10 BİN İSTİHDAM DAHA İSTERİZ
Türkiye’de hali hazırda 10 bin test uzmanı bulunduğunu anlatan Yitmen, şunları söyledi: “2006’da bu işe başladığımızda Türkiye’de test kavramı bilinmiyordu, test mühendisi yoktu. Birkaç şirkette küçük ekipler vardı ama tam zamanlı test yapılmıyordu. Sertifikalı test uzmanı sayısı 3 bine, sınava girenlerin sayısı 4 bine yaklaşmış durumda. Şirketlerde 50’şer kişilik test ekipleri var. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde yüzde 20’lerde büyüme oranları var. Test sektörü dünyada 100 milyara, Türkiye’de ise 1 milyar dolara yaklaştı. Pandemi ile beraber her şey e-ticaret üzerinden dönüyor. Artık teknoloji olmadan ve onu kullanmadan yaşamak pek mümkün değil. Bu da teknoloji ürünlerinin sağlıklı olması ve kaliteli çalışmasını beraberinde getiriyor. Normalde bir ivmelenme vardı ama bu ivmelenme iyice artmış durumda.
Neden test şirketleri fazlalaşmasın ve aramızdan çıkmasın? Test, turizm gibi Türkiye’nin farklı bir noktası olmasın diye düşüncelerimiz var. Niş alanlar ya da potansiyeli yüksek alanlar var. Pandemi ile oyun alanı arttı. E ticaret alanı da yükselişte. Bu tür alanlara odaklanan ve fark yaratan şirketler, yurt dışı için cazibe merkezi olacaktır. Türkiye’de şu anda 10 bin kişilik bir test uzmanı var, bu sayıya neden 10 bin kişi daha eklenmesin?”
YÖNETİCİ OLMANIN YOLU
Gençleri yakalamak istediklerini anlatan Yitmen “Gençlerde ‘Neden tester olacağım, iş analisti olayım, yazılımcı olayım’ fikri var. Hem yazılımcıdan daha iyi yazılım ve hem iş analistçisinden daha iyi analist bilenler ancak tester olabilir. Bu anlamda önümüz de çok açık. Bu işi yapanlar çok iyi yönetici olacaklardır” dedi.
YOĞUN KATILIMLI BULUŞMA
Bu yıl Testİstanbul’u büyük katılımlı bir buluşmaya dönüştürdüklerini de anlatan Yitmen “400’e yakın katılım oldu. Yurt içi ve dışından katılımlar aldık. 11’inci yılının da olmasının verdiği bir gurur vardı. Birçok konuyu ele aldık. Yapay zeka, otomasyon gibi konular da ele alındı. Test sadece hata bulmak değil, keyif tarafı da var; bunu da ortaya çıkarttık” dedi.