Uygulamaların Yön Verdiği Yeni Akıllı Telefon Dünyası

Yazı dizimin bu bölümünde sizlere uygulamaların bir sektörü nasıl yönlendirdiğinden bahsedeceğim.

Yazılım geliştiricilerin önemi arttı


Akıllı telefon dünyasına Apple markasının girişiyle birlikte bir farklılaşma görülmeye başlandı. Aslında bu farklılaşma o dönemler çok fark edilemese de, donanımdan çok yazılımla ilgiliydi. Elimizde tuttuğumuz ürünün büyük ekran avantajını kullandıracak uygulamaların geliştirilmeye başlanması, bir dönemin sonunu hazırlarken, başka bir dönemin de başlangıcını hazırlıyordu.

Apple’ dan yazılım geliştiricilere yatırım


Apple kendisi büyürken ve dünyada ürünleri önce eleştirilere maruz kalıp, sonrasında sıklıkla kullanılmaya başlarken, donanım dışında farklı bir noktaya daha yatırım yaptı, bu da yazılımdı. Geliştiricilere verdiği destek ve 2008 yılında App Store uygulama mağazasını açarak kendisine ve geliştiricilere yeni bir gelir modeli yaratması, oyunun şeklini tamamen değiştirmeye başladı.

Sosyal medya akıllı telefon dünyasına adım attı


Facebook, Twitter, Linkedin, vb. sosyal medya uygulamaları bilgisayar üzerinde milyonların çok fazla vakit geçirdiği uygulamalardı. Aslında insanlar en çok bilgisayarda web tarayıcı, sosyal medya uygulamaları ve e-postalarını kullanıyordu. Bu platformların kullanımının akıllı telefonlara indirgenmesi yalnızca akıllı telefon sektörünün liderini değiştirmekle kalmayacak, bilgisayar sektörünün de popülerliğini akıllı telefonlara bırakması manasına da gelecekti.

Uygulamaların tarayıcılara karşı zaferi


Uygulama geliştiricilerin bilgisayarda kullanılan popüler sosyal medya platformlarını hızla uygulamalara dönüştürmesi ve pratik bir kullanım kazandırmaya başlaması, hatta yalnızca akıllı telefonlara özel olarak sosyal medya uygulamaları yazması, akıllı telefon kullanımının da hızla yaygınlaşmasına ve bir ihtiyaca dönüşmesine neden oldu.

Mesajlaşma uygulamaları kısa mesajı solladı


Dünya üzerinde hızla yayılan mesajlaşma uygulamaları, pratik, hızlı ve maliyeti düşük bir çözüm olarak kullanıcıların karşısına çıkmaya başlamıştı. Ülkeler arası kullanımda da maliyetleri düşürmesi Whatsapp, WeChat, Viber, Telegram, Line gibi uygulamaların ortaya çıkmasına sebep olurken Skype, Blackberry Messenger, Microsoft Messenger gibi birçok uygulamanın da sonunu hazırlamaya başlamıştı.

Skype, Blackberry Messenger ve Microsoft Messenger gözden düştü


Döneminde bilgisayar üzerinde sıkça kullanılan uygulamalar olan Skype, Microsoft Messenger ve bir dönemin Blackberry’ e özel olan efsane mesajlaşma uygulaması Blackberry Messenger, rakiplerinin hızlı gelişimi ve gelişmiş özelliklerine ayak uyduramaması liderliklerini bu uygulamalara devretmelerine sebep oldu. Tıpkı akıllı telefon dünyasının liderlerinin değişmesi gibi komünikasyon sektörü yazılımlarının da liderleri değişmeye başladı.

iChat’ e merhaba!


Apple uygulama mağazasını güçlendirirken yeni ve kullanıcı dostu uygulamalarını da geliştirmeye devam ediyordu. Blackberry markasının kan kaybetmesini de fırsat bilen Apple, kendi telefonlarının yaygınlaşmasını da perçinlemek adına iChat uygulamasını piyasaya sürdü. Önceleri kabiliyetleri sınırlı olan bu uygulama, ilerleyen zamanda tam bir ekosistem ürünü olarak Apple cihazlarının birbirini tamamlamasını ve bu cihazlar için vazgeçilmez bir uygulama olmasını sağladı.

Ofis uygulamaları akıllı telefonlarda yer edinmeye başladı


Şüphesiz bilgisayar kullanımını zorunlu kılan ve bir ihtiyaçtan çok, olmazsa olmaz hale getiren uygulamaların başında ofis uygulamaları geliyor. Ofis uygulamalarının akıllı telefonlar üzerinde görüntülenmesinin dışında pratik bir kullanıma kavuşurken, dosyalar üzerinde düzenleme yapılabilir hale gelmesi ve ekran boyutlarının da yavaş yavaş büyümesiyle birlikte ofis uygulamaları akıllı telefonlar üzerinde sıklıkla kullanılmaya başlandı.

Yeni oyuncular farklı bir alternatif ile yol almaya başladı


Apple gelişimini tüm hızıyla sürdürürken ve Nokia, Blackberry gibi rakiplerini alaşağı ederken, sessiz ve derinden ilerleyen açık kaynak kodlu Android işletim sistemi ve bu işletim sistemine yatırım yapan HTC, Samsung, Lg gibi markalar yavaş yavaş kendini hissettirmeye başladı. Artık yalnızca lider değil, tüm sıralama değişmek üzereydi.

Uygulama mağazalarının yarışı başladı


Android işletim sisteminin birçok güçlü marka tarafından tercih edilmeye başlamasıyla birlikte Symbain, Blackberry ve İOS işletim sistemlerine güçlü bir alternatif daha geldiği açıkça görülüyordu. Bunun yanında uygulamaların öneminin farkına varan Nokia ve Blackberry hızlıca uygulama mağazalarını güçlendirmeye ve zenginleştirmeye başladı.

Tekno Otorite okuyucuları için özel olarak kaleme aldığım bu özel yazı dizisine önümüzdeki yazımda devam edeceğim ve akıllı telefon sektörünün gelişimiyle birlikte yeni sektörlerin günümüzde nasıl söz sahibi olmaya başladığı ve bu sektörler hakkında merak edilenleri sizlerle paylaşacağım.

Sevgiyle karşılayacağımız, teknoloji dolu günler dilerim.

Total
12
Shares
Önceki haber

Nike, Müşterilerin İsteklerini Tahmin Eden Yapay Zeka Teknolojisini Satın Aldı

Sonraki haber

Facebook, Yüz Tanıma Sistemi Sebebiyle Milyarlarca Dolar Ceza Alabilir

İlginizi çekebilir