Sektörleri dönüştüren, uzakları yakın eden, fikirleri erişilebilir ve geliştirilebilir hale getiren teknoloji, farklılık ve farkındalıklar da yaratıyor. Sürekli yenilenmesinden, gittikçe daha pahalı hale gelmesinden yakınıyor olsak bile, teknolojik ürün ve gelişmelerden uzak durmak, bir bakıma birey olarak da geride kalmak anlamına geliyor.
Bilginizi her daim güncel tutmanız gereken günümüz teknoloji dünyasında, yarınların farkına varabilmeniz ve hazırlıklarınızı yapabilmeniz adına teknoloji profesyonelleri olarak Teknotorite’de buluştuk.
Türkiye Teknoloji Otoriteleri için tek adres olan Teknotorite’de, teknolojik gelişmeler eşliğinde yaşadığımız dönüşüm dünyasını sizlerle yakınlaştırmaya çalışacağız. Bu ortak amaçtan hareketle ilk yazımı “Yapay Zeka” odağında kaleme aldım. Umarım bu alanda sizlere bir ışık tutabilirim.
Yapay Zeka Üzerinden İnşa Edilen Yarınlar
Yapay zeka temelde bir makinenin, akıllı insan davranışını taklit etmesi olarak tanımlanır. En basit haliyle fotoğraflarımızı otomatik etiketleyen, ekranımıza düşen paylaşımları kategorilendiren, arama yaptığımız anahtar kelimeyi tamamlayan, ne izlemek isteyeceğimizi tahmin eden pek çok yapının ardında yapay zeka var.
Yapay zeka ve ona bağlı olarak kullanılan makine öğrenimi son 50 yıl içerisinde yalnızca araştırmacıların ve bilim adamlarının erişilebildiği alanlardı. Günümüzde ise birçok sektör için uygulanabilir hale geldi. Yeni işletim modellerine yol açan, işin doğasını yeniden tanımlayan yapay zeka, güncel etkinliklerin, öne çıkan ve ilgi çekici haberlerin ilk sırasında yer alıyor.
Yapay Zeka Dendiğinde İlk Olarak Aklınıza Ne Geliyor?
Yapay zeka dendiğinde çoğu kişinin aklına ilk gelen, dünyanın en ünlü satranç ustasını yenebilen bir robot veya twitter’da hayata geçirildikten kısa süre sonra küfretmeye, ırkçı ve tartışmalı tweetler atmaya başlayan Microsoft’un geliştirdiği yapay zeka yazılımı Tay chatbot’u oluyor. Öte yandan yapay zekaya sahip robot tek başına hiçbir zaman yeterli değil. Bir işe yaraması için karşısında onu programlayan veya kullanan bir insanın olması gerekiyor.
Yapay Zekanın İhtiyaç Duyduğu 5 Meslek
Yapay zeka hayatımızın bir parçası haline gelirken insanın yerini almaktan çok, yeteneklerini artırarak yeni istihdam alanları oluşturuyor. 2,3 milyarlık yeni istihdam yaratacak olan yapay zeka, gelecek 5 yıl içinde kurumlar ve son kullanıcıların yüzde 50’sinin kullanacağı ürün ve servislere karar verirken göz önünde bulunduracağı bir teknoloji haline gelecek.
KPMG’ye göre yapay zeka teknolojisini iş süreçlerine entegre etmek isteyen şirketlerde 5 yeni mesleğin öne çıkacağı düşünülüyor.
Bunlar;
- Yapay zeka mimarı: Bu uzmanlar, şirketlerin tüm iş süreçlerini inceledikten sonra yapay zekanın nasıl konumlandırılacağına ve hangi görevleri üstleneceğine karar verecek.
- Yapay zeka ürün yöneticisi: Yapay zekan mimarlarıyla yakın çalışan bu yöneticiler, farklı takımlar arasında irtibat kurup, yapay zeka teknolojisine geçişin sorunsuz yaşanmasını sağlayacaklar.
- Veri bilimci: Her geçen gün artan veri yığınları arasından gerekli olanları ayıklayarak bunlardan anlamlı iç görüler çıkarmak için veri bilimcilere her zaman ihtiyaç duyulacak.
- Yazılım mühendisi: Yapay zeka teknolojisinin deneme safhasından tüm süreçlere entegre edilebilmesi firmaların karşılaştığı en önemli sorun. Bu noktada veri bilimcilerden gelen bilgileri işleyerek yapay zekanın kullanıma alınacak seviyeye getirecek yazılım mühendislerine önem artacak.
- Yapay zeka ahlakbilimcisi: Yapay zekanın yaratacağı sosyal ve ahlaki etkilerle, firma standartlarını ve mesleki ahlak kurallarını uyumlu hale getirme görevini yapay zeka ahlakbilimciler üstlenmesi bekleniyor.
Hızlı Yükselen Değer “Yapay Zeka Destekli Kurumlar”
Deloitte’un “Teknoloji Trendleri: Dijital sınırların ötesinde” raporuna göre 2019 yılının öne çıkan teknoloji trendlerinden biri “yapay zeka destekli kurumlar”.
