Verinin Değer Yolculuğu

Veriyi sadece doğru şekilde saklamak ve yönetmek yeterli değil: Sahip olduğu veriyi değere dönüştüremeyen şirketler rekabette öne geçmekte güçlük yaşıyor.

Verinin sadece saklanması ve yönetilmesi gereken bir unsur olduğu dönemler geride kaldı. Bugünün liderleri, sahip oldukları yapılandırılmamış veriden bile değer yaratıp, doğru süreçleri işleterek gelirlerini artırabiliyor. Ancak bunun için veriye doğru bir yol çizmek gerekiyor. Peki nasıl?

Harvard Business Review geçtiğimiz yıllarda farklı sektörleri kapsayan bir araştırma yaptı. Kurumlardaki veri kullanımını mercek altına alan bu araştırmaya göre, şirketlerin yarısından fazlası, sahip oldukları yapılandırılmış veriyi karar aşamasında aktif olarak değerlendirmiyor. Konu yapılandırılmamış veri olduğunda ise bunu değere dönüştürebilenlerin oranı yüzde 1’in altına iniyor.

Aynı araştırmanın detaylarına baktığımızda, çalışanların yüzde 70’inden fazlasının aslında görmemeleri gereken veriye erişim sahibi oldukları görülüyor. Analistleri soracak olursanız; onlar da vaktinin yüzde 80’ini verinin keşfi ve hazırlanması için harcıyor. Veriyle ilgili yaşanan ihlaller son derece yaygın; hatalı veri setleri silolarını verimsizleştiriyor ve şirketlerin veri teknolojileri artan talebi karşılayamıyor.

DataOps tüm bu sorunlara yanıt vererek, sahip olduğu veriden daha fazla getiri elde etmek isteyen şirketlerin imdadına yetişiyor. Kurumların veriyi daha verimli biçimde kullanarak inovasyonu körüklemesini ve rekabet avantajı kazanmasını mümkün kılan DataOps, geleneksel veri yönetimine yenilikçi bir yaklaşım getiriyor.

Veri yönetiminin dünü ve bugünü

Veri yönetiminin IT kavramı ile aynı gün doğduğunu düşünecek olursak, bugüne kadar pek çok farklı trendin gelip geçmesi çok da şaşırtıcı olmayacaktır. Büyük veri kurulumları, yönetişim, araç setleri ve benzeri pek çok trendin ana odağında, şirketlerin veriyi daha etkin kullanmalarını sağlamak vardı. 25 yıl içinde oluşan büyük ölçekli veri merkezleri ise, kolay anlaşılamayan, alakaya dayalı yapılandırılması mümkün olmayan ve paylaşımı zor veri silolarını meydana getirdi.

Kısacası, eski tip veri yönetimi yöntemleri, artık veriyi değere dönüştürmenin önünü kapatmaya başladı. Oysa verinin üretimden değere dönüşmeye uzanan yolculuğunun kesintisiz, son derece hızlı ve etkin olması gerekiyor. Bunu sağlamak için de tüm paydaşların ortak çalışabildiği, bütünleşik ve otomasyon destekli süreçlere geçiş şart. Şirketler ancak bu sayede veriyi gelire dönüştürebiliyor ve bunun yolu DataOps’tan geçiyor.

Peki ama, nedir bu DataOps?

“Veri operasyonları” ifadesinin popüler bir kısaltması olan DataOps, yapay zeka çağında veriyi yönetmenin en etkili yolu olarak öne çıkıyor. Doğru veriyi doğru zamanda doğru yerde kullanmayı mümkün kılan süreçleri otomatikleştiren DataOps, bu esnada güvenlik ve erişilebilirlik gereksinimlerini de karşılayarak verinin tüm potansiyelini ortaya çıkarıyor.

Verinin gittikçe zenginleşen kullanım sahaları ve artan üretim hacmi göz önünde bulundurulduğunda; DataOps’un sağladığı katma değer daha fazla ön plana çıkıyor. Hitachi Vantara olarak, verinin yolculuğunu daha verimli hale getiren bir dizi çözüm sunuyoruz ve bunları SEAM başlığı altında topluyoruz. Bu çözümler, şirketlerin sahip oldukları veriyi dört basamakta getiriye dönüştürmesini sağlıyor.

Dört ana adımda verinin yolculuğu

Depolama (Store)

Veri hem geleneksel çalışma ortamlarında hem de açık ya da özel bulutlarda depolanıp korunuyor. Doğru servis seviyelerinde çalışıldığında, bu işin maliyeti minimuma çekiliyor.

Zenginleştirme (Enrich)

Verinin sahip olduğu üst veri (metadata) ve katalog bilgilerinden faydalanarak, akıllı veri yönetimi ve idaresi için gerekli bağlamlar üretiliyor.

Aktif Hale Getirme (Activate)

Şirketlerin karar alma mekanizmalarını her adımda destekleyecek analizler üretebilmek için, entegre bir forma getirilen veri üzerinde iş analitikleri çalıştırılıyor.

Gelire Dönüştürme (Monetize)

Son adımda ise kurumun sahip olduğu verinin finansal potansiyeli tam ölçekte kullanıldığında, büyüme hedeflerine giden yol da kısalıyor.

Total
1
Shares
Önceki haber

Toyota’dan Uber’in Çinli Rakibi Didi’ye 600 Milyon Dolar Yatırım

Sonraki haber

Apple, Intel’in Kablosuz Modem İşini 1 Milyar Dolara Satın Alıyor

İlginizi çekebilir