Son yıllarda dünyayı etkisi altına alan dijitalleşme, tarım sektöründe de olumlu etkiler yaratıyor ve uzaktan kumandalı akıllı cihazlar, robotlar, sensörler giderek tarlalarda ve çiftliklerde kendine daha fazla yer buluyor. Tarım ve hayvancılık operasyonlarında çeşitli teknolojik cihazların kullanımı, ilgili çalışmaların daha verimli bir şekilde yürütülmesini sağlıyor.
Birçok tarım ekipman ve makine üreticisi teknolojiye yoğunlaşarak, drone operasyonları, otonom traktörler, robotik biçerdöverler, otomatik sulama ve ekim robotları geliştirmek için yazılımlar üzerinde çalışıyor. Bu teknolojiler nispeten yeni olmasına rağmen, artık tüm sektörün otonom süreçleri benimsediği görülüyor. Ümit verici bu gelişmeler doğrultusunda, tarımın yakın gelecekte büyük ölçüde insansız hale geleceği ve otonom ekipmanlar sayesinde üreticilerin yüksek verim imkanlarına kavuşacağı öngörülüyor.
Yeni tarım çağı: Tarım 5.0
Otonom araçlardan, otomatik dümenleme sistemlerine kadar farklı teknolojik gelişmeler, tarımda yeni bir çağ başlattı. Küresel sürdürülebilirlik için problem çözme sürecine dahil olan Tarım 5.0 çağı başladı. Otonom tarım makineleri üzerinde çalışan şirketlerden biri de Yanmar. Yanmar Turkey Makine A.Ş. Tarım İş Kolu ve İş Geliştirme Müdürü Murat Balkan Kanbir, “Bu yeni tarım çağını, insan emeğinin yerini teknolojiye bıraktığı, tarımın geleceğine yönelik heyecan verici bir adım olarak nitelendirebiliriz. Daha az efor ve kaynakla daha çok üretmek, tarımda yeni çağın temel hedeflerinden biri olacak” dedi.
Otonom tarım sayesinde yüzlerce dönüm tarlaya tohum ekmek, ürünü hasat etmek, çiftçi için uykularını kaçıran bir zorluk olmaktan çıkıyor. Otonom traktör ve tarım araçlarını tabletten veya bilgisayardan yöneterek bu işlemleri yapmak kolaylaşıyor. Örneğin; Yanmar, otonom traktörleri için geliştirdiği yazılım ile çiftçilere uzaktan kontrolün ötesine geçen bir hizmet sunuyor. Bu sistemde sadece birinde operatör olan iki traktör bulunuyor. Yazılım sayesinde, operatör olmayan traktör, içinde operatör olan traktörün davranışını taklit edebiliyor. Böylece tek bir operatör ile iki traktörün görevini yapmasını sağlamak mümkün oluyor. Verimlilik artarken iş gücü konusundaki sıkıntı da aşılmış oluyor.
Türk Malı otonom traktör yolda…
Ayrıca 110 yılı aşkın bilgi birikimi ve deneyimiyle dünyanın önde gelen motor üreticilerinden biri olan Yanmar, 2025 yılından itibaren İzmir Torbalı’daki fabrikasında otonom traktör üretmeye hazırlanıyor. Türkiye ve dünya pazarı için üretilecek otonom traktörler sayesinde çiftçiler, uzaktan kontrol ederek tarlasını sürebilecek. Hasadı da yine otonom araçlarla yapabilecek. Murat Balkan Kanbir, “Dünyanın dört bir yanındaki tarlalarda çok yakın zamanda Türkiye’de üretilen otonom traktörler, tarım araçları iş başında olacak” dedi.
Dünya devi Yanmar, teknoloji ile tarım dünyasını değiştirecek adımlar atıyor. Japonya’da bulunan Hokkaido Üniversitesi’nin iş birliğiyle geliştirdiği robot traktör ile otonom araç teknolojisinde yeni bir dönem başlatıyor. Kanbir’in verdiği bilgiye göre, sürücüsüz traktörler ve biçerdöverler gibi diğer otonom makinelerin geliştirilmesi de Yanmar’ın gelecek planları arasında yer alıyor.
Yanmar Turkey Makine A.Ş. Tarım İş Kolu ve İş Geliştirme Müdürü Murat Balkan Kanbir, “Uzaktan kumandalı sistemler ve otonom traktör teknolojisi gibi yenilikçi çözümlerle çiftçilere daha verimli ve iş gücünü azaltıcı seçenekler sunma konusunda kararlıyız. Ayrıca daha az karbon emisyonu sağlayan dizel motorlar, hidrojen gibi alternatif yakıtlı motorlar ve diğer alternatifler üzerinde de çalışmalarımız devam ediyor. Bu yatırımlarla geleceğin tarımına yönelik çeşitli seçenekler sunmayı amaçlıyoruz” diye konuştu.