil iş uygulamalarına erişimine güveniyor. Bu durum da mobil cihaz yönetimini (MDM) her geçen gün daha kritik bir konu haline getiriyor. Çünkü özellikle iş amaçlı kullanılan mobil cihazların doğru yönetilememesi şirketlerin iş süreçlerini aksatırken önemli güvenlik açıkları da yaratabiliyor.
Mobil cihaz yönetiminin daha fazla önem kazanmasıyla küresel mobil cihaz yönetimi pazarı da hızla büyüyor. 2022’de 4,5 milyar dolar olacağı öngörülen pazarın önümüzdeki altı yıl boyunca yıllık yüzde 23,5’lik bir büyümeyle 2028 yılına kadar 15,9 milyar dolar olması bekleniyor.
Mobil cihazları uzaktan yönetiyor
Redington’ın mobil cihaz güvenliği ve kurumsal mobil yönetim alanında dünya lideri markasıIvanti de bu konudaki çözüm ve uygulamalarıyla şirketlerin mobil cihazlar üzerindeki işlemlerini hızlandırıyor, süreçlerini daha verimli ve güvenli hale getiriyor. Ivanti, Mobile Iron çözümleriyle Bilyoner çalışanlarının pandemi döneminde uzaktan güvenli ve verimli şekilde çalışmalarını sağladı. İlk olarak Ivanti ile 2015 yılında mobil cihaz envanterlerini tutmak ve bunları uzaktan yönetmek için çalışmaya başlayan Bilyoner, Mobile Iron Core sunucu uygulaması ve cihazlara yüklenen agent uygulama sayesinde mobil cihazlarını uzaktan yönetir hale geldi.
Veriye erişim kolaylaştı, onay süreçleri hızlandı
Ivanti, mobil cihaz kullanıcılarının yeni ihtiyaçlarının ortaya çıkmasıyla zaman içinde farklı çözümleri de devreye aldı. Bir browser yapısıyla çalışan Web@Work, intranet sayfalarına bookmark’lar oluşturup cep telefonundan girilmesini sağlarken, Docs@Work, encrypt’li olan PDF, Word ve Excel gibi dosyaların yine cep telefonları üzerinden açılmasını sağladı. Aynı zamanda Microsoft SharePoint ile de çift taraflı kullanılan bir dosya yönetim sistemi kuruldu. Web@Work ile daha çok üst düzey yöneticilerin, onay mekanizmasında bulunan kişilerin, çağrı merkezindeki yönetici ekiplerin ve VIP müşteri destek ekibinin veriye erişimi kolaylaştırılırken onay süreçleri hızlandırıldı. Daha sonraki süreçte de teknik, yazılım, altyapı ve bilgi güvenliği ekiplerinin ve finans ekibinin talep ettiği internal sayfalar da yine bu uygulama üzerine atandı. Tüm bu çalışmalar sonucunda da Bilyoner’in kurumsal güvenlik çatısı altında, kullanıcıların cep telefonlarından işin yürütülmesine yönelik ihtiyaçları karşılanabilir hale geldi.
Üretkenlik yüzde 34 arttı
Bilyoner, bu altyapı sayesinde pandemi sürecinde çalışanlarına uzaktan çalışma olanaklarını en hızlı sunabilen şirketlerden biri oldu. Son dönemde ise Android Enterprise ve IOS Enterprise’a geçişle ve gelen yeniliklerle birlikte mobil cihaz kullanıcılarının hayatları daha da kolaylaştı. Cep telefonu kullanıcılarının Bilyoner’e ait internal web sayfalarına daha kolay ve daha hızlı bir şekilde erişebilmesi için, bu kez bir VPN yapısı oluşturmak üzere Mobile Iron Tunnel uygulaması kullanıldı. Böylelikle kullanıcılar doğrudan tarayıcı üzerinden bu sayfalara erişmeye başladı.
Bilyoner’de bugüne kadar gelinen noktada ve son güncellemeler doğrultusunda bilgiye ve veriye erişim yüzde 70 daha hızlı hale gelirken BT ekiplerinin destek sürelerinde günde 58 dakikalık bir tasarruf sağlandı. Bütün bu uygulamalar sonunda Bilyoner’in üretkenliği yüzde 34 arttı.
“İş gücü kayıplarını ortadan kaldırdık”
Redington Türkiye Genel müdürü Cem Borhan, iş süreçlerinin giderek daha fazla mobil hale geldiği günümüz iş dünyasında, mobil cihaz yönetiminin öneminin de arttığını belirtiyor. Bu nedenle iş süreçlerini daha güvenli, daha hızlı ve daha verimli kılmak için mobil cihaz yönetimi teknolojilerinden yararlanmanın kritik olduğunu da dile getiren Borhan, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Mobil cihaz yönetiminin bir şirketin iş süreçlerini nasıl etkileyeceğini Bilyoner projemizde de net olarak görmek mümkün. Bilyoner, Ivanti çözümleri sayesinde iş verimliliğini yükseltirken, BT destek ekiplerinin mobil cihazların yönetimine dair yüklerini, bilgiye ve veriye erişim sırasında oluşan zaman ve iş gücü kayıplarını ortadan kaldırdı. Uzaktan çalışmayı destekleyen kesintisiz bir çalışma ortamı yaratıldı. İş dünyasında mobilleşme hızla yaygınlaştıkça biz de Ivanti olarak her zaman müşterilerimizin yanında olarak onları mobil iş süreçlerinin daha verimli ve güvenli olması konusunda desteklemeye devam edeceğiz.”