İnsanoğlu binlerce yıldır üstlendiği sorumlulukların önemli bir kısmını Sanayi Devrimi ile makinelerin omzuna yükledi. Bu dönemde ilk defa, kendi hızının ve kuvvetinin üzerinde çalışabilir hale geldi. Ancak aradan geçen yaklaşık 250 yılda artan iş yoğunluğunu ve beklentileri karşılayabilmek için kendini yeniden bir “rutine” sokmayı başardı.
Robotik süreç otomasyonu, insanı makineden ayıran en önemli nitelikler olan duyguları da değerlendirmeye alacak şekilde kompleks düşünme, karar alma ve hatta “vazgeçme” becerilerini faydaya dönüştürmek için iş dünyasına çok önemli bir fırsat sunuyor. Peki, RPA ile bir şirket ne gibi faydalar, nasıl kolaylıklar ediniyor?
Gelin birlikte inceleyelim:
1. İstihdama robotik katkı
RPA ile birlikte rutin, tekrarlayan, kısacası “robotik” işler tümüyle robotlar tarafından yapılıyor. İnsan hareketlerini taklit eden robotlar, düşünüp kompleks kararlar almayı gerektirmeyen işleri çok daha hızlı yaparak zaman ve maliyet tasarrufu sağlıyor. Bu sayede şirketler insan kaynağını daha önemli, daha nitelikli işlere yönlendirebiliyor.
2. Platformlar arası bağlantı
Robotik süreç otomasyonunu tek bir işlevden ibaret görmemek gerekiyor: Micro Focus’un RPA çözümünde, yüksek teknolojiye sahip tek bir ürüne pek çok robot bağlanabiliyor. Yüzlerce uygulama için arayüz eylem kaydı yapılırken, bu eylemler IT operasyonlarına ilişkilendirilerek doğrudan iş süreçlerine bağlanıyor.
3. İhtiyaca göre ölçekleme
İş hacmindeki değişimi RPA ölçeğine taşımak oldukça kolay. İş süreçlerindeki yük artıp azaldığında, kullanılan robotik süreç otomasyonunu da buna paralel olarak değiştirmek mümkün. İşçi sırasına dayalı RPA mimarisi yüzlerce, hatta binlerce robotun aynı anda çalışmasına olanak tanıyor.
4. Tek ekranda merkezi güvenlik
Tüm robotlar tek bir merkezi ekrandan kolaylıkla kontrol ediliyor. Her birinin yaptığı eylemler, detaylı raporlar halinde tutuluyor. Tüm robotların kendine özgü birer kimlik numarası ve rol bazlı şifrelenmiş giriş bilgileri oluyor. Bu sayede RPA teknolojileri kurumsal yapıya kolayca uyum sağlıyor.
5. Kullanıcı dostu tasarım
Micro Focus’un RPA yaklaşımında isteyen kodlarla, isteyen ise görsel yönergelerle kendi robotlarını tasarlayabiliyor. Kullanımı oldukça kolay olan arayüz, birkaç eylemi arka arkaya kaydederek en karmaşık iş akışlarını bile uçtan uca otomasyona almayı mümkün kılıyor.
6. Bakıma değil, verimliliğe odaklı
Gelişmiş bir nesne tanıma teknolojisiyle çalışan Micro Focus RPA çözümü, 600’ü aşkın arayüz nesnesini tespit edebiliyor. Böylelikle arayüzde meydana gelen değişikliklere otomatik olarak ayak uyduruyor ve arıza riskini azaltıyor. RPA ile şirketler bakım ve onarım yerine, robotların getirdiği verimliliğe odaklanabiliyor.