Türkiye Dijital Dönüşümün Neresinde?

Dünya nüfusu ortalamasına göre yüzde 14 daha fazla internet kullanılan Türkiye’de, sosyal medyada geçirdiğimiz ortalama süre ABD ve Çin’e kıyasla yüzde 50 daha fazla. Peki bu rakamları dijitalleşme sürecinde ne ifade ediyor?

Durmaksızın gelişen teknoloji beraberinde dijital dönüşüm kaçınılmaz bir hal aldı. Peki Türkiye bu dijitalleşme sürecinin tam olarak neresinde? Ülkenin dijital rekabet gücü ne seviyede? En önemlisi iş dünyası dijital dönüşümle başa çıkarken, başarıya ulaşmak için doğru yöntemler kullanıyor mu?

IMD (International Institute for Management Development) tarafından yayınlanan “Dijital Rekabet Gücü Raporu”na bakarsak; Türkiye genel sıralamada 52. ülke olarak karşımıza çıkıyor. Bilgi düzeyi bileşeninde 59, teknoloji bileşeninde 45, geleceğe hazır olma bileşeninde ise 42. sırada yer alıyor.

Bu veriler ve ilerleme olumlu olsa da dijitalleşme süreçlerinde en kritik olanın doğru adımlar atmak olduğuna değinen online iş platformu SanalUzman.com CEO’su Niyazi Bekiroğlu aksi takdirde sürecin ciddi sekteye uğrayabileceğine değiniyor. Başarılı dijital dönüşüm için konunun doğru anlaşılması gerektiği, doğru rehber, odaklanma, hız ve yetenekli çalışanla sürecin hedeflenen noktaya varacağına dikkat çeken Bekiroğlu, orta ve küçük ölçekli kurumlar için nitelikli uzmanlarla çalışmanın maliyeti yüksek bir uygulama olabileceğini hatırlatarak sözlerine şöyle devam etti:

“Nitelikli uzmanlarla çalışmak özellikle orta ve küçük ölçekli kurumlar için maliyeti yüksek bir uygulama. Bu nedenle dijitalleşme süreçlerinde yetenek açığı gibi önemli sıkıntılarla karşılaştıklarını gözlemliyoruz. Bununla birlikte verimliliğin önemini daha çok hissettiğimiz günlerden geçiyoruz. Ölçek ayrımı yapmadan tüm kurumlar, ihtiyaç duyulan projeleri freelance sistemi ile çözme gayreti içinde. Nitelikli uzmanlar ise on – demand ve freelance çalışarak hem kendilerini geliştirme hem de iş tatmini anlamında daha geniş imkanlara ve zamana sahip olabiliyor. Bu da başta KOBİ’ler olmak üzere her ölçekten kuruma paylaşım ekonomisinin getirdiği karlılık ve verimlilik artışını sağlıyor. Özetle dijital çağın getirdiği yetenek açığına freelance platformlar en hızlı çözüm”

Total
1
Shares
Önceki haber

3-2-1 Üç, İki, Bir: Bulut!

Sonraki haber

Buzdolabınız Mutfak İhtiyaçlarını Sizin için Listeleyecek

İlginizi çekebilir