Ulaşım sektöründe Tesla araçlarının otonom pilot özelliği gündemin en önemli maddesi haline geldi. Amerika Kara Yolu Güvenliği İdaresi (NHTS), Tesla’nın otopilot işlevinin ne kadar güvenli olduğunu ve kusurlarını belirlemek için ek çarpışma verilerini mercek altına aldı. Soruşturma sonrasında Tesla araçlarının geri çağrılması da gündeme geldi.
NHTSA kurumu bundan 10 ay önce, gerçekleşen 11 Tesla otomobil kazası sonrasında 765 bin Teska aracını araştırma altına almıştı. Geçtiğimiz hafta ise kurum araştırmalarını 830 bin araç ve 200 kaza vakasını kapsayacak şekilde genişlettiğini duyurdu. Süreç “Mühendislik Analizi” başlığı altında irdeleniyor ve şayet gerek görülürse otopilot işlevine sahip tüm araçların geri çağrılması bekleniyor.
NHTSA’nın genişletilmiş araştırması, Otomatik Pilot ve ilgili Tesla sistemlerinin sürücü denetiminin etkinliğini baltalayarak insan faktörü ve davranışsal güvenlik risklerini ne derece şiddetlendirdiğini anlamaya çalışacak.
Kurum, Tesla’nın uyarı sisteminin çoğu zaman çarpmadan hemen önce aktif olduğunu tespit etti. Ayrıca, kazaların yaklaşık yarısında “Otomatik Acil Durum Frenleme” sisteminin devreye girdiğini söyledi. Açıklamaya göre bu çarpışmalarda ortalama olarak, otopilot ilk çarpmadan bir saniyeden daha kısa süre önce araç kontrolünü iptal etmiş durumda.
Tesla, Otopilot özelliğini otomobilllerin şeritlerinde otomatik olarak fren yapmasını ve yönlendirmesini sağlayan bir özellik olarak pazarlıyor. Ayrıca bazı yardım özelliklerini “tam kendi kendine sürüş” olarak tanımlıyor. NHTSA’nin web sitesinde ise şu anda tam otomatik veya kendi kendine sürüş olan satılık bir araç yok ibaresi bulunuyor. Araştırmacılar, Otopilot özelliğinin yanlış kullanımının, sistemin kusurlu olduğu anlamına gelmediğini belirtirken siyasi tarafta Tesla’nın güvenlik kurallarını hiçe sayarak otopilot sistemiyle yolları daha tehlikeli hale getirdiğine dair sesler yükseliyor.