Veri Merkeziniz İş Sürekliliğinin Planlanmasına Hazır mı?

Operasyonlarınız doğal afetlere, pandemiye ya da insan kaynaklı kesintilere ne kadar hazır? Birkaç dakikalık kesintinin önemli maddi kayıplara sebep olabildiği günümüzde, akıllı izleme ve yönetim çözümleri iş sürekliliği planlarınıza hayati bir destek sağlıyor.

Herhangi bir organizasyonda, bir iş sürekliliği planına (BCP) sahip olmak, operasyonların devamlılığı için kritik önem taşır. BCP, bir şirkete yönelik olası tehditlere karşı proaktif yaklaşımda bulunmayı ve bir kurtarma sistemi oluşturmayı sağlar. Bu tehditler, felaketler (doğal ya da insan sebepli), terör saldırıları veya benzeri biçimde işin sürekliliğini olumsuz etkileyebilecek türden kesintiler şeklinde olabilir.

Giderek birçok kuruluş için olmazsa olmaz bir unsur haline gelen veri merkezleri, BCP’nizin ayrılmaz bir parçası olmalıdır. Bildiğimiz gibi, veri merkezinde yaşanan birkaç dakikalık kesintinin maliyeti çok daha ağır olabilir. Herhangi bir kesinti durumunda veri merkezinin görevine devam etmesinin sağlanması şarttır.

BCP, yalnızca depremler veya sel gibi büyük felaketler için planlama yapmak anlamına gelmez. Zarar verici olabilecek ve gerçekleşmesi kuvvetle ihtimal olan daha küçük, yıkıcı olaylar için önlem almada da önemli bir rol üstlenir. Bugün tüm dünyayı etkisi alan Covid-19 pandemisi süresince, personelin uzaktan çalışması da dahil olmak üzere pek çok kuruluşun BCP’lerini zaten etkinleştirdiği görülmektedir.

Uzaktan çalışma, BT yöneticileri ve veri merkezi operatörleri için yeni bir kavram olmasa da, bu özellikle birden çok uç sitenin veya daha küçük bilgisayar odalarına sahip şubelerin yönetilmesinde sıkıntılı olabilir. Vertiv’in sağladığı doğru araç ve çözümler personelinizin güvenliğini sağlarken, iş operasyonlarının sürekliliği için kritik altyapı varlıklarını yöneterek veri merkezi BCP’nizde büyük bir fark yaratabilir.

Vertiv’in akıllı izleme ve yönetim çözümleri ile veri merkezi BCP girişimleri önemli ölçüde desteklenir:

  • Veri merkezi izleme araçlarına güvenli ve kalıcı erişim.
  • Sorunu hızlıca gidermek için bant dışı yönetim ve birincil ağ veya depolama kapalıyken BIOS’un yeniden başlatılması.
  • Uzak sunucu varlıklarının merkezi kontrolü için IP tabanlı KVM ile sunucu yönetimi.
  • Düşük öğrenme eğrisi ve anlaşılması kolay kontrol paneli ile sezgisel yazılım.

Vertiv’in Avocent çözümü, günümüz kuruluşlarının karşılaştığı zorlukları anlıyor ve yıllardır BT personelinin normal iş akışlarında minimum kesintiyle iş yeri dışında çalışmasını sağlamak için çözümler sunuyor. Avocent portföyümüzü incelemenizi ve BCP stratejinizi nasıl destekleyebileceğimiz konusunda bize ulaşmanızı tavsiye ediyorum.

Total
1
Shares
Önceki haber

Totoya Destekli Uçan Araba SkyDrive İlk Test Uçuşunu Gerçekleştirdi

Sonraki haber

Nvidia, RTX 3000 Serisi Ekran Kartlarını Duyurdu

İlginizi çekebilir

Türkiye’yi Uçuracak Şirketler Açıklandı

Türkiye’nin ve iş dünyasının her alandaki gelişiminde önemli katkıları olan bilişim teknolojilerini geliştiren ve çözüm sunan şirketlerin yer aldığı ‘İlk 500 Bilişim Şirketi Türkiye 2019 Araştırması’nın sonuçları açıklandı. Başarılı şirketler, farklı etkinlikleri de içerisinde barındıran Bilişim 500 Töreni’nde ödüllerini aldılar. Dijital ortamda gerçekleştirilen tören, girişimci – yatırımcı ilişkilerinin gelişimi açısından da önemli bir platform görevi gördü.
Devamını oku

Call Tracking Yapan Markalar Reklam Bütçesini Doğru Kullanıyor ve Verimliliğini Arttırıyor

Markalar yıl içinde pazarlama için cirolarından önemli rakamları ayırırken, bunun satış, bilinirlik ve itibarlarına yansımasını istiyor. Gerçekte ise başarı ölçümlenebildiği kadar elde edilebiliyor. Call tracking yöntemiyle reklam harcamalarının, müşteri deneyiminin ve gelecek planlarının yüzde 96 kesinlikle ölçümlenebildiğini belirten Digital Exchange’in uzman ekibi “Şirketinin bugününü ve geleceğini düşünen yöneticiler gelen çağrıları analiz ederek en doğru yol haritasını belirliyor” ifadesini kullandı. Digital Exchange CEO’su Emrah Pamuk da “Call tracking ile rakipleri analiz eden markalar kendilerini geleceğe taşıyor” dedi.
Devamını oku

Şirketlerin İhtiyaçlarına Özel Veri ve Raporlama Ürünleri LinkteraLABS’ten

Şirketlerin dijital dönüşümünde 10 yılı aşkın süredir yanlarında olan Linktera’nın başarısının arkasında LinkteraLABS’in Ar-Ge gücü var. LinkteraLABS’te bugüne kadar Hazine Yönetimi, Dijital Bankacılık, Risk Yönetimi ve Ödeme Sistemleri alanlarında 6 özel ürün üretildi. 3 ürünün hayata geçirilmesi için ise çalışmalar devam ediyor. Finansal Konsolidasyon ve Bilanço Analitiği alanında hayata geçirilen Finsolidate ürünü, birden fazla iştirağa sahip firmaların ve holdinglerin kullandığı özel çözümler arasına girdi. Ar-Ge’ye büyük önem verdiklerini ve teknoloji ihracatı ile yerli ürünleri dünyayla tanıştırmak istediklerini anlatan Linktera CEO’su Taşkın Aksoy, “LinkteraLABS’teki çalışmalarımızla SpineX, Finsolidate ve Yasal Raporlama Platformu BRM gibi daha nice ürünü kullanıma alarak, global yürüyüşümüzü aralıksız olarak sürdüreceğiz” dedi.
Devamını oku