Servis masalarından arka ofis süreçlerine kadar şirketler için katma değeri düşük ama yoğun bir şekilde tekrar eden rutinler, yorucu ve zaman alan işler olarak toplam verimliliği etkiliyor. Bu rutin işler, akıllı yazılım robotları sayesinde hızlı ve hatasız olarak otomatikleştirildiğinde firmalar zamandan ve maliyetten tasarruf ederken, verimlilik elde ediyor.
2019 yılında ismini daha sık duyacağımız robotik süreç otomasyonu (RPA) insan eliyle yapılan bilgi girişi, dosyaların doğrulanması, bilgi yükleme ve rapor oluşturma gibi rutinlerde öne çıkan bir teknolojiydi. İlerleyen süreçte yapay zekâ, makine öğrenmesi ve derin öğrenme yapılarıyla entegre olarak örneğin müşteri ilişkileri sistemindeki bir müşteri verisini, kurumsal kaynak planlama altyapısına işleme kararı verebilecek. Robotik süreç otomasyonunun genişleyen iş alanı, pek çok kurumun iş yapış şeklini ve iş anlayışını değiştirirken tüketicinin de hayatını kolaylaştıracak.
RPA pazarı büyümeye devam edecek
RPA’nın sağladığı avantajlardan faydalanmak isteyen kurumlar iş süreçlerini otomasyona döndürmeye devam ederken, RPA marketinde de buna paralel bir büyüme yaşanacak. SoftwareONE Turkey iş birliğiyle Türkiye’deki şirketlere RPA çözümleri sunan Automation Anywhere, 2017 – 2018 yılları arasında %109 büyüyen RPA pazarının 2019 yılında 1,7 milyar dolar hacme ulaşmasını öngörüyor. Aynı rapora göre RPA ekosistemi 3 rakamlı büyümeyi sürdürerek, 2021 yılı itibarıyla 2,9 milyar dolara ulaşacak.
Bilginin elle işlendiği bankacılık, finans hizmetleri ve sigorta kurumlarında RPA uyumluluğu halihazırda yaygın bir şekilde kullanılan bir teknolojiydi. Geçtiğimiz yıl finansal sektörde gelirlerin kaydedilmesine ilişkin standart halini alan ASC 606 ve UFRS 15 rehberleri, RPA uyumluluk sürecini bir kez daha bu kurumlar için önemli hale getirecek. Süreç otomasyonuna bu yıl geçişi hızlanacak sektörler arasında ise sağlık hizmetleri, telekom ve bilgi işlem öne çıkıyor.
Daha zeki, çok katmanlı otomasyon süreçleri
RPA erken dönemlerinde sigorta ve sağlık formları, faturalar, satın alma işlemleri ve e-postalar gibi tekrar eden rutin görevlerde kullanılıyordu. Bu süreçlerde beşten daha az işleme odaklanarak seçim yapan, 5000’den az bir tıklamayı analiz eden veya beşten daha az uygulamaya giriş yapan RPA, pazarın ve ilgili teknolojilerin olgunlaşmasıyla artık karar alanında vites yükseltiyor. Yapay zekâ, makine öğrenmesi, optik karakter tanıma ve derin öğrenmeyle entegre çalışan RPA insan davranışlarına dayalı karmaşık seçimlerde bulunabilecek.
2019 yılı bitmeden önce, akıllı otomasyon süreçlerinin servis hizmetlerinde de yaygınlaşacağını öngören Automation Anywhere, ayrıca bilişsel sistem ve çeşitli sohbet botu teknolojileri sayesinde müşterinin servis hizmetleri personeliyle etkileşiminin %20 azalacağını öngörüyor. Medya, eğlence ve muhasebecilik gibi sektör dikeyleri de akıllı otomasyon sürecinin etkisi altında kalacak.
Akıllı dijital iş gücü ile yeni iş dalları doğuyor
Sahip olduğu dijital çalışanlar ordusuyla tekrar eden rutin işler ve üst seviye görevlerde etkinliğini hissettirecek olan RPA, çalışan insanların, bilgi birikimi ve kabiliyet gerektiren daha katma değerli görevlere odaklanmasını sağlayacak. Robotik çalışanlar ve çalışan insanlardan oluşan akıllı dijital iş gücü beraberinde insanlar için bot yöneticiliği ve operasyon uzmanlığı gibi botların performansını takip eden yeni iş dalları türeyecek. Bu sayede 2019 sonunda iş çeşitliliğinin yüzde 3 oranında artmasını bekliyoruz.