Windows 10 mu macOS mu? En İyi İşletim Sistemi Hangisi?

İki lider masaüstü işletim sistemini sizler için masaya yatırdık. Windows mu macOS mu? En iyi işletim sistemini belirliyoruz.

Günümüzün en çok kullanılan masaüstü işletim sistemleri kuşkusuz Windows ve macOs. Birbirinden farklı çalışma prensipleri, birbirlerine nazaran avantaj ve dezavantajlarıyla her iki işletim sistemi de son derece becerikli. Peki her iki işletim sistemini de uzun yıllardır kullananlar için Windows mu yoksa macOS’u mu tercih etmek gerek? Sizler için X başlık altında güncel işletim sistemlerini karşı karşıya getirdik.

Kurulum Deneyimi

Her iki işletim sistemi de basit ve net bir kurulum süreci vadediyor. Burada en önemli avantaj, bir Apple ya da Microsoft hesabı açmamıza gerek olmaması. Hesap açmadan da kurulumları tamamlamak mümkün. Eğer hesap açarsak, işletim sistemlerinin sesli asistan, senkronizasyon ve mesaj uygulamaları gibi ekstra nitelikler kazandığının da altını çizmek lazım. Bu noktada Microsoft’un Cortana ile sesli komut vasıtasıyla kurulum desteği bulunuyor ancak bu iki işletim sistemi arasında kritik bir fark yaratmıyor. Ancak kurulum sonrası işletim sistemi kurulan cihazdaki donanımın sürücülerinin tanıtılması sürecinde Apple’ın açık bir üstünlüğü var. Bu doğal bir durum çünkü Apple kendi donanım listesindeki sürücüleri otomatik olarak tanıyor ve kuruyor. Windows ise binlerce farklı donanım içinden uygun sürücüleri yüklüyor.

Kazanan: macOS

Giriş Yapma ve Başlangıç

Eğer Touch Barlı Macbook Pro’nuz varsa, parmağınızı okutarak oturum açabilirsiniz veya yakınınızda Apple Watch ya da iPhone varsa, bu cihazları kullanarak da macOS üzerinde kolayca oturum açmanız mümkün. Apple ekosistemi içerisindeyseniz giriş yapmak çok daha kolay ve Watch ile fütüristik. Windows tarafında ise kullandığınız donanımda varsa birkaç biyometrik giriş seçeneği mevcut. Yüz tanıma veya parmak izi okumayı destekleyen bir donanımınız varsa, Windows’unuzu açabilirsiniz.

İşletim sistemi açıldıktan sonra Windowslarda Başlat düğmesi, belgelere ve kritik programlara ulaşmanın kısa yoludur. macOS’ta muadil bir alan yok. Launchpad olmasına rağmen buradan Windows’taki Başlat menüsüne benzer genişlikte bir erişim yok. Bunun yerine sık kullanılan uygulamaları düzenleyebildiğiniz Dock mevcut.

Kazanan: macOS

Donanım Seçenekleri

Apple, sistemlerinde çok iyi donanımlar sunuyor olsa da çeşitlilik bakımından Windowslu PC’lere çok daha fazla seçenek sunuyor. Windows, çevre bileşenleri açısından da son derece geniş bir yelpazeye sahip. Ayrıca işlemci, ekran kartı ve depolama üniteleri gibi dahili bileşenlere baktığımızda, geliştirme için rakibine göre çok daha fazla esneklik sunuyor.

Kazanan: Windows

Dahili Uygulamalar

Her iki işletim sistemi de bir dizi yüklü uygulama sunuyor. Web tarayıcılarından, fotoğraf ve video görüntüleyicilerine, mail istemcilerinden ses kayıt yazılımlarına kadar pek çok seçenek mevcut. Ancak macOS, son derece detaylı bir video düzenleme yazılımı, online müzik servisi ve gayet başarılı bir müzik uygulamasıyla geliyor…

Kazanan: macOS

Üçüncü Parti Yazılım Uyumluluğu

Her iki platform da yazılım ve hizmet geliştirmek için bolca zamanı oldu. Windows, özellikle iş uygulamalarıyla öne çıkarken, macOS ise yaratıcılık alanında yazılımlara ağırlık verdi. Her ikisinin de zengin yazılım mağazaları bulunsa da, ne Microsoft ne de Apple, mobil mağazalara gösterdiği özeni masaüstü için göstermiyor.