Günümüzde en önde gelen şirketler; makine öğrenimi, doğal dil işleme, robotik süreç otomasyonu (RPA) ve bilişsel teknoloji gibi sistematik olarak hızla olgunlaşan teknolojileri sadece temel iş süreçlerinde değil; ürün, hizmet ve endüstrilerinin geleceğini kurgularken de kullanıyor. Bu kuruluşların yapay zeka kullanımına bakış açısı ‘Neden?’den ‘Neden olmasın?’a doğru bir dönüşüm yaşıyor.
Yapay Zeka Teknolojileri Geliştiren Girişimlere Rekor Yatırımlar Yapılıyor
PwC ve CB Insights tarafından yayımlanan araştırma raporlarındaki verilere göre, 2015 ila 2017 yılları arasında yapay zeka yatırımları ortalama yüzde 28 arttı.
- Fast food zinciri McDonald’s, kişiye özel araca servis hizmetleri sunabilmek için Dynamic Yield isimli yapay zeka girişimini satın almıştı. Ardından pek çok yeni haber duymaya başladık.
- Geçtiğimiz yıl ABD’de gerçekleşen en büyük yapay zeka yatırımı, otonom araç teknolojileri geliştiren girişim Zoox’un 500 milyon dolar elde etmesi olarak kayıtlara geçti.
- Uluslararası ölçekte ise, Pekin merkezli SenseTime Group’a yapılan 600 milyon dolarlık yatırım ön plana çıktı.
- Yapay zeka alanında faaliyet gösteren girişimlere yapılan tohum yatırım oranı ise yüzde 30 seviyesinde gerçekleşti.
Yapay Zeka Konusunda Son Dönem Gelişmeler
Son dönem yapılan hesaplamalara göre 2030 yılına kadar yapay zekanın dünya ekonomisine katkısının 15,7 trilyon olacağı tahmin ediliyor.
Hem dünyada hem de ülkemizde yapay zeka odağında yaşanan son dönem gelişmeleri hatırlatmak gerekirse;
- Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi’nin düzenlediği Türkiye Yapay Zeka Zirvesi 14 Mart’ta gerçekleşti ve alanında uzman 50’den fazla yerli – yabancı konuşmacıyı ağırladı. Zirvede; Microsoft, Google Cloud, Amazon, SAP, IBM, HPE, Dentsu Aegis gibi küresel teknoloji devleri yapay zeka vizyonlarını ve başarı öykülerini de anlattılar.
- 10 Nisan’da onuncu kez gerçekleşen Turkcell Teknoloji Zirvesi’nde yerli yapay zeka teknolojileri ile geliştirilen “Yani Sesli Asistan” tanıtıldı. Türkçe konuşan ve komutlara yanıt veren Yaani, yerli arama motorunun üst versiyonu olarak, yılın üçüncü çeyreğinde kullanıma sunulacağı duyuruldu.
- SAS, üç yıl içinde yenilikçi yazılımlar, eğitimler, uzman hizmetler ve daha fazlası ile yapay zeka teknolojilerine 1 milyar dolar yatırım yapacak.
- Microsoft ve Vodafone, Türkçe tabanlı bir sohbet robotu geliştirdi.
- Amsterdam’da yerel yönetim, kent sakinlerinin sorunlarına çözüm bulmak için, KPMG’nin geliştirdiği ‘Denetimli Yapay Zeka’ modelini kullanmaya başladı.
- IBM, New York’ta kurulacak yapay zeka merkezi için 2 milyar dolar yatırım yapacağını duyurdu.
- Anadolu Sigorta, Google Asistan’ı kullanarak, yapay zeka uygulaması olan AS’lı’ya Türkçe öğretti.
- Çinli akıllı telefon devi Xiaomi, önümüzdeki beş yıllık süreçte yapay zeka ve nesnelerin interneti alanı için 1,5 milyar dolar ayırdığını açıkladı.
- ING, yüksek kredi risklerini önceden belirleyebilen yapay zeka destekli sistemini hataya geçirmek üzere Google ve PwC ile ortaklığa gitti.
- Netmarble, yapay zeka çözümleri sunarak oyun yayıncıları ve geliştiricilerinin imkanlarını arttırmak amacıyla, NARC’ı kurdu.
- Türkiye İş Bankası, çağrı merkezlerine yapay zeka teknolojileri eklemek üzere ABD merkezli girişim Clinc ile yaptığı ortaklığı duyurdu.
Tüm bu gelişmeler sadece birkaç ay içerisinde yaşandı ve yarınlar yapay zeka üzerinden inşa ediliyor.
Yapay zekanın hayatımızdaki kapsayıcı rolünün özellikle Endüstri 4.0 uygulamalarının yaygınlaşması ve 5G’nin hayatımıza girmesiyle daha da artması beklenenler arasında.
Fayda görmeniz dileğiyle.
Dijital İletişim Danışmanı & Teknoloji Yazarı Funda Güleç Yalçın
1 yorum
Bu yazı yoruma kapalıdır.