Artık 3 yılı devirdiğini de düşünürsek AMP herkesin bildiği bir yapı haline geldi diyebiliriz. Yayıncısından geliştiricisine veya son kullanıcısına kadar hemen herkes AMP konusunda bilgi sahibi. Bu nedenle bu yazıda AMP’i açıklamakla vakit kaybetmeden hızlı bir şekilde heyecan verici yeniliklerin neler olduğuna eğiliyoruz.
Ve Sonunda JS Desteği Geldi
HTML, CSS ve JavaScript’i bir web sayfasının 3 temel unsuru olarak düşünecek olursak AMP çıkış noktasında HTML ve CSS’e erişen ve kendi CDN’i üzerinden web sayfalarınızı sunan bir yapıydı. Şimdiyse bu durum JS desteği ile evrimleşiyor. Geçen 3 senede performanstan ve güvenlikten emin olmak adına JavaScript desteğinden mahrum bırakılan AMP’e Next.js desteği geliyor. React kütüphanesini kullanan Next.js ile Server Side Rendering olarak AMP’te JavaScript çalıştırabilmeye olanak tanıyor.
Bunun yanı sıra kafa karışıklığına sebep olabilen URL yapısından da vazgeçiliyor. Google nedensiz bir şekilde süren bu ısrarından vazgeçmeye ikna olabilmiş. Pek de iyi olmuş. Artık AMP sayfaları doğrudan sitenin orijinal domaininde açılacak. Bilindiği üzere eskiden www.google.com.tr/amp/s/ gerçek-domain şeklinde açılıyordu. Şimdilik bu özellik sadece Chromium temelli tarayıcılarda desteklenecek. Muhtemelen bir yıl içinde Apple ve diğer geliştiriciler de bu desteği sağlayacaktır.
Tüm bunlar olurken Google, sayfanın orijinal sürümüne gitmek için koyduğu kısa yolu da kaldıracağını duyurdu. Bu durum AMP’ten asıl domain’e trafik çekmek isteyen mecralar için bir sorun olabilir. Bu nedenle AMP sayfalarında yapısal bir değişikliğe ihtiyaç duyulabilir.
AMP sayfaları PWA’e dönüşebilecek
Bu arada Google, AMP sayfalarını tek satır bir kod ile Progressive Web App’lere dönüştürebilecek özel bir yapı da geliştirmiş. Sizin için tüm performans düzenlemeleri ve ağ esnekliği ayarlamalarını Google odaklı SEO optimizasyonları ile yaparak sayfayı bir PWA projesi haline getirebiliyor. Bu da gerçekten son derece heyecan verici. Sırf bu şekilde sunulan bir hizmet gibi görmek için bile AMP sürümü hazırlayan platformlar olacaktır.
Ve Son Olarak HİKAYELER
Snapchat’in icadı hikayeler bir inat uğruna internetin her alanına bir virüs gibi yayıldı. Google da AMP için bir çözüm düşünmüş ve uzunca bir süredir gündemde AMP Hikayeleri bir adım öteye taşımış. Geçtiğimiz yıl duyurulan ve birçok mecrada kullanılan AMP hikayeleri kullanıcıların hızlıca gündeme göz atabilmesine imkân tanıyor.
Google geçen bir yıllık süreçte kullanım alışkanlıklarını inceleyerek insanların hızlıca hikayeler oluşturmak adına çeşitli araçlar kullandığını fark etmiş ve güçlü bir WYSIWYG editörü olan MakeStories’i ücretsiz hale getirmiş. Ayrıca WordPress için panelden kolayca AMP Stories oluşturma imkânı tanıyacak özel bir eklendi, uygulama mağazalarında çok fazla indirilen birçok araç içine AMP desteği gibi çalışmalar yapılarak işin arka tarafı da desteklenmiş.
Facebook’un kendi mavi sınırlarında, Apple’ın uygulama ekosisteminde tutmak için büyük mücadele verdiği bir dünyada interneti web sitelerine ve daha fazla özgürlüğe bırakmak için çabalayan Google, AMP ile oyuna çok farklı bir açıdan yaklaşıp dezavantajları egale etmeye çalıştı. Bu noktada kantarın topuzunu yayıncıları da üzmeyecek şekilde dengede tutabildiği ölçüde en azından bir süre daha rakiplerin alternatiflerine karşı üstün kalan taraf olacaktır. Şimdilik Facebook yayıncılar tarafında kaybettiği için rüzgâr Google’ın arkasından esiyor.