Kazanan: Berabere

Arayüz Özelleştirme

Her iki işletim sistemi de kişiselleştirme için uygun seçenekler sunuyor. Masaüstü arkaplanları, ekrandaki ögelerin boyutları, ekran koruyucular, gece modu gibi seçenekler hem macOS’un hem de Windows’un portföyünde mevcut…

Kazanan: Berabere

Arama

Windows 10’da arama kutucuğunu bulmak çok kolaydır; başlangıç barında, hemen her pencerede ve pek çok menüde karşımıza çıkar. macOS’ta ise Spotlight öne çıkıyor. Her iki arama seçeneğinde de sadece sistem içinde değil, örneğin hava durumu gibi aktüel aramalar da yapılabiliyor. Yine her iki işletim sistemi de sesli aramayı destekliyor.

Kazanan: Berabere

Alternatif Etkileşim: Dokunmatik, Kalem ve Sesli Komut

Apple, Macbook Pro’lara getirdiği Touch Bar ile dokunmatik anlamda önemli bir mesafe almış olsa da Windows 10, her daim tam dokunmatik ekran desteğine sahipti. Hatta dokunmatik panelli bir bilgisayarınız varsa Windows 10’un bir tablet modu da bulunuyor.

Kalem girişi, Windows için bir diğer avantaj. Stylus kalem desteği, el yazısını son derece başarılı bir biçimde metne dönüştürüyor. Kalemle yazmaya alışıksanız, Stylus çok işinize yarayacaktır. Diğer yandan iki işletim sistemi de sesli metin girişi desteği sunuyor. Bunun için ekstra bir yazılıma ihtiyacınız yok.

Kazanan: Windows

Yapay Zeka Desteği: Cortana vs. Siri

İki işletim sistemini kıyaslarken en merak edilen konuların başında Cortana ve Siri’nin becerileri geliyor. Bilindiği üzere Microsoft, Cortana’yı henüz 13 ülkede aktif edebildi ve bunların arasında Türkiye yok. Bu noktada Apple birkaç adım önde olsa da sağlıklı bir karşılaştırma için her ikisinin de kullanıldığı dilleri baz aldığımızda, Cortana biraz daha önde gözüküyor. Her ikisi de uygulamaları veya web sayfalarını açabilir, hava durumunu söyleyebilir, sistem ayarlarını değiştirebilir, matematik işlemleri yapabilir, e-posta gönderebilir, web’de arama yapabilir vb. pek çok komutu gerçekleştirebilir. Ancak Siri, sistemdeki aktif kullanıcı hesabını ya da bilgisayarı kapatamıyor. Cortana ise bunları yapabildiği gibi Amazon’un Alexa’sına istek bile gönderebiliyor. 

Kazanan: Windows

Mobil Cihaz Desteği

Windows işletim sistemi, mobil cihaz desteğinde bazı umut verici girişimlere imza atıyor olsa da Apple’ın macOS’u ile iOS’un bağı çok daha kuvvetli ve detaylı. macOS’un bildirimler sekmesi, yakındaki iPhone’a eşitlendiğinde, mesajlarınızı görmenizi sağlar, tüm fotoğraflarınızı Apple Photos’a dahil aygıtlar arasında paylaşabilir, AirDrop ile hemen her şeyi aktarabilir ve FaceTime ile aygıtlar arasında görüntülü arama yapabilir… Örneğin Apple Watch, Windows’un henüz eşleştiremediği ekosistemin bir diğer parçası konumunda. Buna karşın Apple Watch ile macOS arasında organik bir bağ var.

Kazanan: macOS

Masaüstü ve Pencere Yönetimi

Microsoft’un işletim sistemi, pencereleri ekranda düzenlemeyi kolaylaştıran bir dizi yardımcıya sahip. Örneğin bir uygulamanın ekranın yarısını kaplamasını kolayca sağlayabilirsiniz veya daha azını… Pencereyi istediğiniz tarafa istediğiniz biçimde yaslayabilirsiniz. Çalışan herhangi bir uygulamayı arka plana atmak ve masaüstüne geçmek istiyorsanız, Windows bunun için pek çok yöntem sunuyor.

Diyelim ki onlarca doküman ve web sayfası ile çalışıyorsunuz. Windows 10’da Görev Görünümü’ne tıklayarak tüm pencereleri ekranda ufaltarak listeleyebilirsiniz ve bu sayede, konumunu unuttuğunuz bir web sayfası ya da dokümanı anında bulabilirsiniz. Windows 10, masaüstü ve pencere yönetiminde rakibine göre çok daha kullanışlı. Son olarak her iki işletim sisteminin de birden fazla sanal masaüstü oluşturmanıza imkân tanıdığını da belirtelim.

Kazanan: Windows

Dosya Gezgini vs. Finder

Windows’un Dosya Gezgini ve macOS’un Finder’ı hemen hemen aynı yeteneklerle donatılmış durumda. Buna karşın Windows’taki pencerelerde bulunan Dosya Gezgini, Belgeler, Resimler ve Müzik gibi kütüphanelere doğrudan ulaşım sağlıyor. macOS’ta benzer bir içerik yok. Buna karşın macOS’ta, Finder penceresinde birden fazla sekme yer alıyor. Dosyaları hızlı ön izleme ve kolayca paylaşmanıza yarayan yardımcılar da var.

