Sosyal Medya ve İhracat

Son dönemde ihracata açılan en büyük kapılardan biri sosyal medya oldu. Zaten rakamlar da bunu ortaya koyuyor. Deloitte Türkiye’nin 2018’de hazırladığı rapora göre, Türkiye’de 1,7 milyon KOBİ’nin bir Facebook işletme sayfası var. Bu, ülkedeki toplam KOBİ sayısının %55’i. Türkiye’deki işletmelerin %93’ü, Facebook uygulama ailesinin işletmelerini büyütmelerine yardımcı olduğunu söylüyor. %87’si ise bu platformlar sayesinde satışlarını artırdığını belirtiyor.  

Konuyla ilgili yakın zaman önce Facebook’un Türkiye Ülke Direktörü Derya Özkaya Matraş ile bir araya geldim ve kendisine bu rakamların anlamını sordum. Matraş, KOBİ’lerin sosyal medya üzerinden global piyasalar ile ciddi bir bağ kurduğunu söyledi. Türkiye’deki birçok işletme küresel pazarlara ulaşmak ve sınır ötesi ticaret gelirlerini artırmak için Facebook platformlarını kullandığına değinen Matraş’tan bu bilgileri aldım,

“Dünyanın dört bir yanından 135 milyondan fazla insan Türkiye’deki işletmelerle Facebook üzerinden bağlantı kuruyor. İşletmelerin %89’u, Facebook uygulama ve ürünleri sayesinde başka şehirlere ya da ülkelere satış yapabildiklerini dile getiriyor. Facebook bu oranların artmasını istiyor. Bunu yapabilmenin yolu da Türkiye’deki insanlara ve KOBİ ‘lere, Facebook uygulama ve ürünleri ailesini kullanarak nasıl büyüyebileceklerini öğretmekten geçiyor. Farkı konulara odaklanmış bir dizi eğitimle, Facebook insanların, toplulukların ve KOBİ’lerin başarılı olmak için teknolojiyi kullanmalarına yardımcı olacak” diye konuştu.

Evet Dijital beceriler birçok iş için olduğu kadar günlük hayatımız için de önemli. İşletmeler iş alımı yaparken, dijital becerilere sahip bireyleri daha çok tercih ediyorlar. Aynı şey yerel işletme sahipleri için de geçerli. Daha çok kaynağa ve beceriye ihtiyaçları var. Bu arada sosyal medya kullanımında kendi gözlemimi de belirteyim. KOBİ’ler genelde Facebook tercih ediyor. Girişimcilerin ise ilk ve en etkili adresi İnstagram. Profesyoneller ve CEO’lar ise Linkedin tercih ediyor. Her mecra şu an önemli ve kullanılması artık zorunlu… 

Total
1
Shares
Önceki haber

Fransa Devlet İşlemleri İçin Yüz Tanıma Sistemini Zorunlu Hale Getiriyor

Sonraki haber

Adobe Venuzuela Hesaplarının Erişimini Kesti

İlginizi çekebilir

Yapay Zeka İle Geleceğin Yazılım Testine Hazırlan!

Yazılım Test ve Kalite Derneği (Turkish Testing Board – TTB) tarafından hayata geçirilen Güney Doğu Avrupa ve Orta Doğu’nun en büyük yazılım test etkinliği olan Uluslararası TestIstanbul Konferansı, bu yıl 11’inci kez “Test ve Test Otomasyonunda Robotik Süreç Otomasyonu” ana temasıyla gerçekleştiriliyor. 8 Ekim 2020 tarihinde online olarak hayata geçirilecek olan konferans, çok sayıda konuşmacı ve katılımcıya ev sahipliği yapacak. Dünyanın dört bir yanından katılacak 6 keynote ve 30 konuşmacı 25’in üzerinde oturumda sektör profesyonelleriyle buluşacak.
Devamını oku