Bugün ve yarın ise İTÜ ARI Teknokent’in teknoloji girişimlerini desteklemek için kurduğu İTÜ Çekirdek’in her yıl yeni girişimlerin en iyilerini belirlediği Big Bang Startup Challenge var. 13-14 Aralık tarihlerindeki etkinlikte en iyi 50 girişim, 8 farklı sektörel dikeyde bir araya geldi. Girişimleri ödül ve yatırımlarla buluşturacak etkinliğin ikinci gününde ise ödül ve yatırımlar duyuruldu.
MediaMarkt, perakende sektörünün geleceğine yön verecek girişimcileri desteklemek amacıyla başlattığı Startup Challenge yarışmasının kazananlarını açıkladı. 230 farklı girişimin değerlendirildiği yarışmanın kazananı Tawny oldu. Kurumların içinden yeni girişimlerin çıkmasının desteklenmesi, en iyi kurum içi girişimcilik programı ve en etkili kurum-yeni girişim iş birliklerinin teşvik edilmesi amacıyla Girişimci Kurumlar Platformu ve Özyeğin Üniversitesi tarafından verilen Kurumsal Girişimcilik Ödülleri, bu yıl beşinci kez düzenlendi.
EKONOMİK GELİŞMELER ETKİLEDİ
Her kurum ve şirket ekosistemi geliştirmek için bir şeyler yapıyor. Bu girişimlerin daha da artmasını temenni ediyoruz. Türkiye’de girişimcilik ekosisteminde dikkatler tohum öncesi, erken aşama ve büyüme aşamasındaki girişimlere çevrilmiş durumda. Henüz son çeyrek rakamları açıklanmadı ama Startup Watch ve Startup Centrum’un 2023 yılı üçüncü çeyrek rakamlarını hatırlayalım.
2023’ün ilk dokuz ayında, tohum, erken ve sonraki aşamalarda 219 yatırım turunda 154 milyon dolar yatırım yapıldı. 2023’ün ilk dokuz ayında yatırım sayısı ve yatırım miktarı pandemi öncesi seviyelerin üzerindeyken, pandemi dönemindeki rakamların çok altında kaldı. Üçüncü çeyrekteki yatırım miktarı bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 47 oranında düştü. Üçüncü çeyrekte 74 yatırım turunda 32 milyon dolar yatırım yapıldı. Üçüncü çeyrekte yapılan yatırım tutarı son 13 çeyreğin en düşüğü oldu. Üst üste yedinci çeyrekte de yatırım miktarı düştü.
Maalesef her alanı etkileyen enflasyon ve ekonomik kriz startup ekosistemini de etkiledi. Dördüncü çeyrek rakamları henüz açılanmadı ama bu düşüşün devam edeceği açık. Ama unutmayalım ki krizler fırsatları da beraberinde getirir. Girişimciler ve yatırımcılar için bu dönem büyük fırsatları da içeriyor. Geleneksel yapıdaki KOBİ’lerden oluşan girişim ekosisteminin içinde gücünü teknolojiden alan startup’ların sayıları ve aldıkları yatırımlar giderek artıyor.
Ancak enflasyonist ortam nedeniyle isteğimiz Türk girişimlerinin değerinin düşmemesi. 2024 yılında hem dünyadaki hem de Türkiye’deki yatırım şartlarının daha düzelmesiyle yeni rekorların gelmesini bekliyoruz. Ülkemizin gurur kaynağı olacak yeni unicorn’ları dört gözle bekliyor olacağız.
NELER YAPILMALI?
Ülkemizde startup ekosisteminin daha büyümesi için yapılması gerekenler de var. Sektör uzmanları da bunları yıllardır vurguluyor. Yapılması gerekenleri de bir kez daha hatırlayalım.
Öncelikle girişimcilik bir kültür olarak görülmeli, okul müfredatlarına da girmeli. Sistemi geliştiren kanunlar çıkarıldı daha da desteklenmesi gerekiyor. Ticari ve yasal altyapıya daha fazla çalışılmalı. Ortak çalışma alanları, kuluçka merkezleri, melek yatırımcı ağları, risk sermayesi fonları oluşumları daha da yaygınlaştırılmalı. Girişimcilerin finansa erişim sorunu çözülmeli. Bu konuda pek çok adım atılıyor ama henüz yeterli değil. Yatırımcılar, girişimciler ve diğer destek mekanizmaları arasında iş birliği sağlanmalı. Türkiye uluslararası yatırım fonları için cazip hale getirilmeli.
Girişimcilere de tavsiyelerimiz var. Öncelikle risk alıp fikrinizin peşinden gidin. Başarısızlık ihtimalinin olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Bulunduğunuz pazarı iyi analiz edin. Doğru ekiple yola çıkmak çok önemli. Yatırımcılar fikir kadar ekiple de ilgileniyor. Her zaman global düşünmeye çalışın. İç pazardan sonra hedefiniz yurtdışı olsun. Finansal yapınızı iyi planlayın. Kitlenizle iletişiminizi iyi kurun…