Kazanan: Berabere

3D ve VR Desteği

Windows, 3D ve VR (Sanal Gerçeklik) için pek çok uygulama sunuyor. Ayrıca artırılmış gerçeklik konusunda da önemli içeriklere sahip. Buna karşın macOS, VR desteğinde bazı ilerlemeler kaydetse de yeterince içeriğe sahip değil. Artırılmış gerçeklik teknolojisi de henüz iOS’un sınırları içerisinde ilerliyor.

Kazanan: Windows

Oyunlar

Oyunlar konusunda konsollarla bile kıyasıya rekabet içerisinde olan Windows platformu, macOS karşısında ezici bir üstünlüğe sahip. Özellikle Steam gibi platformlar, Windows’u konsollardan bile özel bir noktaya taşıyor. Steam’in macOS sürümü de mevcut ancak içeriklere bakıldığında, Windows için çok daha üst düzey oyun içerikleri bulunuyor. Ayrıca PlayStation Now gibi, konsol oyunlarını Windows platformunda oynatan bulut servisleri de mevcut. Xbox’a özel hemen hemen her oyun artık Windows’da da yer alıyor. Forza serisi, Halo serisi, Gears of War serisi ve Sea of Thieves gibi PlayStation’da olmayan içerikler de fark yaratıyor.

Kazanan: Windows

Güvenlik ve Çalışma İstikrarı

Windows tabanlı sistemler, fidye yazılımları, casus yazılımlar, botnet, eski moda virüsler de dahil olmak üzere macOS’a nazaran çok daha fazla kötü amaçlı yazılıma sahip. Buna karşın Microsoft, güvenliğe de bu bağlamda sürekli yatırım yapıyor.

Mac platformunda çok daha temiz bir süreç yaşamanız muhtemel olsa da güvenlik noktasında macOS, Windows 10 kadar tehlikelere karşı hazırlıklı değil. Yani platformlardan birinde tehlike çok, buna bağlı olarak güvenlik de yüksek seviyelerdeyken, diğerinde tehlike az ve güvenlik seviyesi de düşük boyutlarda.

Çalışma istikrarına baktığımızda macOS, Windows’a nazaran ciddi bir fark yaratıyor. Çünkü Apple, bütün ekosistemini kontrol altında tutarken, Windows’lu PC’lerde üçüncü parti yazılımlar işletim sistemini sekteye uğratan birincil konumdalar.

Kazanan: macOS

Kullanılabilirlik

Her iki işletim sistemi de engelli kullanıcılar için pek çok destek içeriyor. Ekran büyütme, metin anlatımı, Braille desteği (körler alfabesi), yapışkan veya yavaş tuş girişi her iki işletim sisteminde de mevcut. Her iki sistem de görme engellilerin işletim sistemini sesli olarak yönetmesini sağlıyor. Hatta bilgisayarı gözlerinizle kontrol etme özelliği Windows 10’da standart, macOS’ta ise ücretli bir uygulamayla mümkün.

Kazanan: Windows

Windows 10 mu macOS mu?

Pek çok durumda iki işletim sisteminin berabere kaldığını gördük. Toplamda Windows 9 başlıkta kazanan olurken macOS, 5 başlıkta kazanabildi. Bu tablo, iki işletim sisteminin farklı ihtiyaçlara yönelik tasarlandığı yaklaşımını destekliyor. Örneğin oyun meraklısıysanız, Windows sizin için biçilmiş kaftanken, yaratıcı işler geliştiriyorsanız macOS ilk tercihiniz olacaktır.

Karşılaştırma Sonucu:

Microsoft Windows 10                 7            

Apple macOS                                  5            

Berabere                                          4

Total
43
Shares
Önceki haber

Tatilde Olmazsa Olmazınız 10 Teknolojik Aksesuar

Sonraki haber

Siber Saldırıların Şirketlere Faturası 45 Milyar Doları Aştı

İlginizi çekebilir

Formula 1’in Galiplerine Yerli ve Milli 3D Kupa!

FORMULA 1™ İstanbul yarışının kazananları Zaxe’nin 3D yazıcıları ile üretilen kupaları havaya kaldıracak. Dokuz yıl aradan sonra Formula 1™ yarış takvimine yeniden giren Türkiye, yerli ve milli 3D yazıcı üreticisi Zaxe 3D yazıcıları ile üretilen kupalarla teknoloji ve mühendislikte geldiği yeri de dünyaya gösterecek.
Devamını oku