Yapay Zeka ile Aramızdaki İnce Çizgi

Herhangi bir haber sitesine girdiğinizde yapay zeka ile ilgili birçok haberle karşılaşıyorsunuz. Peki, insanlık ile yapay zeka arasında nasıl bir çizgi çekilmeli?

Aslında bilinçli olun ya da olmayın yapay zeka hayatımızın her alanına girmiş durumda. Siz istediğiniz kadar yapay zekayı inkar edin, eğer sosyal medya kullanıyorsanız ilkokul arkadaşlarınızı size bulup getiren yapay zeka oluyor. Motorlu aracınızda kullandığınız hani sizi şu trafiksiz yollara yönlendiren, ismi navigasyon kendi güzel yol arkadaşınız var ya hah işte o da yapay zeka.

Bu örnekleri çoğaltmak mümkün. Şaşırtıcı örneklerden bir tanesi de müşteri temsilcisi olmayan çağrı merkezleri. Telefonu açıyorsunuz “sesli yanıt sistemi” oraya bas, buraya bas, oldu mu? sorununuz çözüldü mü? o zaman haydi yallah hop diye sizi kış kışlıyor ya, bakın o lanet şey de yapay zeka.

Hediye seçiminizi yapay zeka yapsın

Tabii ki yapay zeka ile ilgili olumlu örnekler olduğu gibi olumsuz örnekler de her gün karşımıza çıkıyor. Ama benim için zurnanın zırt dediği yerlerden biri geçen haftalarda e-posta kutuma gelen basın bülteninin başlığıydı. Bire bir kopyalamıyorum ama üst başlıkta okuduğunuz minvalde bir bültendi elime geçen.

Düşünsenize özel günler için hazırlanıyorsunuz, anneler ya da babalar günü, biricik evladınızın doğum günü ya da evlilik yıldönümünüz. Hemen öncesinde o gün ile ilgili özel bir hediye bakmaya başlıyorsunuz. Ama o da ne? Kendisine pazarlama gurusu diyen kişinin verdiği akıl, aklınızı başınızdan alıyor. “Sevdikleriniz için hediye seçemiyor musunuz, bırakın yapay zeka hediyenizi sizin yerinize alsın.” Bu arada bu guru milletinin benim gözümde “pilav üstü guru” kadar değeri yoktur. Kafama sıkacaklarsa ellerini çabuk tutsunlar.

Oldu canım, gidip sevdiceğimi de benim yerime öpsün mü?

Yapay zeka konusunda en çok tartışılan bir başka konu da insan davranışlarını geçecek bir yapay zeka geliştirmenin ahlaki tarafı. Bu konuda da çok farklı fikirler dolaşıyor etrafta. Ama bu sayfayı bana verdiler ya burada ben atıp tutayım. Sizin için de atış serbest.

Konunun dini tarafı bizim uzmanlığımız olmadığı için geçiyorum. Ahlaki ya da daha popüler tabiriyle etik açısından bakacak olursak da yapay zekanın insan gibi düşünebilmesi için önünde biraz mesafe olduğu fikrini savunanlardanım. Gelecekte insan-yapay zeka çatışması doğru yönetilmezse önemli sorunlara yol açabilir elbette. Ancak bunu görmeye benim ömrüm vefa etmeyecektir muhtemelen.

Buraya kadar okuma zahmeti gösterenlere teşekkür edelim ve Haziran ayında görüşmek üzere iyi tatiller dileyelim.

Total
1
Shares
Önceki haber

ARM, Huawei ile Bağlarını Kopardı

Sonraki haber

Hande Enes Yeni Yatırımını MenaPay ile Blockchain’e Yaptı

İlginizi çekebilir

2024’te Siber Suçların Dünyaya Maliyeti Yıllık 9,5 Trilyon Dolar Olacak

Laykon Bilişim, 2024 yılına dair ön plana çıkacak siber güvenlik tehditlerine yönelik öngörülerini açıkladı. Siber suçların küresel yıllık maliyetinin 2024 yılında 9,5 trilyon dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Geçen yıl gündemde olan fidye yazılımlarının bu sene de etkisini devam ettireceğini ve yapay zeka (AI) tabanlı pek çok saldırı türüyle de karşılaşacağımızı vurgulayan Bitdefender Antivirüs Türkiye distribütörü Laykon Bilişim'in Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, 2024 yılına dair 6 siber güvenlik öngörüsünü sıraladı.
Devamını oku

Çağrı Merkezleri Derneği, Tepe Çağrı Merkezi’nin Müşteri Hizmetleri Kalitesini Bir Kez Daha Tescilledi

Tepe Çağrı Merkezi, Çağrı Merkezleri Derneği aracılığıyla verilen ve Avrupa Birliği standartlarında hizmet sunduğunu belgeleyen ISO18295-1:2017 Müşteri İletişim Merkezleri Hizmet Sertifikasını, bir kez daha başarılı olarak almaya hak kazandı. Bu sertifika ile müşteri iletişim merkezinin stratejisi, süreçleri, çalışan memnuniyeti, altyapı ve sağladığı müşteri memnuniyeti süreçlerini kapsayan denetimleri başarıyla tamamlanmış oldu.
Devamını oku