Dünya genelinde %70’ten fazla yetişkin hayatının bir noktasında travmatik bir olaya maruz kalıyor ve %12’lik kesimi travma sonrası stres bozukluğuyla mücadele etmek zorunda bırakıyor. TSSB ile mücadele eden hastalara tanı genellikle klinik görüşmeleri veya hastaların kendilerini bildirmeleriyle başlayan tıbbi araştırma süreci sonrasında konabiliyor. Her ne kadar TSSB tedavisi için ilerleme kaydedilmiş olsa da yavaş tanı süreci farklı tedavi yöntemlerinin gelişmesini de yavaşlatıyor.
New York Üniversitesi Psikiyatri Bölümü profesörlerinden Charles R. Marmar, konuşma yapısına göre bu hastalığa tanı konulabildiğini ve geliştirdikleri yapay zekanın bu konuda %89,1 doğruluk payıyla çalıştığını açıkladı. TSSB’nin tespiti için özel olarak tasarlanmış bu yapay zekâ, tanı sürecini hızlandıracak ve yeni tedavi yöntemlerinin önünü açacak bir başarıya imza atıyor.
Amerikan Ordusu Tıbbi Araştırma ve Geliştirme Bölümü’nün de destek verdiği araştırma, hastaları belirgin şekilde kullandıkları durgun, metalik ses tonlarından tespit edebiliyor. Bu çalışma TSSB’nin arkasında yatan sebebi ortaya koymuyor ama yaşanan travmanın beyin devrelerini değiştirerek, kişinin sesini etkileyen duygu ve kas tonunu belirginleştiriyor.
Kaynak: https://neurosciencenews.com