Bir teknoloji girişimcisi olan Ben Lamm ve Harvard Üniversitesinde genetikçi olarak görev alan George Church, kulağa adeta bir Jurassic Park filmi senaryosu gibi gelen girişimleriyle dikkatleri üzerlerine çekti.
Projenin amacı nesli tükenmekte olan Asya fillerini Kuzey Kutbu sıcaklıklarına dayanacak şekilde genetik mühendislikle değiştirerek soyu tükenmiş yünlü mamut benzeri yeni bir hayvan türü ortaya çıkarmayı amaçlıyor. Şayet her şey yolunda giderse 6 yıl içinde yünlü mamutlar yeniden yeryüzünde yürümeye başlayacak.
Yünlü mamut projesi 5 yıldır gündemde olan bir fikir ancak bugüne kadar herhangi bir yatırımcı projeye destek olması için ikna edilememiş. Fakat son çalışmalarla araştırma başlangıç için 15 milyon dolar yatırım almış.
Girişimcileri tarafından Colossal olarak adlandırılan projenin amacı Kuzey Kutbu’nu yeniden vahşileştirmek ve kendi aralarında çiftleşebilen mamut sürülerinin ortaya çıkarılmasını sağlamak. Projenin savunucuları, Kuzey Kutbu’nu yeniden yünlü mamutların hakimiyetine bırakmanın, metan gazının şu anda hapsolduğu bölgeye etki ederek küresel ısınmayı yavaşlatabileceğini söylüyor.
Colossal projesi kar amacı gözeten bir yatırım olsa da finansmanlar hızlıca para kazanmanın peşinde değil. Bu da çalışmayı gerçekleştiren ekibin daha rahat ve odaklı hareket etmelerini sağlıyor.
Projeye destek sağlayan yatırımcılardan Richard Garriott, sentetik biyoloji bilimiyle petrol ve plastik temizliğinden karbon emisyonuna kadar pek çok büyük sorunu çözebilecek yeni yaşam formları ortaya çıkarabileceklerini söyledi ve sözlerine şöyle devam etti: “Doku reddi problemini aşmak ve yapay rahim gibi gelişmeler, tüm insanlar için yaşamı iyileştirmede ve daha uzun, sağlıklı bir yaşam sürmeye yardımcı olacak.”